GuidePedia

0
Διασυνδέσεις μεταξύ Ισραήλ και PKK βλέπει τουρκικό think tank. Αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην επίθεση κομάντος στον ανθρωπιστικό στολίσκο και στην επίθεση κούρδων ανταρτών σε τουρκική επαρχία.
Νέα διάσταση στη διαμάχη Τουρκίας-Ισραήλ δίνει ο επικεφαλής του τουρκικού think tank ISRO (International Strategic Research Organization) ακαδημαικός και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Sedat Laciner.
Ο Laciner άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της ισραηλινής επίθεσης κατά του ανθρωπιστικού στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα και της επίθεσης που δέχθηκε την ίδια ημέρα η τουρκική Ναυτική Διοίκηση Υποστήριξης Ανεφοδιασμού στην επαρχία της Αλεξανδρέττας από το PKK.


O Τούρκος ειδικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση μεταξύ ορισμένων ισραηλινών οργανώσεων και των Κούρδων ανταρτών.

Ειδικότερα, ο LACINER σε συνέντευξή του στην Journal of Turkish Weekly δήλωσε τα εξής ενδιαφέροντα:

- Ορισμένοι Ισραηλινοί στηρίζουν το ΡΚΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές στα αμερικανικά και ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμα και αν το ισραηλινό κράτος δεν φαίνεται να στηρίζει το ΡΚΚ, πολλά στελέχη που αποχωρούν από τη Μοσάντ ή συνταξιοδοτούνται από τον ισραηλινό Στρατό, βοηθούν το ΡΚΚ.

- Είναι ευρέως γνωστό ότι μέλη του ΡΚΚ, που πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις, έχουν εκπαιδευτεί από το Ισραήλ.

- Η επίθεση κατά της τουρκικής Ναυτικής Διοίκησης Υποστήριξης Ανεφοδιασμού στην επαρχία Αλεξανδρέττας (Iskenderun), του Νομού Hatay, δεν αποτελεί τυπική επίθεση του ΡΚΚ.

- Η χρονική περίοδος που έλαβαν χώρα και οι δύο συγκεκριμένες επιθέσεις δεν είναι τυχαία.

- Η Τουρκία είναι μια χώρα με αρκετά αδύναμα σημεία και η πολιτική και η πολιτιστική της δομή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων

- Το ΡΚΚ και η υπόθεση Εργκενεκόν μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ κατά της Τουρκίας.

- Είναι φυσιολογικό το ΡΚΚ να προσπαθεί να ωφεληθεί από τις τελευταίες εξελίξεις και να καταβάλει προσπάθειες να προσεγγίσει εχθρούς της Τουρκίας.

- Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Τουρκίας.

- Η επίθεση κατά του στολίσκου παρουσιάζεται ως ζήτημα μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ. Το Ισραήλ επιδιώκει πλέον να παρουσιάσει το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία ως οργάνωση ισότιμη και ανάλογη της Χαμάς.

- Η επίθεση κατά του στολίσκου ήταν συνειδητή και έγινε προκειμένου να δοθεί στη Διεθνή Κοινότητα και στην Τουρκία ένα «μάθημα».

- Η επίθεση αυτή χαρακτηρίζεται ως έγκλημα, μια ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει.

- Τη στιγμή που η Τουρκία προκαλεί το Ισραήλ και τη Δύση σε θέματα όπως το Ιράν, οι δηλώσεις του M. Karayilan, ανώτατου στελέχους του ΡΚΚ, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν την οργάνωση αντί να την απαγορεύουν, μπορεί να είναι η απάντηση στις προκλήσεις. Το PKK μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της Τουρκίας, γεγονός που θα γίνει εμφανές στο εγγύς μέλλον.

- Το Ισραήλ στηρίζει το ΡΚΚ κατά του Ιράν.

- Ισραηλινοί σύμβουλοι ενθαρρύνουν τις κουρδικές οργανώσεις να ξεσηκωθούν κατά της Βαγδάτης και να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο Ιράκ.

Δίχως αμφιβολία, οι διαπιστώσεις του τουρκικού think tank, είναι αξιοσημείωτες. Ακόμη δε και αν υποθέσουμε ότι ισχύει μόνο το ήμισυ των εκτιμήσεών του, τότε το γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή έχει ανάψει για τα καλά - με εξελίξεις, ωστόσο, που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς.

NEWS 247

Δημοσίευση σχολίου

 
Top