GuidePedia

0
Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας ων Σκοπίων, Nova Makedonija με τίτλο «Το όνομα επιλύεται χωρίς τις περιουσίες και την υπηκοότητα» αναφέρει ότι η πΓΔΜ, μέσω του ανοίγματος του ζητήματος των «Αιγαιάτων» στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, είχε ως στόχο να δείξει στην Αθήνα ότι εάν η ελληνική πλευρά διευρύνει το πεδίο των διαπραγματεύσεων, τότε η πλευρά της πΓΔΜ διαθέτει τρόπο να το αντισταθμίσει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο χρόνια αφότου τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος το ζήτημα των περιουσιών και της απόκτησης υπηκοότητας εκ μέρους των προσφύγων του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα και αφότου διεθνοποιήθηκε το παραπάνω ζήτημα μέσω επιστολών του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, προς διεθνείς οργανισμούς αλλά και προς τον τότε Έλληνα ομόλογό του, κ. Καραμανλή, εξαφανίστηκε από την αντζέντα. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τόσο η πλευρά της Ελλάδας όσο και η πλευρά της πΓΔΜ, δεν άνοιξε αυτό το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για το όνομα και παραδόξως ακόμη και η «Ένωση Παιδιών – Προσφύγων» υποστήριξε ότι το ζήτημα των περιουσιών αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα και δεν θα πρέπει να συζητείται η επιστροφή των περιουσιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το όνομα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλευρά της πΓΔΜ για πρώτη φορά το 2008 ζήτησε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος, λύση και διεθνή διαμεσολάβηση για το ζήτημα των περιουσιών των «εκδιωχθέντων ‘Μακεδόνων’», για το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας, για την απρόσκοπτη επίσκεψη στον τόπο γέννησης των «εκδιωχθέντων», καθώς και για την πολιτιστική και εκπαιδευτική οργάνωση των Σλάβομακεδόνων στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε. Τότε, η Ελλάδα κατηγόρησε τον κ. Γκρούεβσκι για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος, αρνούμενη να συζητήσει ανύπαρκτα ζητήματα. ΄Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το ζήτημα των «Αιγαιατών» βγήκε από το συρτάρι για να καταδειχθεί στην Ελλάδα ότι στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά επιχειρήσει να διευρύνει το φάσμα των απαιτήσεων στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, η πλευρά της πΓΔΜ θα απαντήσει με άνοιγμα του ζητήματος των «Αιγαιατών».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top