GuidePedia

0
Θεωρητικά οι γάλλοι Σοσιαλιστές έχουν τη νίκη στο τσεπάκι τους στις προεδρικές εκλογές του 2012. Αλλά ποιος θα νικήσει τον Νικολά Σαρκοζί; Η Μαρτίν Ομπρί ή ο Ντομινίκ Στρος-Καν; Η μονομαχία για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς θα έχει πρωταγωνιστές δυο παλιούς φίλους που διαφέρουν σε πολλά σημεία.
Πάντα στη θεωρία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ξέρει ποιο είναι το δυνατό του χαρτί στα μάτια της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που μεταδόθηκαν χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο LCΡ,
υπέρ της υποψηφιότητας του σημερινού γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε το 33% των ερωτηθέντων, ενώ η γραμματέας του κόμματος βρίσκεται πολύ πιο πίσω με μόλις 12%. Ακόμη πιο χαμηλή είναι η αποδοχή για την υποψηφία των Σοσιαλιστών στις εκλογές του 2007: η Σεγκολέν Ρουαγιάλ συγκεντρώνει μόλις 10%. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν εκπλήσσουν κανέναν. Οι μετοχές του 61 ετών κοσμοπολίτη Σοσιαλιστή ανέβηκαν κατακόρυφα στο εσωτερικό της χώρας του λόγω της πληθωρικής παρουσία του στη διεθνή σκηνή. Οπαδός των μεταρρυθμίσεων, ο Ντομινίκ ΣτροςΚαν αρέσει στους μετριοπαθείς και θα μπορούσε να κατακτήσει εκείνο το πολύτιμο κομμάτι του Κέντρου που περιφέρεται εκλογικά ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά.

Η θεωρία, ωστόσο, μπορεί να μην έχει καμία σημασία στην πράξη, τόσο για τα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος όσο και για τα μάχιμα μέλη της βάσης που θα κληθούν να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές τον επόμενο χρόνο. Οταν ο Στρος-Καν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θεωρεί «ιερή αγελάδα» το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 60ό έτος της ηλικίας μπορεί να κέρδισε πόντους στα μάτια της κοινής γνώμης ως σύγχρονος ηγέτης που προσεγγίζει με ρεαλισμό τα σημερινά προβλήματα της Γαλλίας, όμως πολλοί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους αριστερούς συμμάχους του θεώρησαν ότι κινείται στα όρια της προδοσίας. Από την άλλη πλευρά, η Ομπρί ποντάρει στην ευρύτερη κεντροαριστερή συμμαχία. Εχει ξεκαθαρίσει ότι θα βρεθεί απέναντι στην ίδια και το κόμμα της όποιος αγγίξει τις συντάξεις και για τις δημοσιονομικές τρύπες της γαλλικής οικονομίας δείχνει τα πορτοφόλια των πλουσίων.

Περιμένει... Ο Στρος-Καν εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με την υποψηφιότητά του. Μια μονομαχία για το χρίσμα ανάμεσά τους, πάντως, θα είχε ενδιαφέρον και για λόγους πέραν των ιδεολογικών τους αποκλίσεων, καθώς συνδέονται με στενή φιλία από την εποχή ήταν υπουργοί της κυβέρνησης Ζοσπέν. Η Ομπρί κατέκτησε την ηγεσία των Σοσιαλιστών χάρη στους ανθρώπους του Ντομινίκ Στρος-Καν που σήμερα συνεργάζονται μαζί της. Η συμμαχία επισημοποιήθηκε στο συνέδριο του περασμένου χρόνου για να βγει εκτός παιχνιδιού η Ρουαγιάλ. Ωστόσο, μετά τη θριαμβευτική επιστροφή της Κεντροαριστεράς στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, η γραμματέας άρχισε να καλοβλέπει την πιθανότητα να οδηγήσει η ίδια τις κεντροαριστερές δυνάμεις στην κατάκτηση του Μεγάρου των Ηλυσίων.



Μπλέκουν τον Σαρκοζί με offshore

Θα αποκτήσει η Γαλλία ξανά σοσιαλιστή πρόεδρο έπειτα από 17 χρόνια; Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο ελάχιστα δημοφιλής Νικολά Σαρκοζί θα μπει σε δύο χρόνια στην κατηγορία των ηγετών που η οικονομική κρίση τούς έστειλε σπίτι τους. Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί χθες και η καταγγελία μιας ομάδας βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι ο Σαρκοζί εμπλέκεται σε σκάνδαλο με offshore εταιρεία που χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του Εντουάρντ Μπαλαντίρ με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα. Επικαλούμενοι πηγές από το Λουξεμβούργο, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ως υπουργός Οικονομικών, το 1995, ο Σαρκοζί είχε εγκρίνει τη δημιουργία αυτών των εταιριών, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για τη σχέση του γάλλου προέδρου με τη βομβιστική επίθεση στο Καράτσι το 2002, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 γάλλοι πολίτες. Εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων ζήτησε μάλιστα την παραίτηση του Σαρκοζί.
TA NEA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top