GuidePedia

0
Έμμεσες βολές και κατά Χριστόφια, ο οποίος δεν θέλει διαιτησία ή μεσολάβηση. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα θέλουν όλα», αναφέρει.
Θυμωμένος με το λαό της Κύπρου παρουσιάστηκε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, που άφησε τα χαμόγελα και προσπάθησε να ρίξει στο λαό την ευθύνη της λύσης ή της μη λύσης, αγνοώντας πως τις αποφάσεις για το αν θα υπάρξει ή όχι λύση, θα της πάρει η Άγκυρα. Και αποφορτώνοντας τον ΟΗΕ για τις δικές του ευθύνες δήλωσε πως "εάν ο λαός δεν θέλει λύση, τότε αυτή δεν θα επιτευχθεί".

Αναχωρώντας χθες από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ντάουνερ έστειλε το μήνυμα ότι "οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα θέλουν όλα" και εξήγησε πως "δεν μπορούν να λένε από τη μια ότι πρέπει να λυθούν όλα και ότι εμείς οι Κύπριοι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τίποτε και από την άλλη να λένε ότι δεν θέλουμε διαιτησία ή μεσολάβηση από τα Ηνωμένα Έθνη", ρίχνοντας έμμεσες βολές και κατά του Προέδρου Χριστόφια.

Δείχνοντας σαφώς ενοχλημένος επειδή δεν αφήνονται τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε: "Εάν είναι αλήθεια πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή ή διαιτητή, τότε είναι αλήθεια ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι υπεύθυνοι για τη δική τους μοίρα, το δικό τους μέλλον, και τις δικές τους αποφάσεις. Και εάν ο λαός της Κύπρου, Τουρκοκύπριοι ή Ελληνοκύπριοι, θέλουν μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών, τότε θα επιτύχουν μια τέτοια λύση. Εάν δεν θέλουν λύση, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτύχουν".

Πρόσθεσε ότι "όλος ο κόσμος πρέπει να αναρωτηθεί κατά πόσον πραγματικά θέλει μια συμφωνία. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ηγετών. Αυτή είναι μια συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί. Αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον οι άνθρωποι θέλουν αυτήν τη συμφωνία ή όχι. Όχι να τη θέλουν μόνο οι ηγέτες, αλλά και οι άνθρωποι να αποφασίσουν εάν τη θέλουν ή όχι. Το μέλλον αυτής της χώρας βρίσκεται στα χέρια σας", είπε, απευθυνόμενος στο λαό της Κύπρου.

«Δεν είμαστε κόμμα»
Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, και κατά πόσον ο ρόλος αυτός πρέπει να είναι πιο ενεργός, και να υποδεικνύει αυτόν που έχει ξεφύγει από τη βάση των διαπραγματεύσεων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. απέφυγε να τοποθετηθεί έναντι της συμπεριφοράς του Έρογλου και απάντησε: "Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει, ως συνήθως, μια πολύ καλή δουλειά, μιαν αξιοπρεπή δουλειά και μια πολύ ευπρεπή δουλειά. Δεν είμαστε μέρος των πολιτικών παικτών στην Κύπρο, δεν είμαστε ούτε πολιτικό κόμμα, ούτε εκπρόσωποι πολιτικού κόμματος και δεν παίζουμε πολιτικά", αφήνοντας αιχμές εναντίον των κομμάτων.

"Μας έχει ειπωθεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα κάνουν διαιτησία ή μεσολάβηση. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω λάβει επανειλημμένως, όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά το έχω λάβει επανειλημμένως και από όλα τα πολιτικά κόμματα. Έχουμε μείνει σταθεροί στην υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει διαιτησία ή μεσολάβηση από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά είμαι ικανοποιημένος να μεταφέρω μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών και πάντα δίνουμε την άποψή μας εάν κάποιος μάς τη ζητήσει. Ο ρόλος μας είναι πολύ χαμηλών τόνων", δήλωσε.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί η έκθεση που ο Γενικός Γραμματέας έχει συντάξει στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. "Θα υπάρξει, φυσικά, συζήτηση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε.

«Να του το πεις εσύ...»
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ζαμάν", ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αρνήθηκε να μεταφέρει στον Ντερβίς Έρογλου την επιθυμία του Προέδρου Χριστόφια, για ακύρωση της προχθεσινής συνάντησης. Όταν ο Έρογλου έφθασε στον τόπο της συνάντησης, ο Ντάουνερ πήρε τηλέφωνο τον Πρόεδρο Χριστόφια και του είπε: "Να πείτε εσείς ο ίδιος στον Έρογλου ότι δεν θέλετε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση". Κατόπιν τούτου, ο Χριστόφιας έσπευσε στην περιοχή και είχε σύντομη συνάντηση με τον Έρογλου, γράφει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα στεγάζει το δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Φωτογραφήθηκαν και αποχώρησαν".

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top