GuidePedia

0
Με πολεμικά πλοία, οι Ισραηλινοί, αναχαίτισαν την πορεία του πλοίου Rachel Corrie που ναύλωσαν Ιρλανδοί ακτιβιστές και είναι φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια. Χωρίς ρεσάλτο αυτή τη φορά, το συνοδεύουν πολεμικά πλοία. Πρόταση να εκφορτώσει σε ισραηλινό λιμάνι
Πέντε μέρες μετά την αιματηρή επιχείρηση κατάληψης εκ μέρους του Ισραήλ της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή.
στο στόχαστρο των Ισραηλινών μπήκε το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, αφού αναχαίτισε το φορτηγό με πολεμικά πλοία, χωρίς να αναφερθούν συγκρούσεις, προσφέρθηκε να μεταφέρει την βοήθεια του Rachel Corrie στο λιμάνι του Ασντόντ και από εκεί οδικώς στη Γάζα, ωστόσο οι ακτιβιστές επιμένουν ότι θα ελλιμενιστούν στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Το πλοίο συνοδεύεται από ισραηλινά πλοία, αλλά δεν έχουν επιβιβαστεί σ΄αυτό ισραηλινοί στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία-Παλαιστίνη δήλωσε ότι ήλθε σε επαφή στις 05:15 τοπική και ώρα Ελλάδας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με επιβάτες του πλοίου.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της οργάνωσης Free Gaza η οποία στηρίζει την αποστολή, καθώς και ένας δημοσιογράφος πάνω στο σκάφος τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ανέφεραν ότι πολεμικά πλοία ακολουθούν το φορτηγό.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει επιχείρηση κατάληψης του πλοίου δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press.

Στο σκάφος, που μεταφέρει βοήθεια που ξεπερνά σε βάρος τον ένα τόνο, επιβαίνουν περίπου 15 άτομα, Ιρλανδοί και Μαλαίσιοι, ανάμεσά τους η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης του 1976, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ και ο Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση προς τους επιβαίνοντες στο πλοίο να μην επιχειρήσουν να πλεύσουν ως τη Γάζα και να αποφύγουν μια αναμέτρηση για την ασφάλεια όλων. Τους παροτρύνει δε να μεταβούν στο Ασντόντ ώστε να μεταφερθεί από εκεί η υλική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top