GuidePedia

0
Μεταξύ 60 και 70 κυμαίνεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ την περασμένη Παρασκευή στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση της αφγανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης "Afganistan Rights Monitor" (ARM), που περιήλθε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Επικαλούμενη μία πρώτη έρευνα που διεξήγαγε, η ΜΚΟ διαβεβαιώνει ότι "60 έως 70 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους" στην αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ εναντίον δυο βυτιοφόρων που είχαν κλέψει αντάρτες Ταλιμπάν από τις διεθνείς δυνάμεις, στηρίζοντας το πόρισμα της δισέλιδης έκθεσής της, όπου περιγράφονται πολλές λεπτομέρειες του συμβάντος, σε 15 συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής.
Κατά την επίθεση αυτή "σκοτώθηκαν επίσης πάνω από δέκα ένοπλοι", σύμφωνα με την ARM, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως "η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι, ορισμένοι από τους οποίους υπέστησαν τόσο σοβαρά εγκαύματα ώστε κάθε προσπάθεια ταυτοποίησής τους απέβη αδύνατη".
Εξάλλου, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι "δεν έχει προκύψει καμία πειστική ένδειξη πως οι κλέφτες των βυτιοφόρων προετοίμαζαν με αυτά κάποια άμεση επίθεση εναντίον αφγανικών ή διεθνών στρατιωτικών στόχων", όπως ισχυρίζεται η γερμανική κυβέρνηση, στρατιωτικός διοικητής της οποίας έδωσε εντολή για το πλήγμα.....
Ο αριθμός των θυμάτων της νατοϊκής επιχείρησης θεωρείται ως ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα και αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης, σε μία συγκυρία κατά την οποία το Αφγανιστάν συγκλονίζεται από τη βία και βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή πολιτική κρίση, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που αμαυρώθηκαν από νοθείες.
Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ αναγνώρισε χθες, ύστερα από προκαταρτική έρευνά του, πως η αεροπορική επίθεση της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε απώλειες και τραυματισμούς μεταξύ των πολιτών, ωστόσο δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.
Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι είχαν απώλειες κατά τον βομβαρδισμό και διαβεβαίωσαν πως όλα τα θύματα ήταν άμαχοι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top