GuidePedia

0
Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια
Ξαφνικά έκανε την εμφάνισή της ως «εργαλείο»για την επίλυση του Κυπριακού η Διεθνής Διάσκεψη. Ένα «εργαλείο»που μέχρι και της διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού ήταν Κυπριακό αίτημα και επιδίωξη για να αντιμετωπισθεί η Διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Το αίτημα παραμερίστηκε στη συνέχεια μετά από εξωτερικές επεμβάσεις και συστάσεις διότι το Κυπριακό για την Τουρκία και τους Βρετανούς και Αμερικανούς συνοδοιπόρους της δεν έχει Διεθνή πτυχή. Είναι θέμα διακοινοτικής διαφοράς .

Αφού λοιπόν το Κυπριακό για σειρά δεκαετιών έχει εκφυλιστεί μέσα από την ακολουθούμενη διαδικασία , σε βαθμό που ακόμη και ο ΟΗΕ να μας θεωρεί ως υπαίτιους για τη μη εξεύρεση λύσης, οι Βρετανοί και Αμερικανοί προωθούν τώρα τη Διεθνή Διάσκεψη , όχι ως «εργαλείο» επίλυσης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, αλλά για επιβολή τελικής λύσης στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού,στα μέτρα τους. Δηλαδή προτείνεται τώρα η Διεθνής Διάσκεψη εκ του πονηρού, διότι οι Τούρκοι και οι ξένοι συνοδοιπόροι τους, θεωρούν ότι μέσα από αυτή θα μας επιβάλουν τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως την έχουν διαμορφώσει στις απευθείας συνομιλίες.

Καταγγέλλουμε αυτήν την σοβαρή εξέλιξη και προειδοποιούμε για τις συνέπειες εφόσον επιτρέψουμε να γίνει μια τέτοια Διεθνής Διάσκεψη.

Διαφωνούμε επίσης με τη σύνθεση μιας τέτοιας Διάσκεψης , όπως προτείνεται , τόσο από τους ξένους όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δύο Κοινότητες δεν έχουν θέση σε Διεθνή Διάσκεψη που θα ασχοληθεί με το Κυπριακό. Σε μια Διεθνή Διάσκεψη συμμετέχει αποκλειστικά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έπρεπε να έχει την πρωτοβουλία σε αυτά τα θέματα και θα έπρεπε να απαιτεί τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με περιεχόμενο αποκλειστικά την κατάργηση της ξένης κατοχής με την απομάκρυνση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση της Κρατικής κυριαρχίας και της εξουσίας της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια.

Η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού θα πρέπει να επιλυθεί στη συνέχεια , αφού καταργηθεί η κατοχή , με την αναθεώρηση, τον εκσυγχρονισμό και την εκδημοκρατικοποίηση του Ζυριχικού Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των Ευρωπαϊκών αρχών και Κεκτημένου , του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της Διακήρυξης και των Συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Γιαυτό επιμένουμε ότι πρέπει να καταγγελθούν και απορριφθούν οι κουτοπόνηρες προτάσεις για Διεθνή Διάσκεψη όπως την προτείνουν οι ξένοι και να την επιδιώξουμε εμείς, όπως ενδείκνυται, αφού προηγηθεί η επιβαλλόμενη επανατοποθέτηση του Κυπριακού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top