GuidePedia

0
Περίπου 400 Τουρκοκύπριοι πέρασαν με λεωφορεία στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετέβησαν στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Λάρνακα, όπου προσευχήθηκαν όλη τη νύχτα, με την ευκαιρία της ιερής νύκτας του Καντίρ, κατά την οποία, σύμφωνα με την μωαμεθανική παράδοση, Αγγελος Κυρίου

Παρέδωσε τα πρώτα εδάφια του κορανίου στον Μωάμεθ.

Ο ιμάμης του τεμένους Χαλά Σουλτάν, Σιακίρ, δήλωσε ότι «η ιερή νύχτα της προσευχής ή ‘Νύχτα της Δύναμης’ εορτάζεται στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων του Ραμαζανιού» .

Πρόσθεσε ότι η «χθεσινή ημέρα ήταν η πιο ιερή για τους Μουσουλμάνους» και σημείωσε πως «αυτός ο μήνας είναι ο μήνας για το Ραμαζάνι. Νηστεύουμε για ένα μήνα τώρα και την Πέμπτη θα γιορτάσουμε την ημέρα του Μπαϊραμιού» .

Σε δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος Αλί Χαλίλ ανέφερε ότι «ήρθαμε να κάνουμε προσευχή. Ένα μήνα το χρόνο είμαστε νηστικοί την ημέρα και τρώμε μόνο την νύχτα» είπε και σημείωσε πως «απόψε ο Μοχάμεντ ανεβαίνει στον ουρανό και ό,τι ζητάς ό,τι παρακαλάς σου το δίνει» .

Ο Σονέρ Μεχμέτ από τη Λουρουτζίνα ανέφερε ότι «σήμερα ήρθαμε να προσευχηθούμε, να προσκυνήσουμε και να μετανιώσουμε. Είναι μεγάλη θρησκευτική γιορτή για μας γι' αυτό ήρθαμε απόψε να προσκυνήσουμε» είπε και πρόσθεσε πως η ιερή νύκτα του Καντίρ έχει τόση μεγάλη σημασία για τους Τουρκοκύπριους όσο έχει και το Πάσχα για τους Χριστιανούς.

Αρκετοί Τουρκοκύπριοι μετέβησαν στο τέμενος Χαλά Σουλτάν με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα από το πρωί και αφού προσευχήθηκαν στην συνέχεια άρχισαν το φαγοπότι, αφού σύμφωνα με το Ραμαζάνι από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου απαγορεύεται να φάνε ή να πιουν οτιδήποτε. Το κύριο μέρος της προσευχής άρχισε γύρω στις 19:30 δηλαδή αμέσως μετά τη δύση του ηλίου και ολοκληρώθηκε γύρω στις έντεκα το βράδυ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top