GuidePedia

0
Θα πτωχεύσει η Ελλάδα; Δύο απαντήσεις, με εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η μία από την άλλη, δίνουν σε αυτό το ερώτημα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Βlooberg και η τράπεζα Credit Suisse, φέρνοντας άλλη μία φορά στην επιφάνεια την έκταση της κερδοσκοπίας αλλά και του παραλογισμού που κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές και τροφοδοτούνται από «έγκυρες» αναλύσεις οικονομολόγων, επενδυτών και γκουρού της οικονομίας σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας αλλά και για το μέλλον του ευρώ.
Την ίδια ημέρα, χθες, με διαφορά λίγων ωρών δημοσιεύθηκαν δύο έρευνεςεκθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η μία αφορά δημοσκόπηση του Βlooberg η οποία εμφανίζει το 73% των αναλυτών και επενδυτών που ρωτήθηκαν να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει τη χρεοκοπία. Η άλλη αφορά έκθεση της Credit Suisse που χαρακτηρίζει υπερβολικά απαισιόδοξες τις αγορές και καταλήγει ότι η Ελλάδα και το ευρώ θα επιβιώσουν.

Το οξύμωρο είναι ότι από όσους προβλέπουν σήμερα τα χειρότερα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την τύχη του ευρώ, οι περισσότεροι- στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης- όχι μόνο δεν είχαν προβλέψει τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, αλλά ακόμη και όταν αυτή είχε ξεσπάσει εξακολουθούσαν να βλέπουν ρόδινη την κατάσταση και να βαθμολογούν με άριστα τοξικά επενδυτικά προϊόντα προς ίδιον όφελος.


NAI

Το 73% αναλυτών και επενδυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Βloomberg πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ενώ το 40% πιστεύει πως η χώρα θα εγκαταλείψει τελικά το ευρώ. Από τους συμμετέχοντες πάντως φαίνεται να απουσιάζουν μεγάλα ονόματα διεθνών επενδυτικών οίκων και τραπεζών. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει μακροπρόθεσμα το σθένος να ελέγξει τις δαπάνες», λέει στο Βloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής RG Κnox, Robert Κnox.

Ο αναλυτής της Τradition Αsiel Securities, William Αston Reese, πιστεύει ότι η τρέχουσα «κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα σε πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης», ενώ ο γενικός διευθυντής θυγατρικής της Οdey Αsset Μanagement, Geoff Μarson, κάνει επίσης λόγο για «ξεκάθαρο κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης».

Το 60% επίσης περιμένει ότι το ευρώ θα εξακολουθήσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου τουλάχιστον τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ όπως λέει ο Μarson το ενιαίο νόμισμα μπορεί μακροπρόθεσμα να φτάσει ακόμη και το ένα δολάριο (από 1,20 δολάρια σήμερα).

Το 48% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, κατηγορώντας τον ότι θυσίασε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ για να σώσει την Ελλάδα, όπως απάντησε το στέλεχος της Unicredit, Cylir Βoudin.


OXI

Στήριξη στην Ελλάδα και την ευρωζώνη έδωσε η Credit Suisse σε έκθεσή της όπου θεωρεί ότι είναι υπερβολικοί όσοι μιλούν για αποτυχία του ευρώ. Οπως τονίζει, οι αγορές σήμερα είναι υπερβολικά απαισιόδοξες, περισσότερο από ό,τι δικαιολογούν οι πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν. Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν, αναφέρει η ελβετική τράπεζα, η πιθανότητα επιβίωσης του ευρώ είναι 99% και η πιθανότητα επιβίωσης του ενιαίου νομίσματος μαζί με την Ελλάδα είναι 95%, τονίζοντας επίσης ότι ένα πιο αδύναμο ευρώ θα τονώσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η JΡ Μorgan από την πλευρά της θεωρεί ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση και 30% πιθανότητα ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους. Η Credit Suisse αναφέρει ακόμη ότι το πακέτο βοήθειας της Ε.Ε. που έχει ανακοινωθεί ανέρχεται στο 77% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και προσθέτει ότι εάν διασπαστεί στο ευρώ θα χαθούν πολλά χρήματα, κάτι που δεν είναι προς συμφέρον κανενός. Επειδή Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν μεγάλα χρέη, μια υποτίμηση π.χ. 30% θα ανάγκαζε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαγράψουν 440 δισ. δολάρια και την ΕΚΤ σε ζημιές 100 δισ. δολαρίων. Επίσης, η Credit Suisse εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αναδιάρθρωση του χρέους όταν υπάρξει «ασφαλές» περιβάλλον να συμβεί αυτό. Για την Ουγγαρία αναφέρεται ότι ακόμη και να χρεοκοπήσει, αυτό δεν θα έχει μικρές επιπτώσεις στο ευρώ. Τόσο η Credit Suisse όσο και η Μorgan Stanley εκτιμούν ότι σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες για αγορές μετοχών, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές.
Στο παιχνίδι των κερδοσκόπων

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΑ επιτόκια κλήθηκε να καταβάλει χθες η Πορτογαλία κατά τη δημοπρασία των 10ετών αλλά και των 3ετών ομολόγων, τα οποία θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη χώρα να προσφύγει για χρηματοδότηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με τους «Financial Τimes».

Οπως ανακοινώθηκε, η Πορτογαλία προχώρησε στην πώληση 10ετών ομολόγων συνολικής αξίας 816 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να «σκαρφαλώνει» στο 5,2% από 4,5% που ήταν στη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του προηγούμενου μήναδηλαδή αυξημένο κατά περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα. Η δημοπρασία προσείλκυσε προσφορές 1,8 φορές περισσότερες από το ποσό των ομολόγων που προσφέρθηκαν. Ωστόσο, οι πορτογάλοι αξιωματούχοι ανάφεραν δεν είχαν έχουν στα άμεσα σχέδιά τους την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Να εμπνευστούμε από την Ελλάδα

Η ΕΥΡΩΠΗ θα μπορούσε να εμπνευστεί από την Ελλάδα περισσότερο από όσο από τη Γερμανία για το πώς θα μπορούσαν να περιοριστούν τα ελλείμματα, έγραφε χθες η «Χάντελσμπλατ».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα άσκησε έντονη κριτική με τον τρόπο αυτό στην κυβέρνηση συνασπισμού της Α. Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση δραστικού σχεδίου περικοπών από το Βερολίνο, που αμφισβητείται έντονα στο εσωτερικό της χώρας. «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν όχι από τη Γερμανία αλλά από την Ελλάδα πώς γίνεται η σταθεροποίηση ενός προϋπολογισμού», ανέφερε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα. Η Ελλάδα επικρινόταν έντονα για μήνες στη Γερμανία, όπου μερικοί βουλευτές έφτασαν να προτείνουν ακόμη και να πουλήσει η χώρα νησιά για να γεμίσει τα ταμεία της, αναφέρει η «Χάντελσμπλατ». Η Αθήνα όμως «έχει το θάρρος να βάλει τέλος στις αναποτελεσματικές δομές του κρατικού μηχανισμού και να απαιτήσει, έτσι, επώδυνες περικοπές από την ίδια την εκλογική πελατεία της. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για τον συνασπισμό» που κυβερνά τη Γερμανία, προσθέτει η εφημερίδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top