GuidePedia

0
Ο Θεός δημιούργησε την μητέρα για να βλέπει, όσα δεν προλαβαίνει ο ίδιος να δει, για να έχει μάτια σ’ όλες τις γωνιές του κόσμου! Ο μόνος άνθρωπος στη γη, που σ’ αγαπάει με μια αγάπη ανιδιοτελή και σου συγχωρεί τα πάντα είναι εκείνη.
Μια γυναίκα, που αισθάνθηκε την μεγαλύτερη ευτυχία με το άκουσμα του πρώτου σου κλάματος, που έμενε ξάγρυπνη όταν έβγαζες τα πρώτα σου δοντάκια και που σ’ όποια ηλικία και αν είσαι θα συνεχίζει να σε νιώθει και να σε προστατεύει όπως τότε. Γιατί για εκείνη είσαι ακόμα το μωρό της.

Μια μέρα λοιπόν αφιερωμένη στη μανούλα μας, είναι το λιγότερο για τον φύλακα άγγελο μας. Την έμπνευση αυτής της γιορτής είχε η Ana Jarvis, από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά, στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Η επιλογή αυτής της ημέρας έγινε για να συνδυάζεται η γιορτή της μητέρας με τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά τη δεκαετία του ‘60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου, τη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Συνηθίζεται τα παιδάκια, από το νηπιαγωγείο να φτιάχνουν μια κάρτα ή μια κατασκευή για να τη χαρίσουν στη μαμά τους. Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας της αγοράζουν λουλούδια ή δώρα. Το μεγαλύτερο δώρο όμως της το έχουν ήδη κάνει και αυτό δεν είναι άλλο από μια πρόταση, η οποία συνοδεύεται από ένα φιλί. «Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου» στο άκουσμα αυτό, η απόλυτη ευτυχία για την μητέρα είναι γεγονός και τα λαμπερά της μάτια καθώς και το πλατύ της χαμόγελο το επιβεβαιώνουν.

Γιορτή της μητέρας λοιπόν σήμερα και δεν έχουμε παρά να της δείξουμε την αγάπη μας. Να μην ξεχνάμε όμως και όλες εκείνες με τις άδειες αγκαλιές, που είτε προσπαθούν κάθε μέρα με την βοήθεια της εξωσωματικής να ακούσουν κάποια στιγμή εκείνο το κλάμα της ευτυχίας είτε η ζωή τους στέρησε βιαία και απρόσμενα τα «μωρά» τους σ’ όποια ηλικία και αν ήταν.

Μανά, μητέρα, μαμά, μανούλα, σ’ αγαπώ!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top