
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα πάνε στις περιφέρειές τους σε λίγες μέρες και θα αντιμετωπίσουν ένα καίριο ερώτημα από τους ψηφοφόρους τους.
Μπορεί ο Μητσοτάκης να γυρίσει το παιχνίδι;
Μπορεί να αλλάξει το ρυθμό φθοράς της κυβέρνησης και να κερδίσει τρίτη θητεία;
Τελευταίο στοίχημα για την κυβέρνηση η ΔΕΘ
Το επόμενο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει σε μία επικοινωνιακή αντεπίθεση μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του Πρωθυπουργού και του Κωστή Χατζηδάκη είναι να παρουσιαστεί ένα αφήγημα μέχρι τις εκλογές, να ξεκλειδώσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες με έμφαση στην καθημερινότητα και τους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης αλλά και να ηρεμήσει η κατάσταση μέσα στη ΝΔ εσωτερικά από τις διαφωνίες και την δυσαρέσκεια στελεχών.
Αν δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος μέχρι την ΔΕΘ, τότε το πιθανότερο είναι να πάμε σε μία ηττοπάθεια και εσωστρέφεια μέχρι τις εκλογές.
Δυνατό σενάριο η συγκυβέρνηση
Καθώς δεν είναι σίγουρο ότι όλο αυτό το σχέδιο θα επιτευχθεί, πληθαίνουν οι αναλύσεις που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να κυβερνήσει. Η ΝΔ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα, όμως, ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Είναι από δύσκολο ως ακατόρθωτο η ΝΔ να προσεγγίσει ξανά πάνω από 1,5 εκατ. κόσμο για να μπορέσει να κυβερνήσει ξανά. Οπότε οδηγούμαστε, πλέον, σε μικτά σχήματα διακυβέρνησης όπως γίνεται παραδοσιακά (έτσι και φέτος) π.χ στην Γερμανία όπου ο το CDU θα συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλοδημοκράτες.
Τεχνητή κρίση στο ΠΑΣΟΚ
Ένα τέτοιο σενάριο, όπως είναι δυνατόν, πυροδοτεί την ανησυχία σε κάθε πολιτικό κόμμα. Καταρχάς, βλέπουμε μία κρίση – ιδιαίτερα τεχνητή- στο ΠΑΣΟΚ όπου ξαφνικά πιέζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τις διάφορες συνιστώσες να πάρει αποφάσεις για την πορεία του κόμματος. Η πλευρά Δούκα είναι υπέρ της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου με τα άλλα κόμματα όπως π.χ ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας.
Όμως, η Άννα Διαμαντοπούλου αντιστέκεται και θεωρεί ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι ανοικτό με δυνάμεις του Κέντρου, όπως είναι η σημερινή ΝΔ.
Στο πλαίσιο, αυτό πιέζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να πει με ποιο στρατόπεδο θα πάει. Όμως, πριν από αυτό θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στην κορυφαία νομοθετική πράξη, την συνταγματική αναθεώρηση που θα έρθει στα δεύτερα μισά του 2025. Αν δεν συναινέσει σε αλλαγές, θα καταστήσει τον εαυτό του άλλο ένα κόμμα της στείρας αντιπολίτευσης.
Δεν θα συνεργαστεί με κανέναν η Πλεύση Ελευθερίας αλλά έχει ταβάνι
Την ίδια ώρα, η Πλεύση Ελευθερίας δεν θέλει κανέναν σύμμαχο, θέλει να παίξει ένα ρόλο «ΣΥΡΙΖΑ» του 2015, μόνο που οι οικονομικές συνθήκες είναι καλύτερες και δεν βοηθούν σε μία τέτοια εξέλιξη. Δεν θέλει να πάει με κανέναν, η Κωνσταντοπούλου έχει κερδίσει πόντους καταλληλόλητας σε ένα κοινό της Κεντροαριστεράς ενώ η ίδια δεν θέλει να «λέγεται» αριστερά, προσδοκώντας να κερδίσει ψήφους και από την Δεξιά.
Στην Δεξιά, τα πράγματα είναι ρευστά ακόμα.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου χάνει καθημερινά ψηφοφόρους, η Ελληνική Λύση στέκεται ακόμα ενώ Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ βρίσκονται υπό κατάρρευση και κάτι καινούριο πρέπει να δημιουργηθεί.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.