GuidePedia

0
Προσπαθεί να αποφύγει τον κλοιό Έβερτ, Σιούφα, Σουφλιά για το Επικρατείας

Κρυφτούλι με τους βαρόνους της Ν.Δ. παίζει ο Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τον κλοιό που έχει δημιουργηθεί γύρω του στο παρά πέντε της κατάρτισης των γαλάζιων ψηφοδελτίων.
Η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, ωστόσο, που βρίσκεται σε εξέλιξη με κορυφαία στελέχη του κόμματος προκαλεί εκνευρισμό σε κυβέρνηση και κόμμα και εντείνει τη δυστοκία για την κατάρτιση των συνδυασμών. Η ένταση κορυφώθηκε χθες, καθώς άρχισαν οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη που διεκδικούν την ένταξή τους ή την παραμονή τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο κ. Καραμανλής, όπως παραδέχονται στενοί συνεργάτες του, επιχειρεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες: από τη μια να μην έλθει σε ρήξη με ιστορικά στελέχη του κόμματος, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα προκαλέσει απογοήτευση στην κομματική βάση, και από την άλλη να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων, σε μία ακόμη προσπάθεια να δώσει ώθηση στη Ν.Δ. και να μειώσει τη μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ....
Τα περισσότερα προβλήματα για τον Πρωθυπουργό εντοπίζονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς όπως λένε οι ίδιες πηγές πρόκειται για το ψηφοδέλτιο που θα στελεχώσει και θα ανακοινώσει ο ίδιος, με την προσδοκία ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία για το κυβερνών κόμμα. Κεντρικά πρόσωπα της διελκυστίνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι κ.κ. Μιλτ. ΄Εβερτ και Δημ. Σιούφας. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει να είναι εκ νέου υποψήφιος, αρνούμενος να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή. Και υποστηρίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον κ. Καραμανλή ότι θα βρίσκεται για τρίτη φορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς.

Καραμανλής- Σιούφας
Ο πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος τη θέση του στην πολιτειακή ιεραρχία, θα επιθυμούσε να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου ως γνωστόν για την εκλογή δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης. Το ζήτημα εξετάστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σιούφα στο Μαξίμου, αλλά- σύμφωνα με πληροφορίες- το τοπίο για την υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής παρέμεινε θολό. Ο κ. Σιούφας αποχώρησε αμήχανος από το Μαξίμου και απέφυγε κάθε δήλωση για την υποψηφιότητα. Κυβερνητικοί παράγοντες, ερμηνεύοντας και την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, εκτιμούσαν ότι από τον κ. Καραμανλή δεν άναψε πράσινο φως για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έτσι δεν απέκλειαν, παρά τη στενή και μακροχρόνια σχέση του με τον κ. Καραμανλή, ο κ. Σιούφας να ακολουθήσει τελικώς τον δρόμο της προκατόχου του κ. Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη αλλά και του κ. Απ. Κακλαμάνη από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παρά τη θητεία τους στην προεδρία της Βουλής συνέχισαν να δίνουν τη μάχη του σταυρού.

Συνδυασμός με Έβερτ
Χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συνέδεαν άμεσα τις τελικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή για τον κ. Σιούφα με την «τύχη» του κ. ΄Εβερτ. Αν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποσυρθεί, εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά προεξοφλούσαν ότι στην κορυφή των βουλευτών Επικρατείας θα βρίσκεται ο κ. Σουφλιάς. Αν ο κ. Σιούφας βρεθεί εκτός, δεν απέκλειαν επίσης τη μετακίνησή του από την Καρδίτσα σε κεντρική εκλογική περιφέρεια, πιθανότατα στην Α΄ Αθηνών.

Η κόρη και ο γαμπρός
Όσον αφορά τον κ. ΄Εβερτ, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει έως τα τέλη της εβδομάδας. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονταν από το Μαξίμου, εμφάνιζαν τον κ. Καραμανλή να συναντάται με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., χθες το βράδυ, στο σπίτι του στο Πικέρμι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών η κόρη του πρώην προέδρου, η κ. Αλεξία ΄Εβερτ, η οποία εμφανίζεται προβληματισμένη για την τυχόν υποψηφιότητά της, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι στη διαπραγμάτευση έχει τεθεί και το ζήτημα του αποκλεισμού του γαμπρού του κ. ΄Εβερτ, πρώην υφυπουργού κ. Π. Δούκα, λόγω της υπόθεση του Βατοπεδίου.

Εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., το οποίο θα ανακοινωθεί τελευταίο, φέρεται να καταλαμβάνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος και ο γενικός διευθυντής της Ρηγίλλης κ. Μεν. Δασκαλάκης, ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ότι αναζητεί και μία γυναικεία υποψηφιότηταέκπληξη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top