Το ΠαΣοΚ κόβει την όρεξη των βουλευτών για τις δημοτικές εκλογές θέτοντας ως όρο την εκ των προτέρων έξοδο από τη Βουλή
Η τράπουλα των υποψηφιοτήτων του ΠαΣοΚ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης μοιράζεται αυτές τις ημέρες, καθώς οι διαδικασίες υποβολής προτάσεων και αυτοπροτάσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Ενα κύμα βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης φιλοδοξεί να μεταπηδήσει σε δήμους και περιφέρειες και μέχρι στιγμής σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις έχουν καταγραφεί περί τις 20-30 περιπτώσεις στελεχών που επιθυμούν να «δραπετεύσουν» από την κεντρική πολιτική σκηνήχωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα το κατορθώσουν.Σύμφωνα με πληροφορίες, η τάση αυτή δεν αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχουν ήδη γίνει κάποιες έρευνες σε όλη την περιφέρεια, οι οποίες καταδεικνύουν ότι τοπικές κοινωνίες, υπό την επιρροή και τοπικών παραγόντων, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σπουδή με την οποία βουλευτές ή και υπουργοί σπεύδουν να «αφοσιωθούν» στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου μελετά μεθόδους ανάσχεσης της μαζικής φυγής και μία από αυτές θα είναι να υποχρεωθεί όποιος επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα σε παραίτηση από τη βουλευτική του έδρα από τις αρχές του καλοκαιριού.
Προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με τη διάταξη του 50%+1. Για λόγους τακτικής το υπουργείο Εσωτερικών έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί επ΄ ουδενί υποχώρηση από την κεντρική δέσμευση για κατάργηση του 42%.
Από εκεί και πέρα όμως τίθεται ζήτημα γενικότερης εκλογικής τακτικής, γιατί το 50%+1 θα σημάνει στρατηγική δύο γύρων σε πολλές περιπτώσεις- και πιθανώς αναγκαστικών συνεργασιών με συγγενείς χώρους.
Παράλληλα με αυτές τις παρασκηνιακές συζητήσεις, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την επιλογή «αντιπεριφερειαρχών», οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς νομάρχες στη νέα διάρθρωση. Οι αντιπεριφερειάρχες θα είναι υποψήφιοι του συνδυασμού των περιφερειαρχών και θα εκλέγονται αυτομάτως (κατά μέσο όρο 5-6 ανά περιφέρεια) με τον νικητή. Στο επίπεδο αυτό γίνονται τις τελευταίες ημέρες έντονες διαβουλεύσεις σε χαμηλό κομματικό επίπεδο, προκειμένου να αποφασιστεί ποιος θα θέσει υποψηφιότητα για ποια θέση.
Στελέχη από την κεντρική πολιτική σκηνή που δεν κρύβουν την επιθυμία τους για τη μεταπήδηση στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο κ. Μ. Σκουλάκης, η υποψηφιότητα του οποίου για τον Δήμο Χανίων προαναγγελλόταν από τοπικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η κυρία Φώφη Γεννηματά εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την Περιφέρεια Αττικής ή τον Δήμο της Αθήνας. Βραχυκυκλωμένο είναι το ΠαΣοΚ σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια Μακεδονίας, όπου ακούγονται ονόματα από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό χώρο, χωρίς να υπάρχει ειλημμένη κεντρική απόφαση. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη πάντως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας «μεγάλου» ονόματος ή και υπερκομματικής συνεργασίας.
Ως ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών (1ος και 2ος γύρος) έχουν οριστεί η 7η και η 14η Νοεμβρίου και το χρονοδιάγραμμα αυτό δημιουργεί έντονες πιέσεις για επίσπευση όλων των διαδικασιών. Για τον λόγο αυτόν ο επικεφαλής της Επιτροπής αξιολόγησης υποψηφιοτήτων κ. Αθ. Τσούρας ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ως τις 15 Ιουλίου και τόνισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου ότι «πρώτη φορά έχουμε τόσο λίγο χρόνο».
Η υποβολή προτάσεων και αυτοπροτάσεων έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη και λήγει την Κυριακή τα μεσάνυχτα. Θα ακολουθήσει η πρώτη επεξεργασία από την επιτροπή αξιολόγησης με επικεφαλής τον κ. Τσούρα και μέλη τις κυρίες Χρυσάνθη Κισκήρα, Συλβάνα Ράπτη, Ρεγγίνα Βάρτζελη και τους κκ. Ρ.Σπυρόπουλο, Λ.Μίχο και Χρ.Σπίρτζη.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσίευση σχολίου