GuidePedia

0
Οµπάµα και Κάµερον προσπάθησαν να αποµακρύνουν την οσµή του πετρελαίου
Ενα κρίσιµο τεστ πέρασε χθες η «ειδική σχέση» των ΗΠΑ µε τη Βρετανία κατά τη συνάντηση του Μπαράκ Οµπάµα µε τον Ντέιβιντ Κάµερον στον Λευκό Οίκο. Παρά τις προσπάθειες των δύο ηγετών να δείξουν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει, η σκιά της ΒΡ εξακολουθεί να πέφτει βαριά.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήθελε να µιλήσει µε τον αµερικανό πρόεδρο για το Αφγανιστάν, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την παγκόσµια οικονοµία. Ολοι οι υπόλοιποι, όµως, ήθελαν να µιλήσει για την ΒΡ. Σε συνέντευξή του στο Νational Ρublic Radio πριν από τη συνάντησή του µε τον Οµπάµα, ο Κάµερον δήλωσε ότι η ΒΡ πρέπει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να σταµατήσει η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού.
Και όπως αναµενόταν, αρνήθηκε ότι ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση του βοµβιστή του Λόκερµπι τον περασµένο χρόνο εξαιτίας µιας πετρελαϊκής συµφωνίας ύψους 900 εκατοµµυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει µε τη Λιβύη. Τα ίδια επανέλαβε αγόγγυστα και στο ΑΒC, αλλά και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δυο ηγέτες µετά τη συνάντησή τους.

Βαρύ κλίµα
Το κλίµα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τον Ντέιβιντ Κάµερον, στην πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργού, δεν θύµιζε σε τίποτε τις καλές εποχές των συναντήσεων του παρελθόντος. Οπως επιβάλλουν πάντως οι καλοί τρόποι, τα χαµόγελα περίσσεψαν όταν ο Κάµερον και ο Οµπάµα έσφιγγαν τα χέρια στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Οι σύµβουλοι των δυο πλευρών διαβεβαίωναν ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να ενισχυθεί η προσωπική σχέση ανάµεσα στους δυο ηγέτες, τα θεµέλια της οποίας µπήκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Οµάδας των 20 που φιλοξενήθηκε στον Καναδά τον περασµένο µήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, µέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στις µπίρες και στην ανταλλαγή απόψεων για το εάν πρέπει να πίνονται ζεστές ή κρύες, όπως έκανε γνωστό ο αµερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου.

Το θέµα, πάντως, που κυριάρχησε στη συνάντηση των δυο ηγετών µε τους δηµοσιογράφους ήταν η ΒΡ. Ο Ντέιβιντ Κάµερον δήλωσε ότι κατανοεί την οργή των Αµερικανών για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού και διαβεβαίωσε ότι έχει ζητήσει την επανεξέταση των κυβερνητικών εγγράφων σχετικά µε την απελευθέρωση του βοµβιστή του Λόκερµπι. Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Οµπάµα δήλωσε πεπεισµένος ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί για να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πραγµατικά περιστατικά γύρω από την απελευθέρωση του Λίβυου Αµπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι, που ευθύνεται για την ανατίναξη του αεροσκάφους της Ρan Αm στη Σκωτία το 1988, έχουν γίνει γνωστά.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ

Ο βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση του Αλ Μεγκράχι


Η «ειδική σχέση» έχει και διακυµάνσεις

Ο ΟΡΟΣ «ειδική σχέση» µε τον οποίο χαρακτηρίζεται η στενή συµµαχία των Ηνωµένων Πολιτειών µε τη Βρετανία οφείλεται στον Ουίνστον Τσώρτσιλ και εγκαινιάστηκε από τον «πατέρα της νίκης» µετά τη λήξη του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου.

Από τότε, πολλοί διάδοχοι του βρετανού ηγέτη στην Ντάουνινγκ Στριτ και αµερικανοί πρόεδροι στον Λευκό Οίκο περιέγραψαν µε τον ίδιο τρόπο τον δεσµό που δένει τις δυο χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάµεσα στους ηγέτες των δυο πλευρών χαρακτηρίστηκαν από πραγµατικό θαυµασµό. Για τον Ρόναλντ Ρίγκαν η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ο «µοναδικός άνδρας που γνώριζε στην πολιτική», ενώ η Σιδηρά Κυρία υποστήριξε µε θέρµη τη στρατηγική του αµερικανού προέδρου απέναντι στη Σοβιετική Ενωση.

Μπους - Μπλερ
Η «ειδική σχέση» δεν διαταράχθηκε ακόµη και όταν ο Ντικ Τσέινι, το γεράκι της Ουάσιγκτον και αντιπρόεδρος του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, περιφρονούσε την «Παλιά Ευρώπη». Την περίοδο εκείνη, η στάση της Βρετανίας του Τόνι Μπλερ απέναντι στις ΗΠΑ του Μπους είχε προσλάβει τον χαρακτήρα της «αµέριστης συµπαράστασης». Για πολλούς αναλυτές στα διεθνή µέσα, ο Μπλερ ήταν το «σκυλάκι» του Μπους.

Η πρώτη σκιά στην ειδική σχέση έπεσε από ένα ασήµαντο επεισόδιο: ο Μπαράκ Οµπάµα επέστρεψε στους Βρετανούς µια δανεική προτοµή του Τσώρτσιλ που κοσµούσε το Οβάλ Γραφείο. Η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ έκανε ακόµη πιο δύσκολα τα πράγµατα, όπως και η δεδηλωµένη πρόθεση της Βρετανίας να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν έως το 2015.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top