GuidePedia

0
Συναντήσεις Λοβέρδου με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΒΕΕ.
Με τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας τη Δευτέρα με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΒΕΕ, ανοίγει η αυλαία του ασφαλιστικού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Την Τρίτη ο κ. Λοβέρδος θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΣΕΒ και των εμπόρων.
Σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας προς τους παραγωγικούς φορείς ενόψει του διαλόγου, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι......
«το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, οι δαπάνες υγείας τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος το 2009 ανέρχεται στα 2, 470 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς θα τεθούν η εισφοροδιαφυγή, η μείωση των δαπανών για την Υγεία και το πλαίσιο συνέχισης του διαλόγου. «Κόκκινη» γραμμή για τη ΓΣΕΕ αποτελούν η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και εισφορών, καθώς και η μείωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η κρίση του ΙΚΑ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ΓΣΕΕ στον διάλογο που ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, προκειμένου να συμφωνήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος που θα αποσκοπεί στη διάσωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», μελέτη του ΙΝΕ των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμα και εάν το ΙΚΑ ρευστοποιούσε όλα τα αποθεματικά του, δε θα μπορούσε να εξοφλήσει τα χρέη του προς τον ΟΑΕΔ και το επικουρικό του Ταμείο. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι μελετητές, το απόθεμα περιουσίας του ΙΚΑ ανέρχεται σε 6,1 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές προς ΟΑΕΕ και Επικουρικό υπερβαίνουν τα 10 δισ.

Η κυβέρνηση - όπως όλα δείχνουν - δεν αναμένεται να προχωρήσει σε δομικές παρεμβάσεις, αλλά θα περιοριστεί σε αναζήτηση νέων μηχανισμών άντλησης πόρων από την εισφοροδιαφυγή, στον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας, στην ανανεωμένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και στο συμμάζεμα των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top