GuidePedia

0
Οι συνενώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια πολλοί δήμοι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Το ΠαΣοΚ κερδίζει, η ΝΔ χάνει, οι μικροί απειλούνται με εξαφάνιση και οι ανεξάρτητοι συρρικνώνονται
ΑΛΛΑΖΕΙ ριζικά η δύναμη των πολιτικών κομμάτων στους δήμους της χώρας με τον χάρτη του «Καλλικράτη» ο οποίος έχει ήδη εισαχθεί προς διαβούλευση στη Βουλή.
Οι ευρείες συνενώσεις τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια θα έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια πολλοί δήμοι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Το ΠαΣοΚ, με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών αλλά κυρίως των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, κερδίζει το μεγαλύτερο κομμάτι
από τη νέα (αυτοδιοικητική) πίτα. Αντιθέτως σε δύσκολη θέση εκτιμάται ότι θα περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη οι υποψήφιοι οι οποίοι στηρίζονται από τα μικρά σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματα απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ εκτιμάται
ότι θα συρρικνωθούν οι ανεξάρτητοι διεκδικητές των δήμων οι οποίοι είχαν κατορθώσει στο παρελθόν να επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας ως έκφραση της δυσαρέσκειας των πολιτών προς τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς.

Η Νέα Δημοκρατία στις δημοτικές εκλογές του 2006 είχε υπερισχύσει του ΠαΣοΚ και ήλεγχε την πλειοψηφία των δήμων και των περιφερειών. Στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο με τους όρους του «Καλλικράτη», υπολογίζεται ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009 και των δημοτικών εκλογών του 2006, μετά την κατάργηση των νομαρχιών εκτιμάται ότι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χάσει τις 12 από τις 13 υπό ίδρυση νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Η συρρίκνωση των δυνάμεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι το 2006 είχε κερδίσει 28 νομαρχίες έναντι 21 νομαρχιών στις οποίες εξελέγησαν υποψήφιοι του ΠαΣοΚ- σε ακόμη τρεις νομαρχίες το ΠαΣοΚ είχε κατορθώσει να εκλέξει κοινούς υποψήφιους με τον ΣΥΝ.

Η Νέα Δημοκρατία είχε κατορθώσει μάλιστα να καταλάβει και ένα από τα ισχυρότερα κάστρα του ΠαΣοΚ, τη Νομαρχία Χανίων (εξελέγη ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης με 52,63%). Εκτοτε, με βάση και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, η «κυριαρχία» της ΝΔ παραμένει μόνο στους Νομούς Μεσσηνίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Καστοριάς, Πιερίας και Σερρών, γεγονός που σημαίνει ότι η μοναδική υπό σύσταση περιφέρεια στην οποία διατηρεί πιθανότητες να υπερισχύσει είναι η Πελοπόννησος. Η συρρίκνωση της δύναμης της ΝΔ αναμένεται να εκφραστεί και στους νέους δήμους της χώρας. Το ΠαΣοΚ, από την άλλη, θα επιβεβαιώσει λογικά την κυριαρχία του σε όλους τους νησιωτικούς δήμους (κάθε νησί θα αποτελεί και δήμο). Η επιρροή του κυβερνώντος κόμματος στον νησιωτικό χώρο είναι δεδομένη μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2006, με εξαίρεση ωστόσο ορισμένα κρίσιμα νησιά, όπως είναι η Σάμος, η Κέρκυρα, η Χίος και η Λέσβος τα οποία είχε κατορθώσει να κερδίσει η ΝΔ. Τα ερείσματα της ΝΔ σε αυτά τα νησιά παραμένουν ισχυρά, αλλά με την επαναφορά του 50% συν 1, το αποτέλεσμα στα περισσότερα από αυτά θα κριθεί στον δεύτερο γύρο και θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τη στάση των μικρότερων κομμάτων.


ΠΟΛΕΙΣ - ΔΗΜΟΙ
Στην αναμέτρηση του 2006 η ΝΔ είχε κερδίσει τους 11 από τους 17 μεγάλους δήμους της χώρας,μεταξύ αυτών και τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.Αντιθέτως το ΠαΣοΚ είχε κατορθώσει να διατηρήσει τη δύναμή του σε έξι μεγάλους δήμους,ενώ σε έναν δήμο (Νέα Λιόσια) υπερίσχυσε ύστερα από συνεργασία με τον ΣΥΝ. Στους δήμους-πρωτεύουσες νομών, η ΝΔ είχε εκλέξει δικούς της υποψήφιους σε 25, ενώ το ΠαΣοΚ σε 17, ενώ ακόμη επτά δήμους τους είχε κερδίσει το ΠαΣοΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΝ.

Οι αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης» σε αυτή την κατηγορία των δήμων είναι ελάχιστες, αλλά, παρά ταύτα, το ΠαΣοΚ τούς διεκδικεί από καλύτερες θέσεις,αν ληφθεί υπόψη ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ενισχύθηκε σημαντικά η παρουσία του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα μεγάλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Περιστερίου, που είχαν περάσει στη ΝΔ, έστω και μέσω της στήριξης ανεξάρτητων υποψηφίων,να θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα επανέλθουν στο ΠαΣοΚ.

Με τον «Καλλικράτη» διαμορφώνονται οι συνθήκες το ΠαΣοΚ να κερδίσει από τη ΝΔ και, ορισμένους τουλάχιστον,δήμους που είχε απολέσει το 2006, όπως τους Δήμους Αμαρουσίου,Γλυφάδας,Ηλιούπο- λης,Ηράκλείου Αθηνών,Χαϊδαρίου,Κερατσινίου,Ναυπά- κτου,Κρανιδίου,Ανω Λιοσίων, Ρόδου,Κομοτηνής,Καστοριάς, Καλαμάτας και Χίου.

Ο «Καλλικράτης»,τέλος,κυοφορεί ανατροπές και σε πολλούς δήμους των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αττικής,του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που μετά τις συνενώσεις θα αποκτήσουν νέο εκλογικό δυναμικό.Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα στους δήμους αυτούς,ωστόσο εκτιμάται ότι το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει τον πρώτο λόγο στις περισσότερες περιπτώσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top