GuidePedia

0

Τα εξοπλιστικά συμβόλαια που έχει κερδίσει η ιταλική αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία και η γενικότερη γεωπολιτική επένδυση της Ρώμης στις σχέσεις της με την Άγκυρα, οδηγούν σε κάθε προσπάθεια που θα αποδείξει την… τρυφερότητα με την οποία η πρώτη αντιμετωπίζει τη δεύτερη…
Κοινές πρωτοβουλίες και διαπραγματεύσεις ζήτησε ο πολύς Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ, σε μια αναφορά που ενδεχομένως να σκόπευε στο να ετοιμάσει το έδαφος για την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας. Η Ιταλία αντιλαμβάνεται ότι η απόπειρα να ισορροπήσει τις σχέσεις της και με την Τουρκία (του Ερντογάν…) και με το Ισραήλ, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο έργο.
Τις δηλώσεις αυτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός τις έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στη Ρώμη, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του, κυρίως με αντικείμενο την αναζήτηση συμμάχων για την επικείμενη «σύγκρουση» με τους Παλαιστινίους στον ΟΗΕ, όπου θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν την αναγνώριση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού και να θεωρηθούν κράτος. Και μόνο αυτό το θέμα της διμερούς ατζέντας δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στον Μπερλουσκόνι και την ιταλική κυβέρνηση, αφού ούτε λόγο να «κακοκαρδίσει» τον Νετανιάχου έχει, ούτε όμως έχει την επιλογή, υποστηρίζοντάς τον ανοικτά να προκαλέσει την οργή του έτσι κι αλλιώς… ευέξαπτου τελευταία Ερντογάν. Ωστόσο, δήλωσε ότι η μονομερής ανακήρυξη κράτους της Παλαιστίνης δεν θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ειρήνης, παίρνοντας το ρίσκο του και ζήτησε την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους από τους Παλαιστινίους!
Ο Νετανιάχου από την πλευρά του δήλωσε με νόημα, ότι «το Ισραήλ θα βελτίωνε τις σχέσεις του με οποιοδήποτε κράτος ή ηγέτη που θα επιθυμούσε το ίδιο»..


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top