GuidePedia

0

Νέο τελεσίγραφο Ισραήλ, ζητά από τους Παλαιστινίους να φύγουν από τη Γάζα ως τις 4 μ.μ. του Σαββάτου 14/10

 Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη αποχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων Παλαιστινίων από τη Βόρεια Γάζα, η οποία σφυροκοπείται ανελέτητα από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά, ενώ η Hezbollah, από τις βάσεις που διαθέτει στο Λίβανο, παρενοχλεί το Ισραήλ από βορρά, με επιθέσεις μικρής εμβέλειας προς το παρόν, αλλά καθημερινές που εγκυμονούν την απειλή να ανοίξει κι άλλο μέτωπο στο Λίβανο. Το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επισκέφθηκε τις ισραηλινές δυνάμεις, που πολιορκούν τη Γάζα.
«Με τους μαχητές μας στη Λωρίδα της Γάζας, στην πρώτη γραμμή.
Είμαστε όλοι έτοιμοι», τόνισε ο Netanyahu.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει στις ισραηλινές δυνάμεις: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».
Την ίδια ώρα, η Hamas καταγγέλλει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων εκ μέρους του Ισραήλ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει τη χρήση εκ μέρους του Ισραήλ βομβών φωσφόρου, όπλο που απαγορεύται από τις διεθνείς συνθήκες.
Ο φρικτός απολογισμός της σύγκρουσης ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 17.500 νεκρούς και τραυματίες.
Από την πλευρά των Παλαιστινίων αναφέρονται συγκεκριμένα τουλάχιστον 2.269 νεκροί και 9.814 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις τελευταίες επτά μέρες.
Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714.
Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μόνο κατά τις τελευταίες 24 ώρες έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζώη σε τουλάχιστον 324 Παλαιστινίους ενώ 1.000 άλλοι έχουν τραυματισθεί, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Από την πλευρά του Ισραήλ αναφέρονται πάνω από 1.500 νεκροί και σχεδόν 4.000 τραυματίες, από τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς.
Τις τελευταίες ώρες στη σύγκρουση επιχειρεί να μπει και η Al Qaeda, καλώντας σε επιθέσεις των πιστών εναντίον στόχων του Ισραήλ και των χωρών που το υποστηρίζουν σε όλο τον κόσμο.

Η Hezbollah ανέλαβε τη ευθύνη για πλήγματα σε 5 θέσεις του Ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο

Η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στο όρος Dov κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Σε επίσημη δήλωση, η οργάνωση δήλωσε ότι εκτόξευσαν βλήματα όλμου και αντιαρματικούς πυραύλους σε πέντε θέσεις του Ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα αραβικών ΜΜΕ.
Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε θέσeις του ισραηλινού στρατού στο νοτιοανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες

Η Ισλαμική Jihad ανακοίνωσε επιθέσεις με ρουκέτες στις πόλεις Ashkelon και Sderot

Οι ταξιαρχίες Quds, η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Jihad, δήλωσε ότι εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες στις πόλεις Ashkelon και Sderot, καθώς και στο Kibbutz Zikim στο νότιο Ισραήλ.
«Οι Ταξιαρχίες Al-Quds βομβαρδίζουν τις πόλεις Ashkelon, Sderot και Zikim με συστοιχίες ρουκετοβόλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Jihad.

Hamas Στους 22 οι νεκροί όμηροι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών

Oι Ταξιαρχίες του Al-Qassam , η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas, ανακοίνωσε ότι εννέα ακόμη όμηροι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αλλοδαπών, σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το RIA Novosti το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023.
Την Παρασκευή (13/10), οι ταξιαρχίες ανέφεραν ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας είχε σκοτώσει 13 ομήρους.

Η Διεθνής Αμνηστία επαληθεύει τη χρήση εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων «βομβών φωσφόρου»

Απαντώντας στην άρνηση των ισραηλινών δυνάμεων ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η Marija Ristic στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας λέει ότι η οργάνωση επαλήθευσε τη χρήση του όπλου εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων τη Δευτέρα (9/2) «κοντά στην πόλη Sderot με βλήματα πυροβολικού με την ένδειξη D528 – ο κωδικός αναγνώρισης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για βόμβες με βάση τον λευκό φώσφορο».
Πρόσθεσε τη δήλωσή της: «Από το Sderot, η βόρεια Γάζα είναι εντός εμβέλειας».

Εγκατέλειψαν τη Γάζα τουλάχιστον 450.000 άμαχοι, καταρρέουν τα νοσοκομεία

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Το τελεσίγραφο των Ισραηλινών σε 1,1 εκατ. κατοίκους για εκκένωση από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας έληξε στις 20.00 μμ ώρα Ελλάδος την Παρασκευή 13/10 και ήδη πριν λήξει είχαν εγκαταλείψει την περιοχή 423.000 άνθρωποι, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Σάββατο 14/10 ωστόσο το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα, δεύτερη προθεσμία για ασφαλή έξοδο από τη βόρεια Γάζα, από τις 10 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι και ανακοίνωσε ότι σταματά για λίγες ώρες τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Απαντώντας ωστόσο στις ισραηλινές ανακοινώσεις η Χαμάς εξαπέλυσε στις 14/10 νέα πυραυλική επίθεση κατά της πόλης Sderot που βρίσκεται στο νότιο Ισραήλ κοντά στα σύνορά με τη Γάζα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα της επίθεσης αυτής.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στη Ρωσία Abdel Hafiz Nofa, η Παλαιστίνη θα μπορεί να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που βρίσκονται στη λωρίδα της Γάζας για δύο ακόμη ημέρες
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, ο πρέσβης είπε ότι δεν υπάρχουν πια στη Γάζα ούτε αρκετοί γιατροί ούτε νοσοκομειακά κρεβάτια. «Είμαστε σε μια κατάσταση όπου θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε κάποιες υπηρεσίες σε πολίτες μόνο για δύο ακόμη ημέρες, γι αυτό και καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να παρέμβει και να βοηθήσει».
Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tarik Jasarevic είχε δηλώσει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βρίσκεται «σε οριακό σημείο».

Hezbollah εναντίον Ισραήλ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αψιμαχίες μεταξύ της Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν, και του Ισραήλ.
Το Σάββατο 14/10, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την προσπάθεια ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» από τον Λίβανο να διεισδύσει στη χώρα. .
«Πριν από λίγο, στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού αναγνώρισαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα που επιχείρησε να διεισδύσει από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του στο Telegram και πρόσθεσε ότι ένα ισραηλινό drone «στόχευσε τον πυρήνα και σκότωσε αρκετούς τρομοκράτες».
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για τα σημερινά πολεμικά γεγονότα από τη Xezbollah.
Χτες Παρασκευή 13/10, υπήρξε ανταλλαγή πυρών στη συνοριακή ζώνη Ισραήλ και Λιβάνου, όταν η Hezbollah στόχευσε κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο με πυρά μικρών όπλων και το Ισραήλ απάντησε με πυρά.
Η επίθεση έγινε ως απάντηση στην «ισραηλινή επιθετικότητα» κατά του Λιβάνου, είχε αναφέρει η οργάνωση.
Νωρίτερα σε επίθεση του Ισραήλ κατά της Hezbollah είχε σκοτωθεί δημοσιογράφος, συγκεκριμένα ο φωτορεπόρτερ ειδήσεων του Reuters Issam Abdallah.



πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top