GuidePedia

0
Ο Γιώργος, ο αμερικανο-γεννημένος απόγονος της κορυφαίας πολιτικής οικογένειας της Ελλάδας, έκανε την Τετάρτη ένα μεγάλο βήμα προς την αποξήλωση ενός πολιτικού συστήματος που ο ίδιος ο πατέρας του βοήθησε να χτιστεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου, διασκελίζοντας ρόλους, ανήγγειλε την Τετάρτη στον Κάρολο Παπούλια τα μέτρα λιτότητας.
Όταν ο κ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Οκτώβριο, ανήγγειλε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο λιτότητας για να δαμάσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ταλαιπωρεί την χώρα στις ευρωπαϊκές χρηματιστικές αγορές εδώ και αρκετές εβδομάδες, έστειλε στους Έλληνες το ισχυρότερο μέχρι τώρα σήμα ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει καθ’ υπέρβαση των πόρων της.

Ο 57χρονος Έλληνας ηγέτης, που είναι γνωστός εδώ ως " αμερικανάκι" ή "ο μικρός αμερικανός" έχει αυτήν την περίοδο υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις εν μέσω σκληρού προγράμματος για τις περικοπές εξόδων και την άνοδο των τιμών.
Η γνωστή φιλοδοξία του: Όχι μόνο να σώσει την Ελλάδα από το χρέος, αλλά και να αλλάξει τον πολιτισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Η οικοδόμηση ενός περισσότερο πειθαρχημένου ελληνικού κράτους θα απαιτήσει την ανατροπή του ελεγχόμενου κυβερνητικού κορμού δεκαετιών από την πτώση της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας το 1974 — περιλαμβάνεται και η περίοδος διακυβέρνησης του πατέρα του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, πρωθυπουργός 3 φορές που υπηρέτησε για περισσότερο από μια δεκαετία και εξουσίασε την ελληνική πολιτική σκηνή στη δεκαετία του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του’90.

Οι νεώτερες πιθανότητες επιτυχίας του κ. Παπανδρέου ενισχύονται από το γεγονός ότι είναι από τη μια κληρονόμος της αντίστοιχης γενιάς Kennedy στην Ελλάδα —ο παππούς του ήταν επίσης πρωθυπουργός —και από την άλλη outsider της χώρας, όπως λένε οι συνάδελφοι και οι πολιτικοί αναλυτές.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το όνομά του τον έχει βοηθήσει να αποκτήσει τη δύναμη, λέει ο Γιώργος Κύρτσος, κορυφαίος πολιτικός σχολιαστής που ήταν συμμαθητής του κ. Παπανδρέου σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας στη δεκαετία του '60. Αλλά τα χρόνια που ο κ. Παπανδρέου έζησε μακριά από την Ελλάδα του έχουν δώσει μια απομακρυσμένη άποψη της χώρας και των αδυναμιών της. ο κ. Κύρτσος λέει: "Δεν είναι τοπική προσωπικότητα. Έχει διεθνή τρόπο σκέψης"

Αυτό έδειξε στον κ. Παπανδρέου ότι για να κρατήσει την Ελλάδα στα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα —λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει να γίνει "η Δανία του νότου" —πρέπει να αντιμετωπίσει την ανοχή της χώρας της ανεπάρκειας της και της διαφθοράς της.

Ο κ. Παπανδρέου γεννήθηκε από Αμερικανίδα μητέρα στο St Paul, στη Μινεσότα, όπου ο πατέρας του κατείχε ακαδημαϊκή θέση προτού να γίνει επικεφαλής του τμήματος οικονομικών στο Berkeley. Η οικογένεια έζησε στην Αθήνα μέχρι τη δεκαετία του '60, όταν κυβερνούσε ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού, και που ονομαζόταν επίσης Γιώργος Παπανδρέου, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. Αλλά ο πατέρας και ο παππούς του συνελήφθησαν μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1967.

Ο παππούς του πέθανε στον υπό κατ' οίκο περιορισμό, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο γιος του εξορίστηκαν. Ο σημερινός πρωθυπουργός σπούδασε στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια των ετών προτού να αποκατασταθεί η δημοκρατία το 1974.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ( ΠΑΣΟΚ), το οποίο κυβέρνησε την Ελλάδα για μεγάλο μέρος των τελευταίων 30 ετών —και όχι πάντα καλά, όπως λένε οι κριτικοί της.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν, στην αντίσταση, το αριστερό χέρι που έβαλε φωτιά κατά των ΗΠΑ για την υποστήριξη τους στη στρατιωτική χούντα. Όντας στην εξουσία, ήταν ένας πραγματιστής, που βοήθησε στην περιχαράκωση της δημοκρατίας και στη συμφιλίωση ενός έθνους ακόμα διασπασμένο από την πικρία του εμφύλιου πολέμου της δεκαετίας του '40 της Ελλάδας. Αλλά η αναζήτησή του για να επεκτείνει τις ευκαιρίες για πολλούς φτωχούς της Ελλάδας οδήγησε στην γρήγορα αυξανόμενη κρατική επαγγελματική απασχόληση και έναν επιδεινωμένο προϋπολογισμό. Τα πολιτικά και προσωπικά του σκάνδαλα χάλασαν τα τελευταία χρόνια του.

Ο σημερινός πρωθυπουργός "έχει μια αμφιλεγόμενη άποψη για το ιστορικό του πατέρα του," λέει ένας εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου.


Ο συντηρητικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, που ήταν στην εξουσία από το 2004 ως το 2009, έχει μερίδιο για τη σημερινή ελληνική ανακατωσούρα, ειδικά με την κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών που επέτρεψε τη διάδοση της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μια συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές του περσινού φθινοπώρου.



Κληρονομώντας το κόμμα του πατέρα του το 2004, ο κ. Παπανδρέου στην αρχή φάνηκε αδέξιος «ερμηνευτής». Μερικές φορές χρησιμοποιούσε αγγλικούς ιδιωματισμούς που δεν είχαν κανένα νόημα στα ελληνικά. Ο συντηρητικός του αντίπαλος γέλαγε αρκετά στο Κοινοβούλιο αποκαλώντας τον "τουρίστα."



Ο εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου λέει ότι τα ελληνικά του πρωθυπουργού είναι καλά, αλλά μιλά επίσης απταίστως αγγλικά, σουηδικά, γαλλικά και ιταλικά. Και οι πολύγλωσσοι μερικές φορές μπερδεύονται.



Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε στη δουλειά , λέει ο κ. Κύρτσος. Το Δεκέμβριο ο κ. Παπανδρέου παρέδωσε μια ψυχρή ανάλυση των προβλημάτων της Ελλάδας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σύνοδο κορυφής, λέγοντας ότι η "συστηματική διαφθορά" βρίσκεται στην καρδιά των καταστρεπτικών οικονομικών της Ελλάδας.



Οι συντηρητικοί και άλλοι κριτικοί λένε ότι, για εξαιτίας της ειλικρίνειάς του για τις ανεπάρκειες της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου καθυστέρησε τα συγκεκριμένα μέτρα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας τροφή στον πανικό της οικονομικός αγοράς πέρα από το εάν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της φέτος.



Την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου κέρδισε κάποιους από εκείνους τους κριτικούς με τη νέα του λίστα επίπονων φορολογικών μέτρων. "Είμαι πολύ σκεπτικός, αλλά σήμερα έβαλε τέλος στο παρελθόν," λέει το Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ιδρύματος για την οικονομική και βιομηχανική έρευνα. "Τώρα μπορεί να αρχίσει να χτίζει την κληρονομιά του."

Δημοσίευση σχολίου

 
Top