GuidePedia

0
Ο στρατός εμπόδισε τον Νετανιάχου να βομβαρδίσει το Ιράν
Φωτογραφία από αέρος των εγκαταστάσεων «βαρέος ύδατος» στο Αράκ, 190 χλμ. νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήθελε «να κάνει σκόνη» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ήθελε να βομβαρδιστούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και του αρχηγού του στρατού, παρόλο που είχε πλήρη υποστήριξη από τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, αποκαλύπτουν διπλωματικές και άλλες πηγές στο Λονδίνο.
Η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Μοσάντ Μέιρ Ντάγκαν σημειώθηκε πέρυσι τέτοια εποχή, αναφέρουν οι πηγές. Ο κ. Νετανιάχου συγκάλεσε σε σύσκεψη τον υπουργό Αμυνας, τον κ. Ντάγκαν, τον αρχηγό του στρατού Γκάμπι Ασχενάζι, τον αρχηγό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ και τον αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών Αμος Γιάντλιν.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι την συζήτηση άνοιξε ο υπουργός κ. Μπάρακ δηλώνοντας ότι "έφθασε η ώρα" για επίθεση από ξηράς και αέρος κατά του Ιράν, μάλιστα τόνισε "τώρα η ποτέ". Ο κ. Νετανιάχου βεβαίωσε ότι το Ιράν "κατασκευάζει πυρηνικά όπλα", γεγονός που παραδέχθηκαν όλοι και συντάχθηκε με το "τώρα η ποτέ" του υπουργού του.

Στην Ιερουσαλήμ κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις, οι οποίες δημοσιεύονται στον Τύπο και απασχολούν πολιτικούς και πανεπιστημιακούς κύκλους από αρκετές ήμερες, "ανοησίες" και "κατασκευάσματα". Ισραηλινή (ανώνυμη) πηγή, η οποία έχει "πλήρη γνώση" των όσων συζητηθήκαν στη σύσκεψη, δίνει και τις έξης πληροφορίες: Οι κ.κ. Νετανιάχου και Μπάρακ ήταν της γνώμης ότι οι ειδικές δυνάμεις καταδρομών του ισραηλινού στρατού, σε συνδυασμένη επιχείρηση από ξηράς και αέρος, θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και "να τις κάνουν κυριολεκτικά σκόνη".

Υπήρξαν όμως αντιδράσεις. Ο στρατηγός Ασχενάζι δήλωσε απερίφραστα "όσο είμαι εγώ αρχηγός του στρατού δεν πρόκειται να απογειωθεί αεροπλάνο με στόχο το Ιράν". Ο πτέραρχος Γιάντλιν τάχθηκε εναντίον κάθε μορφής επιχείρησης εναντίον του Ιράν και δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε το Ιράν να καταρρεύσει εσωτερικά. (Το Bulletin της CIA για τον Γιάντλιν αναφέρει ότι ήταν ένας από τους οκτώ πιλότους του σμήνους που κατέστρεψαν πριν 30 χρόνια περίπου τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ).
Η σύσκεψη τερματίστηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ένας μετά τον άλλον από εκείνους που διαφώνησαν με τους Νετανιάχου - Μπάρακ αντικαταστάθηκαν στους αμέσως επομένους μήνες. Διπλωματικές και άλλες πηγές στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ επιμένουν ότι "το Ισραήλ δεν εγκατέλειψε την ιδέα" του βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ "ενημέρωσε" τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι το Ισραήλ "είναι αποφασισμένο να επιτεθεί στο Ιράν όταν θα έρθει η ώρα". Η στάση της Ουάσιγκτον, όπως δηλώθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, "ήταν και παραμένει αντίθετη".
Μετά τη σύσκεψη ο στρατηγός Ασχενάζι έσπευσε και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σιμόν Πέρες, στον οποίον τόνισε ότι μια επίθεση εναντίον του Ιράν πιθανότατα θα εξελιχθεί σε πόλεμο μεγάλων διαστάσεων στην Μέση Ανατολή και με πολεμικά μέσα νεότατης τεχνολογίας, που οπωσδήποτε θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το Ισραήλ. Ενημερώθηκε επίσης η αρχηγός της Αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι η οποία "προειδοποίησε τον κ. Νετανιάχου για τις συνέπειες μιας επίθεσης κατά του Ιράν", βεβαιώνουν πρόσωπα του περιβάλλοντος της.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top