GuidePedia

0
Ένα αρκετά σκληρό μήνυμα έστειλε χθες η κυβέρνηση στα επιθετικά hedge fund του Λονδίνου, που είχαν «γονατίσει» τα ελληνικά ομόλογα με ανοικτές πωλήσεις, ενώ παράλληλα άφησε ελαφρώς… πεινασμένες τις τράπεζες της κοινοπραξίας, που διέθεσε χθες τα 10ετή ομόλογα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παχυλές προμήθειες ανήκουν στο παρελθόν.
Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, αντικαταστάτης του Σπύρου Παπανικολάου στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που απομακρύνθηκε μετά το φιάσκο με την πρόσφατη έκδοση 5ετών τίτλων, έστειλε στους… παράνομους του Λονδίνου το μήνυμα, ότι στην πόλη εγκαταστάθηκε νέος σερίφης, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες στελέχη dealing room μεγάλης τράπεζας:
Στην κρίσιμη έκδοση των 10ετών τίτλων, που αναμενόταν να κρίνει αν η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί χωρίς διεθνή βοήθεια από τις αγορές, εκδηλώθηκε τεράστια ζήτηση τίτλων (15,5 δις. ευρώ, έναντι των 5 δισ. ευρώ, που ήταν ο στόχος του ΟΔΔΗΧ).
- Μεταξύ των ενθουσιωδών ενδιαφερόμενων αγοραστών ελληνικών ομολόγων, όλως παραδόξως για έναν μη εξοικειωμένο παρατηρητή της αγοράς, ήταν τα ίδια hedge fund του Λονδίνου, που μέχρι πρόσφατα σορτάριζαν άγρια τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, σαν να προεξοφλούσαν, ότι η χρεοκοπία της χώρας ήταν θέμα ωρών!

- Οι διαχειριστές αυτών των χαρτοφυλακίων δεν πάσχουν από ανίατο ψυχικό νόσημα, για να σπεύδουν να στηθούν στην ουρά για τα ομόλογα μιας χώρας, που μέχρι χθες έδειχναν να πιστεύουν ότι οδηγείται στον γκρεμό. Απλώς, όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη στην Αθήνα, έχουν αντιληφθεί ότι τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης έχουν αποτρέψει τα χειρότερα και σπεύδουν να κλείσουν τις short θέσεις τους στα ομόλογα, αγοράζοντας τους τίτλους που έχουν δανεισθεί και πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο, για να αποφύγουν ζημιές. Ήταν φυσικό, λοιπόν, να σπεύσουν να αγοράσουν τίτλους από τη χθεσινή δημοπρασία, για να κλείσουν θέσεις.

- Όμως, ο κ. Χριστοδούλου, παρότι επικρίθηκε από το διεθνή Τύπο ως άνθρωπος της Goldman Sachs και διατυπώθηκαν υπαινιγμοί για τις σχέσεις του με το… ιερατείο των κερδοσκόπων, δεν έκανε την χάρη στους διαχειριστές των hedge fund: έδωσε εντολή στους αναδόχους της κοινοπρακτικής έκδοσης να μη διατεθεί ούτε… μισός τίτλος σε κερδοσκόπους και να κατανεμηθεί η έκδοση σε συντηρητικά χαρτοφυλάκια τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων.

- Μάλιστα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, έμπιστο συνεργάτη του Γ. Αλογοσκούφη και του Γ. Παπαθανασίου, δεν έκανε το λάθος να δείξει… βουλιμία δανεισμού και αρκέσθηκε να αντλήσει το ποσό που αρχικά είχε ζητηθεί. Έτσι, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φιάσκο της δημοπρασίας 5ετών ομολόγων που διενήργησε ο Σπ. Παπανικολάου, όπου διατέθηκε υπερβολική ποσότητα τίτλων, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να καταρρεύσουν οι τιμές τους στη δευτερογενή αγορά.

- Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών στο τραπεζικό κύκλωμα, ότι πέρασε η εποχή των «χρυσών» προμηθειών για τις διαθέσεις ομολόγων: ενώ στην προηγούμενη έκδοση οι ανάδοχοι είχαν φύγει με προμήθειες 80 εκατ. ευρώ για 8 δις. ευρώ τίτλων (1% της έκδοσης), χθες η προμήθεια για τις πέντε τράπεζες-αναδόχους ήταν μόλις 10 εκατ. ευρώ, για 5 δις. ευρώ τίτλων (0,20% της έκδοσης). Δηλαδή, οι προμήθειες «ψαλιδίσθηκαν» στο ένα πέμπτο!

- Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπως σχολιάζουν στην αγορά, ότι ο κ. Χριστοδούλου επέλεξε για το κοινοπρακτικό δύο βρετανικές τράπεζες (Barclay’s, HSBC), την Εθνική και την Πειραιώς, καθώς και την ιαπωνική Nomura, αφήνοντας έξω όλα τα μεγάλα αμερικανικά ονόματα του investment banking, τις γαλλικές, τις ελβετικές και τις γερμανικές τράπεζες, που είχαν στο παρελθόν σημαντική συμμετοχή σε τέτοιες εκδόσεις.

Το τελικό κόστος δανεισμού (κουπόνι 6,25%) είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο γερμανικό και εξακολουθεί να θεωρείται πολύ υψηλό για την αντοχή της Ελλάδας. Όμως, δεν παύει να χαρακτηρίζεται ως σχετικά επιτυχημένη η χθεσινή έκδοση, ιδιαίτερα από όσους θυμούνται μέχρι πριν από λίγες ημέρες τους αναλυτές μεγάλων τραπεζών, να δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι με επιτόκιο κάτω από το 7% η έκδοση των 10ετών θα αποτύγχανε.

Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι στη σημερινή διαπραγμάτευση δεν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για «άγρια» ρευστοποίηση των τίτλων, όπως συνέβη με την προηγούμενη έκδοση, που θα άνοιγε το spread και θα άφηνε σοβαρές απώλειες στους αγοραστές, καταρρακώνοντας εκ νέου την αξιοπιστία της Ελλάδας ως εκδότη, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top