GuidePedia

0
Αχ αυτός ο πονοκέφαλος: Τα είδη Ο πονοκέφαλος δεν έχει φύλο ούτε ηλικία. Αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους και, όταν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως ή κατάλληλα, μπορεί να κάνει τη ζωή ενός ανθρώπου ανυπόφορη. Αντίθετα, η σωστή διάγνωση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, αφού πια υπαγορεύει πολύ αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης.....Τι τον προκαλεί1) Η αύξηση της θερμοκρασίας: σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο για πονοκέφαλο. Αν παρατηρήσετε ότι σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, να το αναφέρετε στον γιατρό σας.
2) Η έλλειψη καφεΐνης: τέτοιοι πονοκέφαλοι παρατηρούνται συνήθως τα Σαββατοκύριακα, όταν πίνουμε λιγότερο καφέ απ' όσο όταν δουλεύουμε. Αυτός ο πονοκέφαλος απλώνεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Καλόν είναι σταδιακά να μειώνετε τον καφέ, κατά μία κούπα κάθε δύο μέρες και στη συνέχεια να πίνετε ντεκαφεϊνέ.
3) Η ιγμορίτιδα: για να καταλάβετε αν ευθύνεται το ιγμόρειο, σκύψτε προς τα εμπρός και κάντε το κεφάλι σας πίσω. Αν αισθάνεστε βάρος κάτω και πάνω από τα μάτια, επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.
4) Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο: πολλές γυναίκες έχουν πονοκέφαλο δυο - τρεις μέρες πριν από την περίοδο. Πρόκειται για πόνο που επιμένει και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην κοιλιά.

Τα 4 είδη κεφαλαλγίας και η θεραπεία τους

Α) Κεφαλαλγία τάσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι επίμονος χωρίς παλμούς και εμφανίζονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, ενώ συχνά και στο μέτωπο. Σπάνια συνοδεύεται από ναυτίες, ενώ η ένταση του πόνου είναι μέτρια. Η σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, δεν αυξάνει την έντασή του.
Διάρκεια: από μισή ώρα έως μία εβδομάδα.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση: ασπιρίνη, παρακεταμόλη ή ibuprofen.
Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση: Αιθέριο έλαιο μέντας.
Β) Χρόνια κεφαλαλγία τάσης. Οι κρίσεις εκδηλώνονται κατά μέσο όρο δεκαπέντε ημέρες κάθε μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μπορεί να προκαλούνται από λάθος στάση του σώματος και από στρες.
Διάρκεια: πολλές ώρες ή συνεχώς.
Φαρμακευτική θεραπεία: δεν πρέπει να παίρνετε αναλγητικά για πάνω από δέκα μέρες τον μήνα.
Πρόληψη: ο γιατρός μπορεί να σας γράψει προληπτικά φάρμακα, αλλά χρειάζονται τέσσερις με οκτώ εβδομάδες για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους.
Εναλλακτική θεραπεία: ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Γ) Φαρμακευτική κεφαλαλγία. Η λήψη πολλών φαρμάκων μπορεί, αντί να αποτρέψει την κεφαλαλγία, να την προκαλέσει. Πρόκειται για πονοκεφάλους λιγότερο ή περισσότερο έντονους αλλά μόνιμους. Αν παίρνετε ασπιρίνη, παρακεταμόλη ή ibuprofen δέκα ημέρες τον μήνα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Διάρκεια: τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες τον μήνα.
Αντιμετώπιση: χρειάζεται ιατρική βοήθεια για να ξεπεράσει ο οργανισμός σας την εξάρτηση σε αυτές τις ουσίες.
Εναλλακτική θεραπεία: ασκήσεις χαλάρωσης.

Δ) Ημικρανία.
Κρίσεις έντονου πόνου που είναι συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και αυξάνεται ύστερα από έντονη σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να διαρκέσει έως 72 ώρες και να συνοδεύεται από ναυτίες, εμετό και υπερευαισθησία στο φως και στον θόρυβο. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα, οι τριπτάνες και οι εργοταμίνες, που καταπραΰνουν τα συμπτώματα, χωρίς ωστόσο να καταπολεμούν τη βασική αιτία της ημικρανίας. Για αποτελεσματική πρόληψη των ημικρανιών, καλό είναι να δοκιμάσετε όλες τις ήπιες εναλλακτικές μεθόδους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top