GuidePedia

0
Ο τούρκος πρωθυπουργός (εδώ µε τη σύζυγό του Εµινέ) χαιρετά τους οπαδούς του κόµµατός του την Κυριακή στο αρχηγείο του ΑΚΡ στην Αγκυρα
Κυρίαρχος, αλλά όχι παντοδύναµος, καθώς θα χρειαστεί τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τις θεσµικές αλλαγές
«Μάστορας της κάλπης» χαρακτηρίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από το 50% που εξασφάλισε στις εκλογές της Κυριακής. Επειδή όµως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις 330 έδρες που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγµατος, θα χρειαστεί να χτυπήσει τις πόρτες των άλλων κοµµάτων και να κάνει συµβιβασµούς.

Οι δύο µεγάλοι νικητές των εκλογών της 12ης Ιουνίου είναι ο πρωθυπουργός και το φιλοκουρδικό Κόµµα Ειρήνης και ∆ηµοκρατίας (BDP). Ο Ερντογάν ανέλαβε το βάρος ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας επιτυγχάνοντας τοακατόρθωτο.

Εσπασε ακόµη και το ρεκόρ του Αντνάν Μεντερές,ο οποίος είχε κερδίσει τρεις συνεχόµενες περιόδους τις εκλογές, αλλά την τελευταία περίοδο την κέρδισε µε µείωση των ποσοστών του.

Αντίθετα, ο Ερντογάν ξεκίνησε το 2002 µε 36%, αύξησε το ποσοστό του το 2007 στο 46% και τώρα στο 50%. Κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του ακόµη και σε περιοχές που ήταν προπύργια του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP). Εφτασε µέχρι και τα παράλια της Τουρκίας, παίρνοντας την πρωτιά ακόµη και στην Αττάλεια και το Τσανάκαλε.

Απέτυχε να λάβει τις 330 έδρες επειδή δεν κατάφερε να αποκλείσει το ακροδεξιό Κόµµα Εθνικής ∆ράσης (MHP).

«Το νέο Σύνταγµα απαιτεί συναίνεση και διάλογο µε τα άλλα κόµµατα και την ευρύτερη κοινωνία», επισηµαίνει ο Τσενγκίζ Ακτάρ, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης. «Θα δούµε αν ο Ερντογάν είναι έτοιµος γι’ αυτά ή θα θελήσει να επιβάλει τις απόψεις του στην Τουρκία».

Ο δεύτερος µεγάλος νικητής, το BDP, σάρωσε στη Νοτιοανατολική Τουρκία αφήνοντας πίσω το AKP, το οποίο είχε απώλειες ανάµεσα στους Κούρδους λόγω της τακτικής του Ερντογάν προεκλογικά, πουείχε στόχο να χτυπήσει το MHP. Το BDP αύξησε τους βουλευτές του από 25 σε 35, επιτυγχάνοντας µια ισχυρή παρουσία στη νέα Νουλή. Τώρα αναµένεται να διεκδικήσει πιο δυναµικά τα δικαιώµατα των Κούρδων και να επαναφέρει το ζήτηµα της αυτοκυριαρχίας σε τοπικό επίπεδο.

Νικητής θεωρείται και ο ηγέτης του CHP Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κόµµατός του από 21% που ήταν το 2007 σε 26%. «Είµαστε πιο δυνατοί, αυξήσαµε τις ψήφους µας κατά 3,5 εκατ.», δήλωσε τοβράδυ των εκλογών. Ασφαλώς το σηµαντικότερο είναι ότι τώρα ο Κιλιτσντάρογλου εδραίωσε τη θέση του στο κόµµα και έγινε αποδεκτός πλέον ως ηγέτης µετά την αποχώρηση του Ντενίς Μπαϊκάλ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει απογοήτευση στο κόµµα της αντιπολίτευσης επειδή δεν κατάφερε να φτάσει τον στόχο του 30%-35%. Περίµεναν πολύ µεγαλύτερο ποσοστό από το 26%.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ. Οσο για το MHP, παρότι δεν αύξησε τα ποσοστά του ούτε τις έδρες του, κατάφερε – παρά τα χτυπήµατα κάτω απότη µέση µε τις ροζ ταινίες –να ξεπεράσει το 10% και να µπει στη Βουλή. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εδραίωσε και αυτός τη θέση του µετά τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε πριν τις εκλογές, οι οποίες είχαν στόχο την αποµάκρυνσή του από την ηγεσία του κόµµατος. Μεγάλοι χαµένοι των εκλογών ασφαλώς ήταν τα µικρά κόµµατα, τα οποία εξαφανίστηκαν από τον χάρτη.

Πρώτο µέληµα του Ερντογάν είναι τώρα η αντιµετώπιση της αναταραχής στη Συρία, που έχει οδηγήσει 7.000 σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Οπως επισηµαίνουν όµωςοι αναλυτές, ο τούρκος πρωθυπουργός πρέπει επίσης να βρει τρόπους να κάµψει τις αντιρρήσεις των Γάλλων και των Γερµανών για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΑΝΝΑ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top