GuidePedia

0
Ο κ. Ι. Αγγέλου, άλλοτε στενότατος συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή, «εισέπραξε» σκληρότατους περιοριστικούς όρους
Με μια εγγύηση-«μαμούθ», ύψους 400.000 ευρώ, έφυγε ελεύθερος- και φανερά εκνευρισμένος- από το γραφείο της ειδικής εφέτου ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού ο κ. Ι. Αγγέλου, το «δεξί χέρι» του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό εγγυοδοσίας που έχει επιβληθεί σε κατηγορούμενο για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κατά τη μαραθώνια απολογία του δεν κατάφερε να πείσει την κυρία Καλού ότι ήταν πλήρως αμέτοχος και ότι δεν συντόνισε τους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή ώστε να γίνουν πράξη οι «ιερές ανταλλαγές» δημόσιας γης. Για τον λόγο αυτόν, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του η εφέτης, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη , επέβαλε στον κ. Αγγέλου τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 400.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο κ. Αγγέλου, που απολογήθηκε χθες επί ένδεκα ώρες, προσπάθησε αρχικά να αποφύγει δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες. Προσήλθε στο Εφετείο υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και, όπως φάνηκε από τις κινήσεις των ανδρών της συνοδείας του, έκανε κάθε προσπάθεια να αποφύγει κατά την έξοδό του τους εκπροσώπους του Τύπου. Τελικά ο εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού αποφάσισε να αποχωρήσει περνώντας μπροστά από τους δημοσιογράφους, χωρίς όμως να υπάρξουν δηλώσεις ούτε από τον ίδιο ούτε από τους δικηγόρους του κ. Ζήση Κωνσταντίνου και κυρία Ράνια Καραμπλιάνη .

Κατά την απολογία του ο κ. Ι. Αγγέλου αρνήθηκε την κακουργηματική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και απάντησε σε ερωτήσεις της κυρίας Καλού, οι οποίες ήταν σχετικές με όσα έχουν υποστηρίξει πολιτικά και μη πρόσωπα που έχουν εξεταστεί για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Συγκεκριμένα, κατά την ανάκριση για την υπόθεση τουλάχιστον έξι εξετασθέντες, τρεις εκ των οποίων δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες, αναφέρθηκαν σε εμπλοκή του κ. Αγγέλου στις «ιερές ανταλλαγές». Επιπλέον, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής μίλησαν για τον κ. Αγγέλου μάρτυρες οι οποίοι ήταν στελέχη στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας . Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε ισχυριστεί ότι «τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο Ι. Αγγέλου και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων». Ρόλο συντονιστή στο σκάνδαλο των ανταλλαγών γης απέδωσε στον κ. Αγγέλου με την απολογία της στην ανακρίτρια η κυρία Σταματίνα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Είναι ο πρώτος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια»
Αργά το βράδυ οι συνήγοροι υπερασπίσεως του κ. Ι. Αγγέλου (φωτογραφία), Ζήσης Κωνσταντίνου και Ράνια Καραπλιάνη, δήλωσαν: «Επρόκειτο για μια απολογία επί μιας κατηγορίας, κατά τη γνώμη μας, νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμης και αναπόδεικτης. Η κατηγορία στηρίχθηκε σε ένα τηλεφώνημα με τον Π. Δούκα, το περιεχόμενο του οποίου διαστρεβλώθηκε και τελικώς μεταμορφώθηκε σε ένα παντελώς αυθαίρετο κατηγορητήριο, αποδίδοντάς του την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε μια πράξη που δεν έχει καν κριθεί. Η απόφαση περί επιβολής περιοριστικών όρωνκαι μάλιστα τόσο δυσβάστακτων - αγνόησε την προσωπικότητα και την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου, δεν συνεκτίμησε ανάλογες περιπτώσεις παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και ουσιαστικώς οδηγεί στην ηθική και κοινωνική του εξόντωση. Ο Γ. Αγγέλου είναι ο πρώτος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, να επικρατήσει η λογική και να αποδοθεί το δίκαιο, μακριά όμως από πάσης φύσεως σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να λειτουργεί υπό όρους ή/και απειλή δημοσιότητας».

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top