GuidePedia

0
Πυκώνουν τα σύννεφα πάνω από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, αφού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προωθούνται πρωτοβουλίες με στόχο να περιοριστεί η «εξουσία» τους. Την ώρα, που οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη σύσταση ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, το Κογκρέσο ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως σε ένα νομοσχέδιο, που σίγουρα δεν θα ικανοποιεί τους εκπροσώπους των Standard & Poor's, Moody's και Fitch.

Αρχικά είχε διαφανεί ότι οι τρεις οίκοι θα επιβιώσουν των προωθούμενων από την κυβέρνηση Ομπάμα μεταρρυθμίσεων στο χρηματοοικονομικό σύστημα με σχετικά λίγες «αμυχές». Την εντύπωση αυτή ήρθε, ωστόσο, να ανατρέψει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Αλ Φράνκεν. Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για την αναμόρφωση της σήμερα «ολιγοπωλιακής» βιομηχανίας πιστοληπτικών αξιολογήσεων, οι οποίες και κέρδισαν πολύ γρήγορα στήριξη από υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές έχουν επανειλημμένα επικρίνει το ρόλο των τριών οίκων στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καταγγέλλοντας ότι οι αξιολογήσεις τους επηρεάζονταν από τις στενές τους σχέσεις με τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς της Wall Street. Πλέον πολλά είναι και τα ερωτηματικά και για το ρόλο τους στην τρέχουσα κρίση χρέους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους έχουν κατηγορήσει ευθέως ότι μέσω των υποβαθμίσεων δεν προκαλούν απλώς πανικό στις αγορές, αλλά επιτείνουν την κρίση αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τις χώρες. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται έως ένα βαθμό και το Αμερικανικό Κογκρέσο, παρά το γεγονός ότι οι οίκοι δεν έχουν βάλει ακόμη στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, που απολαμβάνουν αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Βάσει των προτάσεων του Φράνκεν, που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, οι αμερικανικές αρχές θα έχουν σαφώς περισσότερες αρμοδιότητες στο μέτωπο της ρύθμισης και της εποπτείας των οίκων αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει προτείνει τη σύσταση ενός Συμβουλίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, το οποίο κάθε φορά θα υποδεικνύει ποιος οίκος θα αναλαμβάνει την αξιολόγηση του χρέους που εκδίδεται.
Οι οίκοι θα δρουν πλέον υπό το «αυστηρό βλέμμα» των ρυθμιστικών αρχών. Ορισμένοι γερουσιαστές θα ήθελαν πάντως ακόμη πιο δραστικές αποφάσεις, καθώς το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο, που ακολουθούν οι τρεις οίκοι, το οποίο όπως επισημαίνουν είναι και ο βασικός παράγοντας του προβλήματος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top