GuidePedia

0

-Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, οι ΗΠΑ εντατικοποιούν τη πίεση τους κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η πρόκληση των ΗΠΑ πραγματοποιείται με φόντο τις αναταραχές στη Συρία. Η Ρωσία πεισματικά έχει μπλοκάρει τις ΗΠΑ να επιχειρήσουν μια επέμβαση στη Συρία σαν αυτή στην Λιβύη. Η Μόσχα αντιλαμβάνεται ότι ένας σημαντικός λόγος για τις ΗΠΑ να πιέσει για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία είναι να βάλει υπό εκκαθάριση τη ρωσική ναυτική βάση στη χώρα αυτή.

Σπάνια επιλέγει μια Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να εκδώσει μια επίσημη δήλωση. Προφανώς, κάτι εξαιρετικά σοβαρό προέκυψε για τη Μόσχα για να μιλήσει τόσο εσπευσμένα. Η πρόκληση ήταν η εμφάνιση στη Μαύρη Θάλασσα του καταδρομικού των Ηνωμένων Πολιτειών με κατευθυνόμενους πυραύλους για ναυτικά γυμνάσια με την Ουκρανία. Το καταδρομικό USS Μοντερέι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis συμμετέχει στις κοινές ασκήσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ, Sea Breeze 2011.

Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικό με την κοινή αμερικανοουκρανική ναυτική άσκηση. Πέρυσι, επίσης, έλαβε χώρα μια τέτοια κοινή επιχείρηση. Αλλά, όπως το θέτει η Μόσχα, «Αν και αφήνοντας κατά μέρος το μη-λυμένο θέμα μιας ενδεχόμενης ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, η Ρωσία θα ήθελε να γνωρίζει, σύμφωνα με τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ βάσει των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Λισαβόνας, ποια ‘επιδείνωση’ επικαλείται η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ για τη μετακίνηση αυτής της βασικής απειλητικής μονάδας της περιφερειακής ομάδας της πυραυλικής άμυνας που διαμορφώνεται από το ΝΑΤΟ στην περιοχή, από τη Μεσόγειο προς την Ανατολή;».
Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια έδωσε τη δική του εξήγηση ότι το Μοντερέι εστάλη σε ευρωπαϊκά ύδατα ως μέρος της σταδιακής προσαρμοστικής προσέγγισης της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού τμήματος της παγκόσμιας πυραυλικής ασπίδας. Η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει την ανάπτυξη μιας ομάδας πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην Αδριατική, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο για την προστασία της Νότιας Ευρώπης από πιθανές απειλές πυραύλων. Ο ρόλος των πυραύλων του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στις αντιπειρατικές ασκήσεις Sea Breeze 2011 δεν είναι επίσης καθαρός, ανέφερε η δήλωση.

«Πρέπει να δηλώσω ότι οι ανησυχίες μας συνεχίζουν να αγνοούνται και υπό το πρόσχημα των συνομιλιών για την ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιπυραυλική ασπίδα, καταβάλλονται προσπάθειες για να οικοδομήσουν μια αντιπυραυλική ασπίδα της οποίας οι συνέπειες είναι επικίνδυνες και για τις οποίες έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τους συνεταίρους μας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η ρωσική δήλωση.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αυτή είναι μια ναυτική άσκηση ρουτίνας. Από την άλλη, το ρωσικό ΥΠΕΞ αναρωτιέται επίσης εάν πρόκειται για «συνηθισμένη επίσκεψη σ’ αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, τότε γιατί επιλέχθηκε πλοίο με αυτόν τον εξοπλισμό;»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, οι ΗΠΑ εντατικοποιούν τη πίεση τους κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η πρόκληση των ΗΠΑ πραγματοποιείται με φόντο την αναταραχή στη Συρία. Η Ρωσία πεισματικά έχει μπλοκάρει τις ΗΠΑ να επιχειρήσουν μια επέμβαση στη Συρία σαν αυτή στην Λιβύη. Η Μόσχα αντιλαμβάνεται ότι ένας σημαντικός λόγος για τις ΗΠΑ να πιέσει για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία είναι να βάλει υπό εκκαθάριση τη ρωσική ναυτική βάση στη χώρα αυτή.

