GuidePedia

0
Με ανεβασμένη ταχύτητα και διαγράφοντας πορεία μετωπικής σύγκρουσης κατευθύνονται προς τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς.
Δείγμα γραφής για την όξυνση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, στην τελική ευθεία για τον θρόνο της Ρηγίλλης, έδωσαν και οι δύο χθες (από Θεσσαλονίκη και Λάρισα, αντίστοιχα), καθώς η μάχη παραμένει ανοικτή και ακόμη και η τελευταία ημέρα της μακράς προεκλογικής εκστρατείας θεωρείται για κάθε επιτελείο κρίσιμη.......

Οι δύο βασικοί διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας είναι εμφανές πλέον ότι έχουν στρέψει τα βέλη ο ένας στον άλλο. «Δεν φοβηθήκαμε στα δύσκολα. Ποτέ δεν προβλέψαμε το βιοϊστορικό τέλος της Ν.Δ., ποτέ δεν μιλήσαμε για υπέρβαση. Αγωνιζόμασταν πάντα για μια μεγάλη, δυνατή, φιλελεύθερη, πατριωτική, περήφανη Ν.Δ. Αν μπορούν, ας πουν όλοι το ίδιο για τη δική τους πορεία...», επιτέθηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη η κ. Μπακογιάννη στον κ. Σαμαρά, αλλά και τον κ. Αβραμόπουλο, με έμμεση αναφορά στα κόμματα που είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν (Πολιτική Άνοιξη και Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών).

«Αυτή τη φορά είναι η κοινωνία εκείνη που θα αποφασίσει και όχι οι προσωπικοί μηχανισμοί, τα φέουδα και τα βιλαέτια...», αντεπιτέθηκε από τη Λάρισα ο κ. Σαμαράς, καταλογίζοντας εμμέσως στην αντίπαλό του ότι προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην αλλαγή της διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού από τη βάση και πως στηρίζεται από τους λεγόμενους «βαρόνους» της Ν.Δ.

Ο δεύτερος γύρος
Κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία ότι την τελευταία προεκλογική εβδομάδα οι τόνοι θα αυξηθούν κατακόρυφα, βάζοντας σε δοκιμασία και την εσωκομματική συνοχή, πολύ περισσότερο γιατί από τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τρεις χθεσινές δημοσκοπήσεις, η μάχη θα κριθεί οριστικά σε δεύτερο εκλογικό γύρο, με τον Αντ. Σαμαρά να διατηρεί οριακό ή σαφέστερο προβάδισμα που δεν αποκλείει ωστόσο μια ανατροπή στις κάλπες. «Αν η εικόνα ήταν ξεκάθαρη, τότε θα ήταν δύσκολο να οδηγηθεί η προεκλογική εκστρατεία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Με τις διαφορές που καταγράφονται, όμως, και δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο εσωκομματικό ντέρμπι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε πλευρά θα εξαντλήσει τις επόμενες ημέρες ό,τι όπλο διαθέτει...», σχολίαζε χθες με νόημα υψηλόβαθμος παράγοντας της Ρηγίλλης.


ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΜΑΧΗ
Οι δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας είναι εμφανές πλέον ότι έχουν στρέψει τα βέλη ο ένας στον άλλο

Με Σαμαρά ο Κοκκινούλης

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ επέστρεψε χθες το βράδυ από τη Λάρισα, έχοντας εξασφαλίσει στην τελική ευθεία για τις κάλπες και τη στήριξη του Θαν. Κοκκινούλη. Ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε υποδεχθεί στη Λάρισα και την κ. Μπακογιάννη, είχε θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Σαμαρά και κατέστησε σαφές ότι συντάσσεται μαζί του. «Δεν έχει αγωνία ο Αντώνης αν τον στηρίζουμε, έχετε εσείς;», απάντησε, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τελική στάση του και γυρνώντας προς την πλευρά του κ. Σαμαρά ευχήθηκε: «Καλή επιτυχία, πρόεδρε!..».

Έως και την περασμένη εβδομάδα αρκετοί στη Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι ο κ. Κοκκινούλης θα κινηθεί, έστω και παρασκηνιακά, υπέρ της κ. Μπακογιάννη, επικαλούμενοι τις στενές σχέσεις του με τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη. Ο ίδιος άλλωστε αμέσως, μετά την εκλογική συντριβή της 4ης Οκτωβρίου, είχε προκρίνει μια υποψηφιότητα από την πλευρά του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας. Γαλάζια στελέχη αποδίδουν τη στροφή Κοκκινούλη υπέρ του κ. Σαμαρά και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό πληθυσμό της Λάρισας- κλίμα που, όπως λένε, έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην απόφαση του βουλευτή Μαξ. Χαρακόπουλου να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και να συστρατευθεί με τον κ. Σαμαρά.

Και στη Λάρισα πάντως βασικός στόχος του κ. Σαμαρά ήταν η κινητοποίηση της κομματικής βάσης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή της στην ψηφοφορία της Κυριακής.

«Να πλημμυρίσουμε τις κάλπες και την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μία ενωμένη γροθιά», είπε τουλάχιστον δύο φορές κατά την ομιλία του στο δημοτικό ωδείο της πόλης, παρουσία των βουλευτών Χρ. Ζώη και Μαξ. Χαρακόπουλου, αλλά και του δημάρχου Κ. Τζανακούλη και του πρώην βουλευτή Κ. Αγοραστού, οι οποίοι είχαν υπογράψει υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στη θέση του ότι ισχυρή Κεντροδεξιά μπορεί να υπάρξει μόνον με την επανασυσπείρωση των γαλάζιων οπαδών. «Πρέπει πρώτα να ενώσουμε την οικογένειά μας και μετά να πάμε στον γείτονα και τον απέναντι», τόνισε, ενώ άφησε αιχμές για τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» που θέλουν «οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν». Ακόμη ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει ο «ιδεολογικός αφοπλισμός» της Ν.Δ. και τα μέλη της «να μην κρύβουν τις ιδέες τους».


Μάχη και στις πλατείες

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, η μάχη αναμένεται να κορυφωθεί την προσεχή Παρασκευή με την κεντρική συγκέντρωση των δύο μονομάχων στην Αθήνα. Στο επιτελείο της κ. Μπακογιάννη έχουν αποφασίσει να κλείσει η καμπάνια με ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά- ένας προσφιλής χώρος για την πρώην υπουργό από τα χρόνια του Δήμου Αθηναίων. Με μεγάλη κινητοποίηση οπαδών τους, είναι προφανές ότι και οι δύο υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις τελευταίες εντυπώσεις. Γι΄ αυτό τον λόγο, μια συγκέντρωση που θα είναι ευθέως συγκρίσιμη με εκείνη της κ. Μπακογιάννη ετοιμάζονται να οργανώσουν την ίδια ημέρα και από το επιτελείο του κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό πλάνο προέβλεπε η τελευταία ομιλία του Μεσσήνιου πολιτικού να δοθεί στο ΟΑΚΑ (κλειστό γήπεδο μπάσκετ) ή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά πλέον δεν αποκλείεται να επιλεγεί ανοικτός χώρος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top