GuidePedia

0
Πότε ανάβετε το πρώτο τσιγάρο της ημέρας;
Πότε ανάβετε το πρώτο τσιγάρο της ημέρας; Μήπως μόλις ανοίξετε τα μάτια σας και πριν καν πιείτε την πρώτη γουλιά καφέ; Αν ναι, όχι μόνο είστε πολύ εξαρτημένοι στη νικοτίνη, αλλά ίσως διατρέχετε και αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε εξαιτίας του τσιγάρου.Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 252 υγιείς εθελοντές.Όπως έδειξε, όσοι άναβαν το πρώτο τους τσιγάρο μέσα σε μισή ώρα από την στιγμή που άνοιγαν τα μάτια τους το πρωί και πριν φάνε πρωινό, είχαν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν στη διάρκεια της ημέρας...... Η κοτινίνη είναι ένα υποπροϊόν της νικοτίνης και τα επίπεδά της έχει διαπιστωθεί πως αντανακλούν τον κίνδυνο που διατρέχει κανείς να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονος.

Μεταξύ των καπνιστών που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα, τα επίπεδα της κοτινίνης παρουσίαζαν τεράστιες διακυμάνσεις, με τα ανώτατα επίπεδα σε μερικούς καπνιστές να είναι... 75 φορές υψηλότερα απ' ό,τι σε εκείνους με τα χαμηλότερα!

Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε όσους άναβαν το πρώτο τους τσιγάρο μέσα σε 30 λεπτά από την στιγμή που ξυπνούσαν (οι εθελοντές αυτοί είχαν ταξινομηθεί στην κατηγορία της «υψηλής εξάρτησης»).

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι εκτιμούν πως στην καλύτερη περίπτωση τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι πολύ πρωινοί καπνιστές είναι και πολύ εξαρτημένοι.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Καρκίνος, Επιδημιολογία, Βιοδείκτες & Πρόληψη» (CEBP), είναι αδιευκρίνιστοι οι λόγοι για τους οποίους αυξάνονται τα επίπεδα της κοτινίνης σε όσους ανάβουν τσιγάρο μόλις ανοίξουν τα μάτια τους.

Ενδέχεται, όμως, να αντανακλούν τον πιο έντονο τρόπο με τον οποίο καπνίζουν πρωί-πρωί κάποιοι άνθρωποι: η λαχτάρα τους για ένα τσιγάρο είναι τέτοια, που μπορεί να «τραβάνε» πιο βαθιά τον καπνό απ' ό,τι οι καπνιστές που μπορούν να περιμένουν έως ότου φάνε πρωινό ή τελειώσουν τις δουλειές τους.

«Δεν είναι όλοι οι καπνιστές το ίδιο και τα προγράμματα για διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τις ατομικές συμπεριφορές κάθε καπνιστή, όπως η ένταση και η συχνότητα του καπνίσματος, η λαχτάρα για ένα τσιγάρο και τα σωματικά συμπτώματα όταν έχει έλλειψη νικοτίνης», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόσουα Μάσκατ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Κολέγιο Ιατρικής του πανεπιστημίου.

«Οι καπνιστές που ανάβουν τσιγάρο μέσα σε μισή ώρα από την πρωινή έγερση μπορεί να χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια για να κατορθώσουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο για αρκετό καιρό ή για πάντα», προσθέτει.

Επειδή πάντως η μελέτη είναι σχετικά μικρή, δεδομένου του μικρού αριθμού των εθελοντών που συμμετείχαν σε αυτήν, ο δρ Μάσκατ εκτιμά πως το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top