Η συριακή βάση είναι η μοναδική της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας χρειάζεται τη συριακή βάση για τη διατήρηση αποτελεσματικής παρουσίας του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο. Με την ίδρυση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Ρουμανία και την εμφάνιση του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, το τόξο της περικύκλωσης της Ρωσίας από τις ΗΠΑ γίνεται σφικτότερο.

Το καθεστώς με επικεφαλής τον Μπασάρ αλ Ασαντ είναι επιδεικτικά κατασταλτικό δεδομένου ότι σχεδόν καθημερινές αναφορές καταγγέλλουν ότι περισσότερη αιματοχυσία έλαβε χώρα. Αλλά οι Δυτικές αναφορές είναι εντελώς σιωπηρές για την βοήθεια που λαμβάνει η συριακή αντιπολίτευση από το εξωτερικό. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να εμβαθύνει ή να αναρωτηθεί, για παράδειγμα, τις συνθήκες, με τις οποίες 120 Σύριοι του προσωπικού ασφαλείας πυροβολήθηκαν και σκοτωθήκαν σε ένα και μόνο «συμβάν».

Η δυτική, σαουδαραβική, ισραηλινή και τουρκική συμμετοχή στις αναταραχές της Συρίας είναι πεντακάθαρη, αλλά αυτό το θέμα είναι πέρα ​​από το άρθρο μας «Η Συρία, το καζάνι που «βράζει». Με λίγα λόγια, η Ρωσία έχει χάσει τον πόλεμο πληροφοριών και μυστικών υπηρεσιών στη Συρία. Στο εξής, το πρόβλημα της θα είναι ότι θα θεωρηθεί ως παρακώλυση και παράλογη όταν μια αξιέπαινη διαδικασία εκδημοκρατισμού εκτυλίσσεται στη Συρία ενώ η «αραβική άνοιξη» είναι το φίλτρο της εμφάνισης της.

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκρίνει κανένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, άσχετα με τη διατύπωση του η το περιεχόμενό του. Επίσης, ψήφισε εναντίον της δυτικής πρωτοβουλίας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), την περασμένη εβδομάδα, για το άνοιγμα του συριακού πυρηνικού φάκελου - παρόμοιο με το φάκελο του Ιράν - στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το δίλημμα της Μόσχας είναι ότι δεν μπορεί να εκθέσει ανοιχτά την επιχειρηματολογία της για τη γεωπολιτική ατζέντα των ΗΠΑ στη Συρία. Οποιαδήποτε τέτοια εξήγηση θα εκτίθετο το κενό του σύμφωνου ΗΠΑ-Ρωσίας, για το οποίο το Κρεμλίνο υπό τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εργάστηκε επιμελώς. Αλλά η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αφήσει τη Ρωσία έξω από το αγκίστρι. Είναι βέβαιο ότι θα σφίξουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του Άσαντ.

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ θέλουν τη Ρωσία να αφήσει τη Συρία μόνο για τη Δύση. Αλλά η Ρωσία γνωρίζει ότι σαν συνέπεια που θα ακολουθήσει θα είναι το κλείσιμο της ρωσικής ναυτικής βάσης από ένα διάδοχο φιλοδυτικό καθεστώς στη Δαμασκό μετά τον Άσαντ.

Το διακύβευμα είναι πολύ ψηλό. Πέρυσι, ο αναπληρωτής επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκε με μυστηριώδεις συνθήκες, ενώ επιθεωρούσε τη ναυτική βάση στη Συρία. Το σώμα του βρέθηκε να επιπλέει στη Μεσόγειο στα ανοικτά των τουρκικών ακτών. Για να λέμε τα σύκα-σύκα, πολλές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται βαθιά μπλεγμένες στο συριακό ζωμό.


Πρώτα απ 'όλα, μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία έχει καταστεί απολύτως κρίσιμης σημασίας για το σπάσιμο της περιφερειακής απομόνωσης του Ισραήλ. Η ελπίδα των ΗΠΑ-Ισραήλ είναι ότι η πλάτη της Χεζμπολάχ μπορεί να σπάσει μόνο αν ανατραπεί το καθεστώς του Ασαντ στη Δαμασκό και με τη λήξη της συμμαχίας Συρίας-Ιράν. Μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία θα αναγκάσει επίσης την ηγεσία της Χαμάς να εγκαταλείψει τη Δαμασκό. Ο αρχηγός της Χαμάς Χαλίντ Μεσάαλ ζει στη Δαμασκό υπό την προστασία του Ασαντ για αρκετά χρόνια.

