GuidePedia

0
Στις 2 Μαΐου συμπληρώθηκαν 91 ολόκληρα χρόνια από τότε που, την άνοιξη του 1919, οι άνδρες της ιστορικής I Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) αποβιβάστηκαν στην πρωτεύουσα της από, αιώνων Ελληνικής γης της Ιωνίας, τη μαρτυρική Σμύρνη, και έγιναν δεκτοί με ουρανομήκεις ζητωκραυγές και πρωτόγνωρο ενθουσιασμό από τον ελληνικό πληθυσμό της,
στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων της υπογραφείσας ανακωχής των εχθροπραξιών μεταξύ της Τουρκίας και των νικητριών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελούσαν την «Εγκάρδιο Συνεννόηση» Ανταντ που, ως γνωστόν, είχε υπογραφεί στις 17/10/1918 (με το παλαιό ημερολόγιο), στο λιμάνι του Μούδρου στη Λήμνο.
Στις 17/12/1918, ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ευρισκόμενος στην ακμή της δόξας του, άρχισε τη μεγάλη του διπλωματική προσπάθεια με την κατάθεση στην Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.), που λειτουργού­σε ήδη ανεπίση­μα, υπομνήματος, όπου παρουσίαζε τα ελληνικά επιχειρήματα επί των εθνικών διεκδικήσεων, που αφορούσαν την Κωνσταντι­νούπολη, και, αν αυτό δεν γινόταν εφικτό, πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα περιλάμβανε τα Δαρδανέλια, το Βόσπορο, την Προποντίδα με τις ακτές της, ενός κράτους που θα τελούσε υπό την κηδεμονία της Κ.τ.Ε. Με το ίδιο υπόμνημα του ο Βενιζέλος διεκδικούσε επίσης τη δυτική Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Βόρειο Ήπειρο, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο.

Μεταξύ των άλλων όρων της υπογραφείσας ανακωχής του Μούδρου, προβλεπόταν η πλήρης (ουσιαστικά) αποστράτευση του τουρ­κικού στρατού, εκτός από μία (συμ­βολική) δύναμη 15.000 ανδρών, ενώ επίσης η Κωνσταντινούπολη θα ετίθετο, όπως και τέθηκε, υπό διασυμμαχική διοίκηση κατοχής, αποτελούμενη από τη Μεγάλη Βρε­τανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Επί­σης, τότε, οι Γάλλοι θα κατελάμ­βαναν την Κιλικία (Άδανα και βιλαέτι της Αλεξανδρέττας), καθώς και την ανατολική Θράκη, ενώ οι Άγγλοι θα κατελάμβαναν τα στρατηγικής σημασίας στενά των Δαρδανελίων, τα παράλια του Εύξεινου Πόντου και τις πετρελαιοπηγές του Καυ­κάσου.

Η περιοχή της Ιωνίας, με την πρωτεύουσα της, τη Σμύρνη, τέθη­κε υπό συμμαχική πολιτική διοίκηση. Η τήρηση της έννομης τάξης όμως ανατέθηκε στον Τούρκο στρα­τηγό Νουρεντίν μπέη, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας στρατιωτι­κής δύναμης 2.000 στρατιωτών και 150 ιππέων.

Όταν όμως εγκαταστάθηκε η συμμαχική πολιτική διοίκησα αυτό το τμήμα του τουρκικού στρατού παραδόθηκε στους συμμάχους και αφοπλίστηκε. Δεν είχε γίνει όμως το ίδιο και με τον τουρκικό στρα­τό στην περιοχή του Καυκάσου, όπου έδρευαν έξι πλήρεις μεραρ­χίες και άλλες τέσσερις μεραρχίες στα βάθη της Ανατολίας, εν συνό­λω δηλαδή δέκα μεραρχίες.

Επίσης, απ’ όσες τουρκικές μεραρχίες και άλλες μονάδες δια­λύθηκαν, σημαντικές ποσότητες οπλισμού, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων τους αποκρύφθηκαν σε ορεινές περιοχές για να χρησιμοποιηθούν σε πιθανό, μελλοντικό, ανταρτοπόλεμο.

Στην Αγκυρα, το Μάρτιο του 1919, ο διοικητής του 20ού Σώμα­τος Στρατού Αλή Φουάτ πασάς και στο Ερζερούμ ο αντίστοιχος διοικητής του 15ou Σ.Σ. στρατη­γός Κιασίμ Καραμπεκίρ διακή­ρυξαν δημοσίως την πρόθεση τους να αγωνιστούν εναντίον της ανα­κωχής του Μούδρου και των όρων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, σαν μία «αόρατος χειρα» να τα ενορχήστρωνε όλα αυτά, άρχισαν σε όλα τα σημεία της χώρας ληστρικές επιδρομές Τούρκων άτα­κτων, με αποτέλεσμα να κινδυ­νεύουν άμεσα οι χριστιανοί κάτοι­κοι (ορθόδοξοι Έλληνες, Αρμένι­οι κ.λπ.) της Τουρκίας και οι περι­ουσίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη δυτική Μικρά Ασία κατοικούσαν 1.013.000 Έλληνες, ενώ μόνο στη Σμύρνη, από τους 350.000 κατοί­κους της, οι Έλληνες ανέρχονταν στους 200.000. Ο ακμάζων Ελληνισμός της Σμύρνης, αλλά και γενικότερα της Ιωνίας και των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέ­θηκε στο στόχαστρο ενός καλά οργανωμένου κυνηγητού από πλευ­ράς των επίσημων τουρκικών αρχών. Περίπου 250.000 υπήρξαν τα πρώ­τα θύματα αυτών των διώξεων που υπέστη ο Μικρασιατικός Ελληνι­σμός στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά­με και τη συστηματική γενοκτο­νία των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1915.

Επίσης, το Μάρτιο του 1919, οι Ιταλοί, οι οποίοι ανέκαθεν επο­φθαλμιούσαν και αυτοί να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, εκτός των Δωδεκανήσων και στην ένα­ντι  αυτών μικρασιατική ενδοχώρα, χωρίς να ζητήσουν και πολύ περισσότερο να λάβουν την έγκριση του Ανώτατου Συμμαχικού Συμβουλί­ου (Βρετανία,Γαλλία,ΗΠΑ), αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν την Αττάλεια, απειλώντας να προωθη­θούν προς τα βόρεια και να κατα­λάβουν και τη Σμύρνη.

Τότε, ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαβλέποντας τον έντονο κίνδυνο που διέτρεχε η από αιώνων ελληνική Σμύρνη να καταληφθεί από τους Ιταλούς και να γίνει και αυτή ιταλική βάση, όπως τα Δωδεκά­νησα, αποτάθηκε επίσημα οτο Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο ζητώντας να εκδώσει απόφαση, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα μπο­ρούσε να αποβιβαστεί στη Σμύρ­νη, κάτι που όντως έγινε.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Greek National Pride

Δημοσίευση σχολίου

 
Top