GuidePedia

0

Πρώτες «γκρίνιες» μετά την ήττα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση για το νέο Σύνταγμα ο ηγέτης του Κιλιτσντάρογλου.
Άρχισε να εμφανίζεται σιγά-σιγά εσωκομματική γκρίνια στους κόλπους της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται ο απόηχος της θριαμβευτικής νίκης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές της Κυριακής.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Μιλιέτ» λέει «η πόρτα μας είναι ανοιχτή». Κι αυτό ως απάντηση στην έκκληση του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνεργασία όλων των κομμάτων με σκοπό τη σύνταξη νέου συντάγματος. Ο Κιλιτσντάρογλου θέτει επίσης θέμα ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού συστήματος, πράγμα που έρχεται μάλλον σε αντίθεση με την τάση του Ερντογάν να προωθήσει το προεδρικό σύστημα στη χώρα του.

Παράλληλα όμως έχουν αρχίσει να ακούγονται εντός του ΡΛΚ φωνές αμφισβήτησης εναντίον του Κιλιτσντάρογλου. Πρώην βουλευτές τον καλούν να παραιτηθεί, αφού χαρακτηρίζουν «αποτυχία» το 26% που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές της Κυριακής. Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για προσπάθεια στελεχών προσκείμενων στον πρώην αρχηγό του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο.

Τέτοιες τάσεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και εντός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, το οποίο βγήκε από τις εκλογές με ποσοστό 13%.

Από πλευράς του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το κόμμα θεωρείται «δεύτερος νικητής» αφού εξελέγησαν με την υποστήριξή του, 36 ανεξάρτητοι βουλευτές. Ένας από αυτούς, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δηλώνει ότι το κράτος πρέπει να συνομιλήσει με τους ανεξάρτητους σε συνταγματική και πολιτική βάση, αλλά προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να γίνουν συνομιλίες με το ΡΚΚ».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top