GuidePedia

0


Γιώργος Μαυρίδης
Εάν ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ, τότε ο Ερντογάν ίσως αδράξει την ευκαιρία στην Βόρεια Συρία και κινηθεί νοτιότερα

Μετά το αιφνιδιαστικό ξέσπασμα βίας μεταξύ της στρατιωτικής ομάδας Χαμάς της Γάζας και του ισραηλινού στρατού το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων των δύο ομάδων μέχρι και σήμερα, η πιθανότητα κλιμάκωσης σε μία ευρύτερη τοπική σύρραξη έχει αυξηθεί ανησυχητικά πολύ.

Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Χαμάς κατά τις επιθέσεις της έναντι του Ισραήλ αποτελούν ένδειξη πως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της παλαιστινιακής ομάδας για να μεγαλοποιήσει το χάος στην Ιερουσαλήμ.

Να τονίσουμε πως Ισραήλ και Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου, ωστόσο έκτοτε έχουν σημειωθεί και άλλα επεισόδια στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ λέγεται πως αποτελεί την ισχυρότερη μη κρατική στρατιωτική δύναμη, με δυνατότητες πολύ εντυπωσιακότερες από αυτών της Χαμάς.

Αν συνεχίσουν οι τοπικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τότε αναμενόμενο είναι να δούμε μία σύρραξη πλήρους κλίμακας μεταξύ των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και της ομάδας του Λιβάνου.
 
Ποιος θα Ακολουθήσει στην Συνέχεια;

Σύμφωνα με την διάσημη αμυντική σελίδα MilitaryWatch Magazine, αν και οι διεθνείς εκτιμήσεις εστιάζουν στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τις χώρες που αναμένεται να συμμετάσχουν σε μία πιθανή σύρραξη Ισραήλ-Χεζμπολάχ, η πραγματικότητα είναι πως ένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ είναι πιθανότερο να εμπλακεί στον πόλεμο. Φυσικά αυτή η χώρα δεν είναι άλλη από την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι το μόνο κράτος εκτός του Ισραήλ που έχει πολεμήσει κατά της Χεζμπολάχ μετά την δεκαετία του '1980, ενώ όλοι γνωρίζουμε τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην Βόρεια Συρία, όπου διακυβεύονται συμφέροντα για την Άγκυρα, τα οποία απειλούν άλλες ομάδες της Μέσης Ανατολής.

Η MilitaryWatch Magazine εικάζει δηλαδή πως εάν ξεσπάσει μία πλήρους κλίμακας σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, στέλνοντας επιπρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία και συμμετέχοντας στον νέο, μεγαλύτερο πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν σε ένα τέτοιο σενάριο να διεκδικήσουν εδάφη στην Συρία και να χτυπήσουν για ακόμη μία φορά τον συριακό στρατό ή τους συμμάχους του.

Βέβαια αυτό θα σήμαινε πως η Άγκυρα θα υποστήριζε την Ιερουσαλήμ, ένα ενδεχόμενο που μέχρι τώρα μοιάζει αδύνατο μιας και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης, με αρκετές αναφορές να προτείνουν ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την Χαμάς. Λόγω των παραπάνω οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας φαίνονται τεταμένες προς το παρών, βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν γρήγορα να αναζωπυρωθούν εάν συμφέρει και τις δύο πλευρές.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top