GuidePedia

0
Μακεντόνσκι : Ερωτηματικά για την Εθνική Κόκκινη Γραμμή
Θέμα με μεγάλες διαστάσεις, φαίνεται να παίρνει δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Έθνους» για τη στάση που τήρησε η κ. Ντ. Μπακογιάννη, απέναντι στο Σκοπιανό κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτηματικά δημιουργούνται από τυν αποκάλυψη για τον διάλογο που είχε η κ Μπακογιάννη  σε συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι με τον όμολογο της υπουργό εξωτερικών της FYROM......
Στη συνάντηση αυτή, το περιεχόμενο της οποίας καταγράφηκε -και παρουσιάζει το Έθνος-, στο «ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ»(αποτελεί την υψηλότερη διαβάθμιση απόρρητου εγγράφου στο ΥΠΕΞ) με ημερομηνία «20.09.2008» από τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται πριν κλείσουν έξι μήνες από το Βουκουρέστι να αλλάζει  την ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή της πρότασης Νίμιτς της 8ης Οκτωβρίου 2008, την οποία φυσικά έσπευσε να αποδεχθεί ως βάση προς διαπραγμάτευση.
Το «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Περαιτέρω Κος Μιλοσόσκι επανήλθε σε τοποθέτηση ότι «όπως όλα τα έθνη του κόσμου» τα Σκόπια έχουν δικαίωμα επιλογής ονομασίας της χώρας, και της ορολογίας αυτοπροσδιορισμού, γλωσσικού και εθνότητας. Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της Κας Υπουργού για τον όρο «ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ», στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων.
Το Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού αναφέρει ακόμα:

«Η Κα Υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το «χαρτί» αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ».
Το πολιτικό γραφείο της κ. Μπακογιάννη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι "από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων".

"Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα" προστίθεται στην ανακοίνωση της κ. Μπακογιάννη.

Η κυβέρνηση, τοποθετήθηκε επί του θέματος, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Οι θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Είναι η γνωστή Εθνική Κόκκινη Γραμμή.

:Το ΠΑΣΟΚ ήταν που ως αντιπολίτευση χάραξε αυτή την κόκκινη γραμμή, μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Εμείς τη διαμορφώσαμε και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συντάχθηκε μαζί μας στη Βουλή των Ελλήνων.

Αυτό είναι το σημαντικό και σε αυτό πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας. Στο ότι σήμερα, ενωμένοι οι Έλληνες, καταφέραμε να έχουμε μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή.

 Όσο για τις «διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις», η κυρία Μπακογιάννη καλά θα κάνει να αναζητήσει αλλού εχθρούς. Θα έπρεπε δε να έχει αντιληφθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν καταφεύγει σε κομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα ευαίσθητα και κορυφαίας εθνικής σημασίας. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν συνήθειες άλλων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατ’ επανάληψη.

Από εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις. Περιμένει κανείς να μην συγχέουν τον εθνικό με τον κομματικό πατριωτισμό. Και βεβαίως περιμένει να θυμούνται ότι αυτή η ευθύνη εξακολουθεί να ισχύει και μετά την αποχώρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top