
Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξιμου και το Πεντάγωνο, ήταν κάτι παραπάνω από “ενδιαφέρουσα και χρήσιμη” για τον εξοπλισμό της χώρας.
Η παρατήρηση του πρωθυπουργού, στη συνάντησή τους, ότι: «η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες (βλέπε: Τουρκία) στον τομέα της Αμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ» και ότι πάντα «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ» δεν ήταν μια πολιτική τποποθέτηση. Προφανώς αντανακλά βεβαιότητες που προέκυψαν τόσο στις πρόσφατες συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, όσο και σε διαβεβαιώσεις του γάλλου υπουργού στο Μαξίμου.
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα (και τη βάση των συνομιλιών), εκφράζουν στο economico την πεποίθησή τους ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να εξοπλίσει την Τουρκία με πυραύλους Μeteor, ίδιους δηλαδή με αυτούς που φέρουν τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ώστε να εξισορροπηθεί το σαφές αυτό πλεονέκτημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως επιδιώκει η Άγκυρα.
Και αυτό εδράζεται τόσο στη συμφωνία αγοράς των Rafale (που φέρουν τους meteor) από την Ελλάδα, που αποκλείει την πώληση Μeteor στην Τουρκία όσο και από την μακρόπνοη οικονομική και στρατηγική συνεργσία Ελλάδας – Γαλλίας. Απόδειξη τούτου είναι η επιβεβαίωση αγοράς και τέταρτης γαλλικής φρεγάτας από τη χώρα μας, με το ισχυρό ενδεχόμενο συνεργασίας και στις ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων. Αλλά και τις προμήθειες μεγάλου τμήματος του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος αξίας 25 δισ. ευρώ.
Τι είπε δημόσια ο πρωθυπουργός
«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του γάλλου υπουργού «μεγάλης σημασίας επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και προσέθεσε με νόημα: «Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεπαστιάν Λεκορνί πήρε το μήνυμα και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα της συνεργασίας, επαγγελματικής αλλά και προσωπικής που διατηρείτε με τον πρόεδρο Μακρόν, δεν χρειάζεστε υπουργούς για να υπάρξει πρόοδος και στις δύο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε».
Τι γράφουν οι Γάλλοι για την αμυντική συνεργασία
«Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος θαλάσσιος εταίρος μας […] υπάρχει μια πολύτιμη βάση μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία θα πρέπει να μας οδηγήσει στην επιτάχυνση», καυχήθηκε ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει η έγκυρη Γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos
Αν και δεν επρόκειτο μόνο για «πώληση πλοίων ή όπλων», αλλά και για ευρωπαϊκή άμυνα ή διαλειτουργικότητα, το ταξίδι του Σεμπαστιέν Λεκόρνου έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα, ο καλύτερος πελάτης των Γάλλων κατασκευαστών, σχεδιάζει να επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2036 για να εκσυγχρονίσει τα οπλικά της συστήματα και να κατασκευάσει μια «Aσπίδα του Αχιλλέα », έναν αντιπυραυλικό θόλο.
Οι δύο υπουργοί έκαναν λοιπόν τον απολογισμό των ελληνικών «αναγκών» το πρωί της Δευτέρας. Και ανακοίνωσαν την υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 16 αντιπλοίων πυραύλων Exocet, παραγωγής MBDA – το ποσό, άγνωστο, είναι σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σχεδιασμένοι να πετούν χαμηλά πάνω από το νερό, αυτοί οι πύραυλοι κατά πλοίων φέρουν εκρηκτικές κεφαλές κατακερματισμού που μπορούν να εκραγούν σε εμβέλεια άνω των 200 χιλιομέτρων.
«Η συμφωνία για την τέταρτη φρεγάτα Belharra προχωρά», επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Σεμπαστιέν Λεκόρνου. Το 2022, η Αθήνα απέκτησε τρία από αυτά τα τελευταίας γενιάς πλοία της Naval Group, πιο σύγχρονα από τα FREMM, για περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου οπλισμού και τριετούς εγγύησης συντήρησης). Η πρώτη από αυτές τις φρεγάτες, με το όνομα «Kimon», πρόκειται να παραδοθεί στο τέλος του έτους και οι άλλες δύο το 2026.
