GuidePedia

0
Εργαζόµενη στο χρηµατιστήριο της Κωνσταντινούπολης ενηµερώνεται  για την εκλογική νίκη του ΑΚΡ. Αν κρίνει κανείς από το πορτρέτο του  Κεµάλ στον υπολογιστή της, µάλλον δεν ψήφισε τον Ερντογάν...

Ικανοποιηµένη αλλά και έντονα προβληµατισµένη είναι η Αθήνα από την ευρεία νίκη του κόµµατος των ισλαµιστών (ΑΚΡ). Περιµένει να δει αν ο Ταγίπ Ερντογάν ελέω της αναθεώρησης του Συντάγµατος θα κάνει υποχωρήσεις στους εθνικιστές, καθώς και αν τα ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν µια από τις προτεραιότητές του.

∆ιπλωµατικοί κύκλοι σηµείωναν πως είναι θετικό ότι υπάρχει µια νέα σταθερή κυβέρνηση µε ισχυρή νοµιµοποίηση στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, και «παρότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για την ουσιαστική εξοµάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έλεγαν οι ίδιες πηγές, το Αιγαίο και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης των ισλαµιστών. ∆ιπλωµατικές πηγές έλεγαν ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναθεώρηση του Συντάγµατος, όµως οι έδρες που έλαβε δεν του δίνουν το περιθώριο να προχωρήσει στις αλλαγές που θέλει µονοµερώς. «Αυτό σηµαίνει πως θα πρέπει να αναζητήσει συµµαχίες και να δώσει ανταλλάγµατα µε ο, τι αυτό συνεπάγεται και σε άλλα µέτωπα, όπως σ’ αυτό των ελληνοτουρκικών», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Και υπογράµµιζαν ότι το µεν κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης CHP αύξησε τη δύναµή του, το δε εθνικιστικό κόµµα ΜΗΡ δεν τέθηκε εκτός Βουλής, όπως ήλπιζε ο Ερντογάν, γεγονός που σηµαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν µπορεί να αγνοήσει αυτές τις δύο δυνάµεις.

Την ίδια ώρα δεν έχει διαφύγει από την προσοχή της Αθήνας τοότι ο τούρκος πρωθυπουργός ποντάρει στις εξελίξεις στον αραβικό κόσµο και στην άµεση γειτονία της Τουρκίας προκειµένου να ενισχύσει το προφίλ του µουσουλµάνου υπερηγέτη της περιοχής. «Αυτό φάνηκε και στην πανηγυρική του οµιλία, καθώς θέλησε να κάνει σαφές ότι θέτει ως άµεση προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του τις αραβικές χώρες», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Ταυτόχρονα, η Αθήνα εκτιµά ότι το Κουρδικό θα είναι η καυτή πατάτα στα χέρια του Ερντογάν και απ’ αυτό θα εξαρτηθούν πολλά και στο µέτωπο του ουσιαστικού εκδηµοκρατισµού της Τουρκίας στην πορεία προς την Ε. Ε. Προβληµατισµός επικρατεί και για την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, η οποία επί της ουσίας έχει παγώσει, χωρίς να είναι σαφές ούτε από την πλευρά της Αγκυρας ούτε από την πλευρά των Βρυξελλών ποια θα είναι η επόµενη µέρα. Ενδεικτικό είναι το ότι η ευρωπαϊκή πορεία δεν αποτέλεσε αντικείµενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ούτε υπήρξε γι’ αυτήν αναφορά στην κυριακάτικη οµιλία του.

Κι ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πληθαίνουν οι φωνές ότι ο τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε µόνο στις µεταρρυθµίσεις που τον βόλευαν για να εδραιώσει την ηγεµονία του. «Τίθεται πια θέµα και επαναπροσδιορισµού της σχέσης µε την Ε. Ε. Θέλει η Τουρκία να είναι µουσουλµανική χώρα µε φιλοδοξίες στον αραβικό κόσµο, ή µουσουλµανική χώρα µε προσανατολισµό στη ∆ύση; », σηµείωναν αρµόδιες πηγές.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ όσο και του προέδρου της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, οι οποίοι συνεχάρησαν τον τούρκο πρωθυπουργό και του έστειλαν το µήνυµα να προχωρήσει στις απαιτούµενες µεταρρυθµίσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top