GuidePedia

0


Εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς, η συνεχιζόμενη επίθεση της παραστρατιωτικής ομάδας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων φαίνεται όλο και πιο πιθανό να επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, αλλά και την έκβαση του συνεχιζόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου. 

Οι ελλείψεις πυρομαχικών του Ισραήλ και οι προηγούμενες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν πυρομαχικά αποθηκευμένα στη χώρα της Μέσης Ανατολής για δωρεά στην Ουκρανία, έχει τροφοδοτήσει την ήδη αυξανόμενη αντιπολίτευση στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για να συνεχίσει να υποστηρίζει την ουκρανική πολεμική προσπάθεια στην κλίμακα που παρατηρήθηκε τους τελευταίους 20 μήνες. 

Αντ' αυτού, έχουν διατυπωθεί εκκλήσεις για εκτροπή όπλων προς το Ισραήλ. Με τις ουκρανικές σημαίες που εμφανίζονται σε όλο τον δυτικό κόσμο σε αλληλεγγύη να έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από ισραηλινές, από ορόσημα όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και ο Πύργος Μπλούμπεργκ σε διάφορους ιστότοπους μέσων ενημέρωσης, η επίθεση της Χαμάς έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα του Κιέβου να συνεχίσει την πολεμική του προσπάθεια. Αυτό έρχεται σε μια εποχή που οι ουκρανικές δυνάμεις παραπαίουν από μήνες αποτυχημένων επιθέσεων και πρόσφατες απώλειες σε δεκάδες χιλιάδες, με ευρέως διαδεδομένες προβλέψεις που είχαν γίνει προηγουμένως ότι η αποτυχία στην δαπανηρή και συντριπτικά χρηματοδοτούμενη από τη Δύση επίθεση θα ενίσχυε περαιτέρω τις εκκλήσεις για επαναξιολόγηση περαιτέρω βοήθειας.


Αμερικανικά οχήματα μάχης Bradley καταστράφηκαν στην ουκρανική επίθεση

Ενώ το Ισραήλ έχει ήδη λάβει αμερικανικούς πυραύλους αναχαίτισης για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, μια πιθανή ισραηλινή μαζική επίθεση με χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς θα απαιτούσε πολλούς από τους ίδιους τύπους όπλων με αυτούς που ζητά σήμερα η Ουκρανία. 

Οι αναφορές του CNN δείχνουν ότι το Πεντάγωνο δίνει εντολή στους αμυντικούς παραγωγούς να επιταχύνουν την εκπλήρωση των υφιστάμενων ισραηλινών παραγγελιών και «εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο ... να εντοπίσουμε επιπλέον αποθέματα πυρομαχικών σε όλο τον κόσμο και πώς να τα μεταφέρουμε γρήγορα στο Ισραήλ». 

Οι προειδοποιήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για μια «παρατεταμένη» στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Χαμάς δείχνουν ότι θα χρειαστούν εκτεταμένες προμήθειες πυρομαχικών, με το Τελ Αβίβ να έχει δεσμευτεί να «εξαλείψει» την πολιτοφυλακή και την πολιτική ομάδα που πιθανότατα θα απαιτούσε χερσαίες επιχειρήσεις. Οι επιθέσεις της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου άφησαν προσωρινά τις ισραηλινές δυνάμεις σε αταξία, με την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων να θέτει μεγάλα οπλοστάσια, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, στα χέρια της μαχητικής ομάδας. Πλάνα από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χαμάς έχουν επίσης δείξει αποτελεσματική χρήση της αεροπορικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής ισραηλινών αρμάτων μάχης Merkava IV και άλλων τεθωρακισμένων μέσων.


Το τανκ Merkava IV αιχμαλωτίστηκε από τη Χαμάς

Με εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία να έχουν ήδη καταληφθεί από τη Χαμάς, ο βαθμός στον οποίο η απώλεια προωθημένων δυνάμεων έχει περιορίσει περαιτέρω το ισραηλινό οπλοστάσιο παραμένει αβέβαιος. Η σημαντική πιθανότητα ότι η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να παρέμβει για να αποτρέψει ή να εκμεταλλευτεί μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα, με τις δυνάμεις της να διαθέτουν δυνατότητες τάξης μεγέθους μεγαλύτερες από αυτές της Χαμάς, έχει αυξήσει περαιτέρω την πίεση στις ισραηλινές άμυνες. 

Με την ηγεσία της Χαμάς και τα μέσα ενημέρωσης να εκφράζουν ελάχιστη γνώμη για την πολιτική πέρα από την άμεση περιοχή των επιχειρήσεών της, είναι απίθανο η ομάδα να σκόπευε οι επιχειρήσεις της να έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις ή να εμποδίσουν την Ουκρανία ή τις γεωπολιτικές θέσεις του ΝΑΤΟ. 

Παρ 'όλα αυτά, η χρονική στιγμή της επίθεσης που συμπίπτει με τις αυξανόμενες αντιπαραθέσεις στην Αμερική γύρω από τη βοήθεια προς την Ουκρανία σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την πολεμική προσπάθεια της Ανατολικής Ευρώπης - ένα με συνέπειες δυνητικά πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που γίνονται αισθητές στη Μέση Ανατολή ή για τον ίδιο τον σκοπό της Χαμάς. 

Σε μια εποχή που η Ουκρανία φαίνεται όλο και πιο κακώς τοποθετημένη για να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, η εκτροπή της βοήθειας προς το Ισραήλ θα παρείχε μια επιλογή διάσωσης προσώπου για το Δυτικό Μπλοκ να μειώσει τις επενδύσεις του στη σύγκρουση και να πιέσει το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top