GuidePedia

0
Του Θανάση Λυρτσογιάννη
"Εάν δοθεί στις δυνάμεις της αγοράς πλήρης δικαιοδοσία ακόμη και σε αμιγώς οικονομικά και χρηματιστικά πεδία δράσης, θα δημιουργήσουν χάος και θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην πτώση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος".
Βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη φορά στο ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα η προφητεία που έκανε πριν από 12 χρόνια  όχι κάποιος σκληρός μαρξιστής- αλλά ο γκουρού των αγορών Τζορτζ Σόρος.

Κι’ ενώ μεσολάβησε η περσινή κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το mea culpa του Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο για το λάθος του να πιστεύει ότι η αγορά έχει απεριόριστες δυνατότητες αυτορύθμισης, οι πολιτικοί ηγέτες δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών. Κι’ αυτό παρότι είχαν εκφράσει πολλές φορές την ανάγκη αυτή.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μυωπία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενίσχυσε ουσιαστικά το θηρίο της κερδοσκοπίας. Νόμιζαν ότι ήταν ένα ελληνικό ζήτημα. Δεν έβλεπαν, παρότι πολλές φωνές το είχαν επισημάνει, ότι στόχος ήταν το ευρώ και η ίδια η ευρωζώνη.
Εστω και τώρα ας κινηθούν γρήγορα και με αποφασιστικότητα. Οι γερμανικές παλινδρομήσεις και αναστολές για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ κατ΄ αρχάς και της παγκόσμιας οικονομίας αμέσως μετά.
Όταν δέχεσαι επίθεση με πυρηνικά όπλα δεν είναι δυνατόν να ελπίζεις ότι μπορείς να την αντιμετωπίσεις με συμβατικά. Ένα ολοκαύτωμα των κερδοσκόπων είναι η μόνη απάντηση. Αλλιώς θα δούμε το ολοκαύτωμα της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές για την Ευρώπη. Η θα ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση και κατ΄ επέκταση η συνοχή ή ας ετοιμαστούμε να πούμε αντίο στο μεγαλύτερο όνειρο και στο σπουδαιότερο δημιούργημα της ¨γηραιάς ηπείρου¨.
Αν οι πολιτικοί ηγέτες συνεχίσουν να είναι το ίδιο μύωπες τότε η Ευρώπη έχει ημερομηνία λήξης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top