GuidePedia

0
Μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας είναι οι βασικές αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που θα εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο
Μεγάλες ανατροπές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το απόγευμα από το υπουργικό συμβούλιο.

Μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι οι κυριώτερες αλλαγές, που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τα οποία ήδη ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.

-Από το 2015 όλοι οι ασφαλισμένοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα 60. Θα εξαιρεθούν όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις και όσοι εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέματα. Στα 65 χρόνια παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδότησης, το οποίο όμως θα συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής

-Πέναλτι 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης

-Βασική σύνταξη 360 ευρώ από το 2018

-Ενοποίηση ταμείων, ώστε να μείνουν μόνο τρία κύρια από το 2018

-Φορέας καταβολής της διαδοχικής σύνταξης παραμένει ο τελευταίος φορέας

-Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (3% έως 9%) για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ από τον Αύγουστο.

-Από το 2011 καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών, χωρίς όμως να επηρεάζονται όσες συντάξεις καταβάλλονται.

-Από το 2012 θα ισχύσει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία, ώστε η επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά το 20% της κύριας.

-Όσοι προσλαμβάνονται ως τακτικοί υπάλληλοι στο δημόσιο θα ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ

-Τίθεται σε ισχύ νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

-Διαχωρίζονται οι κλάδοι των συντάξεων από τους κλάδους υγείας

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real News, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ, στο δώρο που προβλέπεται να πάρουν θα προστίθενται 200 ευρώ.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top