GuidePedia

0

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, υπάρχει επιστολή τούρκου απόστρατου Συνταγματάρχη, προς την επιτροπή παραπόνων της  Τουρκικής Βουλής, με την οποία διαμαρτύρεται για τα προνόμια των τούρκων Στρατηγών εν ενεργεία και αποστράτων. Η προσφώνηση Paşam (“Στρατηγέ μου”) είναι κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χρησιμοποιείται ευρέως καίτοι έχει απαγορευτεί.

Ο απόστρατος Συνταγματάρχης τονίζει  ότι τα προνόμια των τούρκων Στρατηγών δεν υπάρχουν σε κανένα στρατό του κόσμου και αποτελούν πρόκληση για τους άλλους αξκούς. Ιδού τα προνόμια όπως τα παραθέτει ο συντάκτης της επιστολής:
- Παραχώρηση ιδιωτικής κατοικίας .
-Παραχώρηση πολιτικού οχήματος με σοφέρ στις συζύγους των Στρατηγών.
- Στις κατοικίες Αξκών και τα θέρετρα αναψυχής ιδιαίτερο σαλόνι, εστιατόριο, τουαλέτα, κουρείο, πισίνα, πλάζ, πάρκινγκ κλπ.
- Άμεση εξυπηρέτηση των αιτημάτων των Στρατηγών, σε αντίθεση με τους Αξκούς των άλλων βαθμών, ακόμη και στις κηδείες υπάρχει διάκριση.
Στο δημοσίευμα δεν περιλαμβάνονται τα οικονομικά προνόμια των τούρκων αξκών από τον  OYAK – Ordu Yardimlaşma Kurumu (Ίδρυμα Βοηθείας Στρατού), σχετικά με την απόκτηση κατοικίας, περίθαλψη κλπ.
Δεν είμαι υποστηρικτής των παραπάνω απαράδεκτων προνομίων, τα οποία είναι ξένα για τον Ελληνικό Στρατό και για τη νοοτροπία του Έλληνα. Θέλω όμως να παραθέσω μερικά χρονίζοντα και χιλιοειπωμένα προβλήματα τα οποία, μέχρι τώρα, δεν κατάφεραν να λύσουν οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες:
- Κατοικία, χρόνια μέλη και εισφοροδότες  σε ΑΟΟΑ και ΟΣΜΑΕΣ, χωρίς προοπτική ούτε για τα εγγόνια μας. Τόλμη μηδέν, τουλάχιστον αν δεν υπάρχει μέλλον ας καταργηθούν,  να  αποδοθούν οι εισφορές στα μέλη, τα οποία να αναζητήσουν λύση του  στεγαστικού τους προβλήματος στον ιδιωτικό τομέα .
- Περίθαλψη αποστράτων (ΝΙΜΙΤΣ), δεν έχω προσωπική εμπειρία  ούτε εύχομαι να έχω, αλλά από σχόλια συναδέλφων μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι υποφερτή.
- Επικουρικά ταμεία  δεν χρειάζεται να αναφερθώ διότι είναι γνωστή η κατάσταση τους, ιδιαίτερα του ΜΤΣ, για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα μέλη του. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι κατά καιρούς Διοικητές, απόστρατοι συνάδελφοι, οι οποίοι δεν τόλμησαν να αντισταθούν στις διάφορες μεθοδεύσεις και ενέργειες, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις των και καταγγέλλοντας δημόσια τις δυσμενείς για το μέλλον του Ταμείου, αποφάσεις των προϊσταμένων τους .
Με την ευκαιρία της κατάθεσης στη  Βουλή του νέου νομοσχεδίου “Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών” θα ήθελα να επισημάνω ότι αρκετά καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατάφορη παραβίαση των αρχών της αξιοκρατίας, που αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο της απροθυμίας των Στελεχών για επαγγελματική  βελτίωση και συνειδητής προσφοράς προς τη Πατρίδα. Πρέπει όμως να υιοθετηθούν δικλείδες ασφαλείας τέτοιες, που να αποτρέπουν κομματικές, κλαδικές και συντεχνιακές παρεμβάσεις. Επί πλέον να αποτρέπουν τη διασάλευση της πειθαρχίας, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Στρατεύματος.
Το βασικότερο όμως μέλημα των πάσης φύσεως ηγεσιών είναι το ΗΘΙΚΟ του Στρατεύματος, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το ηθικό των Στελεχών, τα οποία εμψυχώνουν και ενθαρρύνουν σε ειρήνη και πόλεμο τους οπλίτες για μέγιστη προσφορά και αν χρειαστεί για θυσίες.
Το  ηθικό όμως των Στελεχών είναι υψηλό αν δεν τα απασχολούν προβλήματα επιβίωσης και διαβίωσης των οικογενειών τους, για τα οποία αρωγό έχουν μόνο την ηγεσία τους, διότι είναι γνωστό και σωστό ότι δεν έχουν το δικαίωμα του συνδικαλισμού, όπως άλλες κοινωνικές ομάδες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top