GuidePedia

0
Μιλώντας ο υπουργός προεδρίας και βοηθός πρωθυπουργού Τζεμίλ Τσιτσέκ, τόνισε πως η Τουρκία θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και είπε : ¨Αν η πλευρά των Ρωμιών και αυτοί που τους στηρίζουν δεν φτάσουν σε μια λύση επανασύνδεσης γι΄αυτό το θέμα, τότε ο καθένας θα συνεχίσει τον δρόμο του¨.

¨ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ¨
Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ μιλώντας στην Λευκωσία στη τελετή της 36ης επετείου της Επιχείρησης Ειρήνης της 20-7-1974, εξέφρασε την χαρά της κοινής υπερηφάνειας, του να βρίσκεται στην KKTC (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) και είπε ¨Εξ ονόματος της μάνας πατρίδας και της κυβέρνησης σας χαιρετίζω με σεβασμό. Σήμερα είναι μια ευτυχισμένη μέρα για όλους μας. Ας είναι χαρούμενη¨.

Ο Τσιτσέκ είπε πως η Επιχείρηση Ειρήνης υπήρξε σημείο ιστορικής καμπής τόσο για το τουρκικό έθνος όσο και για την Κύπρο, και πως υπήρξε η πιο τιμημένη μέρα του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για να ζούνε ελεύθερα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παρουσία τους ως ιδιοκτήτες στο νησί.

…………………………………….

Ο Τσιτσέκ που είναι και αρμόδιος για την Κύπρο είπε πως για να υπάρξει μια μόνιμη λύση στο νησί θα πρέπει να στηριχτεί στις παραμέτρους του ότι στο νησί ¨βρίσκονται δύο ισότιμοι λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστές δημοκρατίες¨ και πρόσθεσε: ¨Η απαραίτητη βούληση για λύση υπάρχει σε εμάς. Στην KKTC επίσης υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην πλευρά των Ρωμιών¨.

……………………………………..

¨H μάνα πατρίδα Τουρκία ποτέ δεν υπήρξε μια χώρα που υπαναχωρεί από τις υποσχέσεις της. Εμείς εδώ πάντα θέλαμε και συνεχίζουμε να θέλουμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Αν παρόλα αυτά, κάποιοι θέτουν ή προσπαθούνε να θέσουν το θέμα της Κύπρου ως όρο για την Ε.Ε. και μας λένε πως ¨πρέπει να διαλέξετε ή την Κύπρο ή την Ε.Ε.¨, τότε κάθε φορά και κάθε κυβέρνησης η προτίμηση είναι και θα είναι η Κύπρος. Φυσικά και ως Τουρκία θέλουμε μόνιμη λύση στο συντομότερο διάστημα, και θα θέλαμε αυτή η δουλειά να τελειώσει πριν το τέλος του χρόνου. Δεν είναι μια διαδικασία που θα συνεχίζεται αιώνια. Αν μέχρι το τέλος του έτους η πλευρά των Ρωμιών και αυτοί που τους στηρίζουν δεν φτάσουν σε μια λύση επανασύνδεσης γι΄αυτό το θέμα, τότε ο καθένας θα συνεχίσει τον δρόμο του. Διότι δεν πρόκειται για θέμα που μπορεί να συνεχίζεται αιώνια. Η πλευρά των Ρωμιών πρέπει να αντιληφθεί πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, θα πρέπει να αποφασίσει αυτά που της αναλογούνε και να κάνει τα αναγκαία βήματα για μια μόνιμη και δίκαιη λύση¨.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top