GuidePedia

0
Καθαρή πολιτική στήριξη από τη Γερμανία στα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, στη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ. Ανακοίνωσαν συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας των αγορώνΗ Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη, δήλωσαν από κοινού ο Γ. Παπανδρέου και η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή, με την καγκελάριο της Γερμανίας να τονίζει με... νόημα ότι «όταν γίνει αναγκαίο όλοι μαζί θα διασφαλίσουν το ευρώ». Στην ουσία οι δυο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι τα μέλη της ένωσης θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την σταθερότητα του ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι είναι διατεθειμένη η Γερμανία -εν προκειμένω- να κάνει προκειμένου να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση του κοινού νομίσματος.


Αυτό που ωστόσο τόνισαν ήταν η δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των αγορών, που στην τρέχουσα συγκυρία πλήττει τον δανεισμό της Ελλάδας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους, οι δυο ηγέτες επιχείρησαν παράλληλα ένα «λίφτινγκ» στις σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες επιδεινώθηκαν απότομα μετά το περίφημο δημοσίευμα του Focus και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε.

Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και κα. Μέρκελ έκαναν λόγο για την αρχή μιας συνεργασίας των δυο χωρών σε τομείς από την περιβαλλοντική πολιτική και τη μετανάστευση μέχρι την οικονομία και τον πολιτισμό, η οποία θα συνίσταται στο ότι η Γερμανία θα συνδράμει με την εμπειρία της την Ελλάδα ώστε οι τελευταία να προωθήσει τις αλλαγές που επιδιώκει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε αρκετές φορές την καγκελάριο της Γερμανίας τόσο για τα λόγια υποστήριξης του Προγράμματος Σταθερότητας κι Ανάπτυξης της Ελλάδας όσο και για τη διάθεσή της να συνδράμει στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Από τη μεριά της η κα. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία και γενικότερα η Ευρωζώνη δεν θέλει να επιβάλει τις απόψεις της στην Ελλάδα αλλά ότι αντίθετα υποβάλλει της προτάσεις της προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι και ο γερμανικός λαός κάνει θυσίες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι φέτος δεν θα δωθούν αυξήσεις στις συντάξεις των Γερμανών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top