GuidePedia

0
Η λέξη «υπέρβαση» είναι μία από τις αγαπημένες του Αντώνη Σαμαρά. Ήταν το βασικό σύνθημα της Πολιτικής Άνοιξης, ενώ τη χρησιμοποίησε και στην κούρσα διαδοχής Καραμανλή. Το 1993, ο Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να κάνει την υπέρβαση του δικομματισμού. Στις 29 Νοεμβρίου 2009 πέτυχε να κάνει την υπέρβαση των «τζακιών». Τώρα, σχεδιάζει να κάνει την υπέρβαση του «καραμανλικού» παρελθόντος του κόμματός του. Πρόκειται μάλλον για τη δυσκολότερη υπέρβαση που επιχείρησε ποτέ…
Δεν είναι ανέκδοτο. Στη Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει να επιχειρηματολογούν εφεξής πως το ΠΑΣΟΚ –και όχι ο Καραμανλής- έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Το είπε καθαρά και ξάστερα προχθές ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και το επανέλαβε χθες και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος: "Τα μέτρα καθυστέρησαν πάρα πολύ για να αποδοθούν ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία", τόνισε, για να προσθέσει πως "το ΠΑΣΟΚ έχει συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στους ώμους του".
Όμως, αυτό δε σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί αυτή τη στάση για να «αθωώσει» τον Κώστα Καραμανλή. Αντιθέτως, θέλει να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, προκειμένου αφενός να σταματήσει να απολογείται ο Αντώνης Σαμαράς για τον προκάτοχό του και αφετέρου να σταματήσει η Νέα Δημοκρατία να πληρώνει το κυβερνητικό παρελθόν της, που υποθηκεύει το πολιτικό μέλλον της. η Ρηγίλλης δεν επιρρίπτει την ευθύνη του ναυαγίου στην κυβέρνηση για να αθωώσει τον Κ. Καραμανλή. 
Η ευθύνη σταματά στις εκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του newstime.gr, μία συντονισμένη επικοινωνιακή εκστρατεία, μέσω δηλώσεων «γαλάζιων» στελεχών, το κεντρικό μήνυμα της οποίας θα είναι αυτό που είπε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος. Πάνος Παναγιωτόπουλος: "Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί. Αυτή την ευθύνη πλήρωσε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου”, είπε, για να προσθέσει ότι "τιμωρηθήκαμε στις εκλογές. Από εκεί και πέρα, ο νέος αρχηγός οφείλει να κοιτάει το παρόν και το μέλλον", κατέληξε. “Θα μας διευκόλυνε να μη σιωπά, αλλά να προστατέψει μόνος τον εαυτό του και να μην περιμένει να τα κάνουμε όλα εμείς”, σημειώνει κορυφαίος κομματικός παράγοντας, εκτιμώντας πως “δεν μπορεί να απολογείται μια ζωή ο Σαμαράς για τον Καραμανλή”. 
Και στη νέα “γαλάζια” γραμμή φαίνεται ότι συμφωνούν και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. Ενδεικτικά, ο “σκιώδης” υπουργός Περιβάλλοντος, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε χθες στον ρ/σ “Αθήνα 984” πως "συμφωνεί απολύτως με την άποψη Σαμαρά”, προσθέτοντας ότι “η Ν.Δ οφείλει να κάνει τις απαραίτητες ρήξεις με το παρελθόν”. “Η Ν.Δ. κρίθηκε για όσα έκανε και ο λογαριασμός ήταν ακριβός στις 4 Οκτωβρίου”, είπε και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μ. Χαρακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ “Real FM”. Είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα στελέχη που θα πουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με ακριβώς τα ίδια λόγια.
Ωστόσο, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας  προβληματίζονται πως "τα κόμματα έχουν συνέχεια" και παραδέχονται ότι "αν δεν περάσει ο ικανός χρόνος, δεν είναι δυνατόν να ξαναπείσουμε τον κόσμο ότι αλλάξαμε". Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν αποφασίσει να βγει ο ίδιος και να μιλήσει συγκεκριμένα για τις ευθύνες του, παίρνοντας ένα μεγάλο μέρος του βάρους από τον Αντώνη Σαμαρά.
Θα το κάνει; Στη Ρηγίλλης πολλοί αμφιβάλλουν. Και στους κομματικούς διαδρόμους, διερωτώνται αν ο τέως πρωθυπουργός "θα θυσιάσει την υστεροφημία του για χάρη του κόμματός του". Αν, πάντως, δεν το κάνει, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να περιμένει για αρκετό χρόνο, ώστε να πάψει να στοιχειώνει το γραφείο του το φάντασμα του προκατόχου του…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top