GuidePedia

0
Το Ισραήλ θα άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, μόνο αν επιτραπεί στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τον Γκιλάντ Σαλίτ
Για άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που απήχθη από παλαιστίνιους ένοπλους και κρατείται όμηρος από το 2006, έκανε λόγο την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

"Πρέπει να πούμε σαφώς ότι η ελάχιστη προϋπόθεση για την άρση του αποκλεισμού είναι να επιτραπεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να επισκέπτεται τακτικά τον Γκιλάντ Σαλίτ", τόνισε ο Λίμπερμαν.

"Όσο ο όρος αυτός δεν εκπληρώνεται, δεν υφίσταται κανένας λόγος για να υπάρξει αλλαγή της κατάστασης", πρόσθεσε ο υπουργός ο οποίος είχε ήδη αναφέρει την Κυριακή την πιθανότητα να "ανοίξουν τα χερσαία σημεία διέλευσης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αν οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού λάβουν την άδεια να επισκεφθούν τον Σαλίτ".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς "ότι όχι μόνο το καθεστώς στη Γάζα είναι αφόρητο αλλά είναι αφόρητο και το καθεστώς στη Μέση Ανατολή. Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά, να προωθήσουμε μια λύση των δύο κρατών".

Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε η χώρα του να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους για την κατασκευή κατοικιών και σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκιλάντ Σαλίτ απήχθη στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006 στη διάρκεια επιχείρησης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμιστικής Χαμάς και δύο άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Δεν έχει επιτραπεί καμιά επίσκεψη στον ισραηλινό στρατιώτη ούτε από τη ΔΕΕΣ, ούτε από την οικογένειά του, ούτε από δικηγόρους.

Το Ισραήλ επέβαλε χερσαίο, εναέριο και ναυτικό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την απαγωγή του Σαλίτ. Το μέτρο αυτό ενισχύθηκε τον Ιούνιο του 2007 όταν οι ισλαμιστές Χαμάς πήραν δια της βίας τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ, ωστόσο, ενημέρωσε χθες την Παλαιστινιακή Αρχή ότι θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας επιτρέποντας την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού τροφίμων αλλά ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση εισαγωγής οικοδομικών υλικών, σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top