GuidePedia

0
Στην ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασία που υπέγραψαν στις αρχές Ιουνίου ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μουαμάρ Καντάφι προχωρούν αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Λιβύης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Τρίπολη της Λιβύης που ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσίασε σε Κυβερνητικά στελέχη τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση για συμπράξεις.
Η επίσκεψη του κ. Κουβέλη ήλθε σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Λιβύης στη χώρα μας, τον περασμένο Μάιο, καθώς και της αντίστοιχης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λιβύη, τον Ιούνιο, και εντάσσεται στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Κατά τις επαφές που είχε με Λίβυους αξιωματούχους εξετάσθηκε η διμερής συνεργασία στους τομείς, μεταξύ άλλων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των υδάτινων πόρων, των τεχνικών έργων, των κατασκευών, της ανάπλασης πόλεων, των λιμένων, των μεταφορών, της υγείας, των τηλεπικοινωνιών και του τουρισμού.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μουαμάρ Καντάφι στις 9 Ιουνίου :

-Θα προωθηθεί άμεσα η υποβρύχια σύνδεση Λιβύης- Ελλάδας με πόντιση οπτικών ινών στη Μεσόγειο, που θα διευκολύνει τις τηλεπικοινωνίες. Την κατασκευή του έργου θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου ελληνικές εταιρείες.

-Σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρξει ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας- Λιβύης με τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης- Πελοποννήσου- Στερεάς Ελλάδας και το επόμενο στάδιο προβλέπει σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου από Λιβύη σε Ευρώπη μέσω της χώρας μας.

-Η Λιβύη θα συμμετέχει στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

-Θα προωθηθούν κοινές επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασίες στον τουριστικό τομέα με επίκεντρο την Κρήτη, λόγω εγγύτητας.

-Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα στη Λιβύη.

-Εξαγωγές κατασκευαστικών υλικών (π.χ. μαρμάρου) από την Ελλάδα. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην περιφέρεια της χώρας, κυρίως σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας όπως η Μακεδονία.

Τέλος, συμφωνία για διευκολύνσεις τόσο στη διπλή φορολόγηση όσο και στη χορήγηση θεωρήσεων μεταξύ των δύο κρατών, ώστε να διευκολυνθεί και η μετακίνηση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top