GuidePedia

0
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δεν συμφωνεί με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της οργάνωσης και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ένημέρωσης, αναφερόμενα στις δηλώσεις του αρχηγού της οργάνωσης Αϊμάν Ταχά, μεταδίδουν την είδηση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν συμφωνεί με το διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας.

«Δοκίμασαν να διαμεσολαβήσουν και άλλοι όμως δεν άλλαξε τίποτα», δήλωσε ο κ. Ταχά. Σύμφωνα με τον ίδιο η Αίγυπτος είναι η μοναδική χώρα η οποία μπορεί να διαμεσολαβήσει στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Από την άλλη, κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρία για τα πυρηνικά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία του Λιβάνου ο Σαϊντ Χαρίρι. Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχείρησε να επικοινωνήσει με όλους τους πολιτικούς παράγοντες του Λιβάνου και να τους πείσει να μην ανοίξουν τον δρόμο για εμφύλια σύρραξη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του ΟΗΕ, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου αντιτάχθηκε στην ψήφιση κυρώσεων για το Ιράν, ενώ η παλαιστινιακή κυβέρνηση επιθυμούσε να ακολουθήσει το δυτικό μπλοκ. Με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, τελικά η αντιπροσωπεία της χώρας έδωσε ουδέτερη ψήφο.

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι η Ρωσία τερματίζει την πώληση του πυραυλικού συστήματος S-300 στο Ιράν. Η Μόσχα έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση ύστερα από την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά του Ιράν.

www.kathimerini.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

 
Top