Η σύμβαση περιλαμβάνει ένα επιπλέον προαιρετικό σκάφος, το οποίο η Ελλάδα σκοπεύει να ασκήσει, επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας. Αλλά το τίμημα – 750 εκατομμύρια ευρώ το καθένα – εξακολουθεί να καθυστερεί τις συζητήσεις. «Πρέπει να συμφωνήσουμε για τα χρήματα […] Δεν είμαστε πλούσιοι και περιμένουμε μια φίλη χώρα και εταιρεία να μας βοηθήσει σε αυτό το έργο», είπε την περασμένη Παρασκευή, στο περιθώριο του φόρουμ των Δελφών.
Ανεβάζοντας τις προσδοκίες
Η Naval Group έχει επίσης υποβάλει προσφορά για τρεις επιπλέον φρεγάτες Belharra, οι οποίες αυτή τη φορά θα κατασκευαστούν σε ελληνικά βαυπηγεία μέσω μεταφοράς τεχνολογίας. Ο Γάλλος κατασκευαστής χρησιμοποιεί ήδη ελληνικό ναυπηγείο για πολλά μέρη της φρεγάτας. Η Γαλλία προφανώς θα ήθελε η Αθήνα, που πρέπει να ανανεώσει γύρω στις δεκαπέντε φρεγάτες, να της παραμείνει πιστή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για την αγορά δύο μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσης Bergamini από την Ιταλία, ενώ επιβεβαίωσε ότι μελετούσε παράλληλα την πρόταση της Naval Group για ναυπήγηση νέων φρεγατών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης εξέφρασε το ενδιαφέρον του να προχωρήσει με την αμερικανική φρεγάτα Constellation, «την οποία θέλουμε να κατασκευάσουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η Γαλλία, η οποία έχει ήδη πουλήσει αεροσκάφη και φρεγάτες Rafale στην Ελλάδα, από την πλευρά της υποστηρίζει δύο νέα προγράμματα με τον ειδικό σύμμαχό της. Στρατηγική αμυντική συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Αθήνας υπογράφηκε το 2021 κατά τη διάρκεια της ελληνικής συμφωνίας για την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών, προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ. Το Παρίσι πιέζει τώρα για την αγορά του νέας γενιάς του συστήματος αεράμυνας SAMP/T NG, το οποίο έρχεται την κατάλληλη στιγμή για το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ελλάδας.
Η KNDS έκανε συμφωνία με τη Metlen για να πουλήσει τεθωρακισμένα
Επιπλέον, ο κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων KNDS μόλις συνήψε συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο Metlen Energy & Metals για να δώσει μεγαλύτερες πιθανότητες σε μια προσφορά του που χρονολογείται από το 2021 στα τεθωρακισμένα οχήματα. Το KNDS προωθεί μια προσφορά περίπου 120 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού (IBV) σε ελληνική έκδοση που ονομάζεται “Philoctetes”. Σε αυτή την περίπτωση, η KNDS ανταγωνίζεται ένα έργο εκσυγχρονισμού παλαιών τεθωρακισμένων οχημάτων M113 αμερικανικής σχεδίασης, τα οποία θα ήταν λιγότερο ακριβά από την αγορά νέου εξοπλισμού.
Ωστόσο, το KNDS επισημαίνει ότι το VBCI που προτάθηκε σε μια βαριά οπλισμένη έκδοση με πυροβόλο 40 χλστ. και αντιαρματικούς πυραύλους Akeron θα πρόσφεραν στην Αθήνα ικανότητα πυρός που δεν συγκρίνεται με τον εκσυγχρονισμό του M113. Η γαλλική ομάδα υποστηρίζει επίσης μια εναλλακτική λύση σε αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζοντας την οικοδόμηση της ηπειρωτικής αμυντικής αυτονομίας.
Επιλέγοντας έναν ισχυρό τοπικό συνεργάτη για παραγωγή στην Ελλάδα, (Metlen) η KNDS ενισχύει τις πιθανότητές της. «Πιστεύουμε ότι το VBCI είναι το θωρακισμένο όχημα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες που εκφράζονται και θα το παρουσιάσουμε στις αρχές Μαΐου στην Έκθεση Defea Defense στην Αθήνα». Εάν αυτή η σύμβαση πραγματοποιηθεί ποτέ, θα ήταν ένα γεγονός: 600 από τα VBCI κατασκευάστηκαν για τη Γαλλία, αλλά δεν έχουν εξαχθεί ποτέ. Παρά τις αποδεδειγμένες ιδιότητες στη μάχη και τις εξωτερικές επιχειρήσεις.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.