GuidePedia

0

Το εκλογοδικείο στα Τίρανα αποφάσισε να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν σε λάθος κάλπες στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, ακυρώνοντας έτσι τη νίκη του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα που επικράτησε στην αλβανική πρωτεύουσα με διαφορά 81 ψήφων έναντι του απερχόμενου δημάρχου και προέδρου του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα.

Το εκλογοδικείο ζήτησε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να καταμετρήσει τα «αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια στις 1.472 κάλπες στα Τίρανα» .

Απέρριψε από την άλλη, το αίτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εξετάσει την καταγγελία για ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού ψηφοδελτίων από εκείνου των ψηφοφόρων, κάτι που σύμφωνα με τους Σοσιαλιστές αποδεικνύει ότι στις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαϊου έγινε νοθεία.

Η αντιπολίτευση άσκησε έφεση στο εκλογοδικείο μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής χαρακτηρίζοντας παράνομη την αξιολόγηση και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπη, αντί της κάλπης που στήνεται για την εκλογή δημάρχου. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν εντοπιστεί σε λάθος κάλπη.

Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων» .

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «αμέσως μετά (την παραπάνω εξέλιξη), αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα τους ο Σαλί Μπερίσα, ζήτησαν να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν και ψήφοι που βρέθηκαν σε λάθος κάλπες» .

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top