GuidePedia

0
Ύμνοι τουρκικού Τύπου για τη στάση Ερντογάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Προϋποθέσεις για σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ διαμόρφωσε η χθεσινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το «όχι» της Τουρκίας που, μαζί με τη Βραζιλία, αντιστάθηκε στην έγκριση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η Αγκυρα επικρίνει την απόφαση που ελήφθη, κάνει έκκληση να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες και καλεί το Ιράν να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση, υπογραμμίστηκε ότι «η Τουρκία εκφράζει την ανησυχία ότι η απόφαση του Σ.Α. θα πλήξει το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την κοινή διακήρυξη της Τεχεράνης στις 17 Μαΐου 2010 για την επίλυση της υπόθεσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με διπλωματικό τρόπο».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της διπλωματικής» αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει ότι «όλες οι πλευρές φέρουν σοβαρή ευθύνη από πλευράς της σταθερότητας στην περιοχή και της διεθνούς νομιμότητας».
Η Αγκυρα τονίζει ότι ήταν θετικά τα βήματα της Τεχεράνης με τη συμφωνία της 17ης Μαΐου περί παράδοσης του ουρανίου και υποστηρίζει ότι η απόφαση του Σ.Α. «δεν είναι ανταπόκριση προς τα βήματα αυτά».
Από την άλλη, στην ανακοίνωση διατυπώνεται και το εξής σχετικά με το Ιράν: «Περιμένουμε, το Ιράν να συνεχίσει να είναι πιστό στη συμφωνία της Τεχεράνης, να παραμείνει στο διπλωματικό πεδίο και να τηρήσει στάση που θα αμβλύνει τις υποψίες που έχουν διαμορφωθεί σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τηρώντας τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».
Προχθές το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου Ομπάμα. Αργά προχτές τη νύχτα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο Ερντογάν την προσεχή εβδομάδα θα στείλει στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είναι και σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού επί θεμάτων διεθνών σχέσεων.
Από νωρίς χθες, σχολιαστές στα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πολύ δύσκολη» θέση της Αγκυρας. Κι αυτό επειδή, εάν υπερψήφιζε τις κυρώσεις, ή δήλωνε αποχή, θα είχε πρόβλημα ως προς την εικόνα που εδώ και καιρό προσπαθεί να διαμορφώσει, ότι είναι ο προστάτης ή ο νέος ηγέτης στη Μέση Ανατολή. Το «ναι» θα ήταν αντίφαση και προς την πρωτοβουλία της Αγκυρας να μεσολαβήσει μαζί με τη Βραζιλία και να επέλθει τελικά η συμφωνία στην Τεχεράνη. Από την άλλη, σημείωναν οι σχολιαστές, αν ψηφίσει «όχι», θα υπάρξει μεγάλη κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κι αυτό με τρόπο που θα θυμίζει την περίοδο ψυχρότητας που άρχισε όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε καταψηφίσει την 1η Μαρτίου 2003 την πρόταση για χρησιμοποίηση των τουρκικών εδαφών για τις ανάγκες τις αμερικανικής επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης.
Ο πρέσβης ε.τ. Γιαλίμ Εράλμπ, μετά την απόφαση του Σ.Α. υποστήριξε ότι «η Τουρκία εάν θέλει να παίξει κάποιο ρόλο, θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ». Αλλος ένας πρώην διπλωμάτης, ο Ινάλ Μπατού, είπε ότι «οι Αραβες φίλοι μας φαίνεται μας έδωσαν το καθήκον να φυλάμε τη Γάζα. Η Τουρκία, πλέον, δεν έχει απλώς στραφεί προς την Ανατολή, αλλά φαίνεται ότι είναι στο ίδιο μπλοκ με τη Χαμάς και το Ιράν».


Ύμνοι τουρκικού Τύπου για τη στάση Ερντογάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.



Στην «ηρωική στάση» που τήρησε η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρονται σήμερα όλες οι τουρκικές εφημερίδες. Επίσης, έμφαση δίνεται στο «νέο ηγετικό ρόλο» και στη «νέα στρατηγική σημασία» της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Παρά τις πιέσεις που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, η Τουρκία “αντιστάθηκε” και “στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων”, ψηφίζοντας “όχι” στις νέες, τις πιο σκληρές στην ιστορία της χώρας, κυρώσεις κατά του Ιράν, σύμφωνα με τις εφημερίδες Hürriyet, Milliyet και Vatan.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αιτιολόγησε ως εξής την απόφαση της Τουρκίας στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet:
- Η υπογραφή που βάλαμε στο τέλος της συμφωνίας με το Ιράν αποτελεί “διαβεβαίωση” και “εξασφάλιση” από μέρους μας για τη χώρα αυτή.
- Το Ιράν δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι διατεθειμένο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από τη συμφωνία.
- Στόχος μας είναι το Ιράν να κάθεται κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
- Η Τουρκία θα αισθανθεί ντροπή εάν πει “ναι” στις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, ο Ραμζί Αχμέντ Γιουσέφ, υψηλόβαθμος κυβερνητικόs αξιωματούχοs τηs Χαμάs, επεσήμανε πως η επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί πλέον “μοντέλο” και “παράδειγμα προς μίμιση”. “Γράφω αυτό το διάστημα ένα βιβλίο με τίτλο “Ο Ερντογάν και το νέο στρατηγικό του δόγμα”. ” Όλοι μας συγκρίνουν με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Αλλά, θα δείτε πως, εάν μιλήσετε με τους απλούς ανθρώπους στη Γάζα, ότι όλοι θέλουν ό,τι επιθυμεί και ο Ερντογάν για τη χώρα του. Οι Ταλιμπάν αντιδρούν σε όλα. Ο Ερτνογάν, ωστόσο, είναι ανοιχτόμυαλος, προοδευτικός, εργάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανοιχτή κοινωνία και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους κοσμικούς”, δήλωσε ο Ραμζί Αχμέντ Γιουσέφ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan, η ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος για την Τουρκία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δυτικές εφημερίδες “επαινούν” και “εξάρουν τις αρετές” της Άγκυρας, ενώ εξετάζουν εάν η Άγκυρα στοχεύει προς την Ανατολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε πως εάν η Τουρκία αποφάσισε να στραφεί προς την Ανατολή, την ευθύνη φέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της “απροθυμίας” της να ανοίξει την αγκαλία της. Επίσης, έκανε λόγο για “μετατόπιση του άξονα” των διαβουλεύσεων και προειδοποίησε πως η ρήξη στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.
“Η Τουρκία από στενός σύμμαχος των ΗΠΑ μετατρέπεται σε αγκάθι”, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με το οποίο συναγερμός χτύπησε στις ΗΠΑ με τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, καθώς αποδεικνύεται πως τελικά η Τουρκία συμμαχεί με τους παραδοσιακούς ισλαμιστές εχθρούς της Αμερικής.
“Η Τουρκία είναι πλέον ηγετική και στρατηγική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και αποτελεί πόλο έλξης ξένων επενδύσεων”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλσάγια του Κουβέιτ, στη διάρκεια της Διάσκεψης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Κοινής Δράσης στην Ασία που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.
“Η Τουρκία έχει κάνει σπουδαία πράγματα όχι μόνο για το λαό της, αλλά και τους πληθυσμούς όλης της Μέσης Ανατολής”, πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman.

Greek National Pride

Δημοσίευση σχολίου

 
Top