GuidePedia

0
Περισσότερες από 200 συλλήψεις, περίπου 1000 προσαγωγές υπόπτων, 60 προφυλακίσεις νεαρών για κακουργήματα, παραπομπές ανηλίκων με τον «τρομονόμο» (Λάρισα), δεκάδες δίκες και απελάσεις αλλοδαπών, εκατοντάδες τράπεζες και καταστήματα σπασμένα, θεσμοθέτηση του ιδιώνυμου της «κουκούλας» και της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων υβρίζουν αστυνομικούς, μόνιμη και ανεξέλεγκτη χρήση των καμερών από την αστυνομία, υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού (DNA) ακόμη και για πλημμελήματα.......Αυτός είναι σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο συνολικός αστυνομικός απολογισμός των γεγονότων του Δεκέμβρη και οι επιπτώσεις τους στο κατασταλτικό-νομοθετικό επίπεδο.
Η δικονομική εξέλιξη, πάντως, των πραγμάτων για τους συλληφθέντες δείχνει «παγωμένη»: Οι σοβαρές δίκες εξακολουθούν να εκκρεμούν, οι κατηγορίες με βάση τον «τρομονόμο» παραμένουν ενεργές, αλλά, τουλάχιστον, ουδείς (μετά την αποφυλάκιση του Θ. Ηλιόπουλου) παραμένει αυτή την ώρα προφυλακισμένος.
Εγκλημα ο... σκούφος
Από την άλλη, τα έκτακτα νομοθετικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχουν καταργηθεί, αλλά εφαρμόζονται σε βάρος όσων συλλαμβάνονται να φορούν απλώς κάποιον... σκούφο.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι τα μέτρα αυτά θα καταργηθούν. Εχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες, αλλά δεν έχει κινηθεί καμία νομοθετική πρωτοβουλία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δηλώνει ότι αυτό θα συμβεί αρχές του χρόνου (πιθανότατα ώς τον Φεβρουάριο), με το δεύτερο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή. Πηγές του υπουργείου έλεγαν άλλωστε ότι δεν υπάρχει χρόνος να δικασθούν με τον «κουκουλονόμο» τα λίγα σχετικά άτομα που έχουν παραπεμφθεί με αυτόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον νέο νόμο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, καταργούνται:
* Ολες οι διατάξεις του νόμου 3772/2009, που επιβάλλουν επιβαρυντικές περιστάσεις ποινής σε όσους διαπράττουν τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, των σωματικών βλαβών, της διακεκριμένης φθοράς και της ληστείας, έχοντας καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Θυμήθηκαν την περιύβριση
* Η διάταξη που επαναφέρει από το παράθυρο την περιύβριση αρχής. Πρόκειται για τη ρύθμιση που επιτρέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαπράττουν το αδίκημα της εξύβρισης κατά αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών.
* Η εξαίρεση όσων καταδικάζονται για ανθρωποκτονία υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τις ευνοϊκές ρυθμισες έκτισης ποινής και της υφ' όρον απόλυσης.
* Επίσης, με την ίδια πρωτοβουλία, θα αλλάξει πλήρως το καθεστώς λειτουργίας των αστυνομικών καμερών και της συλλογής γενετικού υλικού.
Βάση των νέων ρυθμίσεων θα αποτελούν οι αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έκρινε τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αντισυνταγματικές.
* Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ανακηρύσσει την Αρχή Προστασίας, εγγυητικό μηχανισμό για την εποπτεία της χρήσης των καμερών. Η Αρχή θα ελέγχει προληπτικά αλλά και κατασταλτικά τη διαδικασία παρακολούθησης προσώπων, δρόμων και κτιρίων.
* Η ανέλεγκτη χρήση και παρακολούθηση πολιτών και διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης θα θεωρείται πλέον παράνομη. Υπό την εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών της Αρχής θα τεθεί και το υλικό που θα προκύπτει από την καταγραφή.
* Τον ίδιο αποφασιστικό ρόλο θα έχει η Αρχή και στη διαχείριση του γενετικού υλικού στις τράπεζες της αστυνομίας, η συλλογή του οποίου δεν γίνεται υποχρεωτικά αλλά έπειτα από δικαστική απόφαση και μόνο για υπόπτους πολύ σοβαρών αδικημάτων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top