Η επιβολή της ειρηνευτική διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης με τους ισραηλινούς όρους θα είναι δυνατή μόνον αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σπάζουν το σκληρό συριακό καρύδι. Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ έχουν προσπαθήσει να πείσουν τη Ρωσία να ευθυγραμμιστεί και να αποδεχθεί την «ήττα» της στη Συρία. Αλλά η Μόσχα επιμένει. Και τώρα με την αποστολή του πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ έχουν σημάνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει κάποιο κόστος για την ισχυρογνωμοσύνη και αξιώσεις της ως δύναμη στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, εξασφαλίζοντας έναν άλλο γύρο για την κυβέρνηση του «ισλαμιστικού» κόμματος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), ενισχύει σημαντικά τη θέση των ΗΠΑ για τη Συρία. Η Άγκυρα έχει σκληρύνει τη στάση της με τον Άσαντ και άρχισε να τον επικρίνει ανοιχτά. Αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες ένα πιο πιεστικό τουρκικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση του Άσαντ για θα επιβληθεί η αλλαγή του καθεστώτος στη Δαμασκό. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Τουρκία ελέγχει επίσης τα Στενά του Βοσπόρου.

Με τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία, η Μόσχα είχε την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα μπορούσε σταδιακά θα κινηθεί προς μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Η προσδοκία του Κρεμλίνου ήταν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν μαζί να δημιουργήσουν μια συγκυριαρχία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά, όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, γίνεται σαφές ότι η Άγκυρα έχει επανέλθει στις προηγούμενες προτεραιότητές της, ως χώρα του ΝΑΤΟ και κατ 'εξοχήν συνεταίρα των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Άγκυρα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει: έκανε μια ψυχρή αξιολόγηση και τον ισολογισμό, με συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα με την ταύτιση της με τις χώρες της Δύσης για την πραγματοποίηση της αλλαγής του καθεστώτος στη Συρία.

Επιπλέον, η Άγκυρα θεωρεί κερδοφόρη τη ταύτιση της με τη σαουδική προσέγγιση για τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή. Οι πλούσιοι Άραβες στα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Περσικού Κόλπου είναι πρόθυμοι να στείλουν το «πράσινο χρήμα» τους στην Τουρκία. Η Άγκυρα συμμερίζεται επίσης τις σαουδικές ανησυχίες για την άνοδο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης.

Συμπεριληπτικά, οι ΗΠΑ παίρνουν αργά αλλά σταθερά το πάνω χέρι για την εφαρμογή της ημερήσιας διάταξής τους για μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Το αν η Μόσχα θα υποχωρήσει σε αυτή τη τεράστια πίεση και θα δεχτεί την επανατοποθέτηση της επιρροής της στη Συρία είναι το μεγάλο ερώτημα. Η Μόσχα απειλεί ότι θα συνεργαστεί με το Πεκίνο και έχει υιοθετήσει μια κοινή στάση στο θέμα της Συρίας. Αλλά η ικανότητα της Μόσχας να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό κολοσσό στη Συρία εξασθενήσει μέρα με τη μέρα.

Η πορεία των γεγονότων στη Συρία είναι βέβαιο ότι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επαναφορά των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αξίζει να κινδυνέψει για το καλό της διασφάλισης της ασφάλειας του Ισραήλ. Το πολεμικό πλοίο που πλέει στον Εύξεινο Πόντο, μεταφέρει ένα απερίφραστο μήνυμα προς τη Ρωσία να αποδεχθεί ότι έμεινε πια μια απλή χλωμή σκιά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης...

Ο Πρέσβης MK Bhadrakumar ήταν διπλωμάτης καριέρας στον Ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών. Οι διπλωματικές αποστολές του συμπεριλαμβάνουν: τη Σοβιετική Ένωση, τη Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κουβέιτ και την Τουρκία.
του Πρέσβη MK Bhadrakumar Global Research, June 13, 2011 Asia Times
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top