GuidePedia

0
Με μια λιτή, σύντομη αλλά όχι ιδιαίτερα σαφή δήλωση των Γιώργου Ιακώβου και Κουντέρ Οζερσάι, την οποία ανέγνωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σήμανε η λήξη του… συναγερμού στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ως αποτέλεσμα της προχθεσινής αναβολής της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το θέμα έχει λυθεί», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, αποκαθιστώντας τήν, προσωρινώς, διασαλευθείσα τάξη της διαπραγμάτευσης.


«Οι συνομιλίες συνεχίζονται στη βάση που έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Όλα τα κεφάλαια συζητούνται με στόχο να αυξηθούν τα σημεία σύγκλισης στη βάση τού τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα», αναφέρεται στην ευσύνοπτη δήλωση των δύο συμβούλων, η οποία ήταν το ουσιαστικό επιγενόμενο των έντονων ζυμώσεων που ακολούθησαν την προχθεσινή εμπλοκή,
με διαδοχικές συναντήσεις, χθες και προχθές, των κ. Ιακώβου και Οζερσάι.

Σε ερώτηση, κατά πόσον οι τελευταίες δηλώσεις του Ντ. Έρογλου ήταν εκτός του πλαισίου της βάσης των συνομιλιών, ο Αλ. Ντάουνερ απάντησε πως «είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών συναντήθηκαν χθες. Οι δύο ηγέτες είχαν μια σύντομη συνάντηση, στην οποία ήμουν παρών», είπε, σημειώνοντας ότι «είμαστε ικανοποιημένοι για τη συνάντηση που είχαν στην παρουσία μας οι δύο σύμβουλοι για τρεισήμισι ώρες χθες το απόγευμα. Έχουν συντάξει μια δήλωση, η οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες, και είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός πως το θέμα έχει λυθεί», σημείωσε.

Δεν επιβεβαιώνεται η συνάντηση
Οι συναντήσεις των δύο συμβούλων συμφωνήθηκαν προκειμένου να διασαφηνιστεί το θέμα της βάσης των συνομιλιών, προτού οι δύο ηγέτες καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου, έχει καθοριστεί νέα συνάντησή του με τον κ. Οζερσάι την Τετάρτη, 9 Ιουνίου στις 3 το απόγευμα, κάτι που ο κ. Ντάουνερ δεν επιβεβαίωσε.

Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στο αντικείμενο της συνάντησης, ενώ απέφυγε, επίσης, να επιβεβαιώσει ότι η αναβληθείσα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Ντ. Έρογλου έχει καθοριστεί για τις 15 Ιουνίου, όπως δήλωσε χθες στα κατεχόμενα ο κ. Οζερσάι.

Μια μη επιβεβαίωση, που στα χείλη του Κυβ. Εκπροσώπου έγινε διάψευση, καθώς, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Στ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει διευθέτηση για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη στις 15 Ιουνίου. «Δεν υπάρχει μια τέτοια διευθέτηση για τη συγκεκριμένη συνάντηση», σημείωσε.

Επί της ουσίας, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την εκτίμηση του Προέδρου Χριστόφια, ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει μια ξεκάθαρη βάση διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά έχει στείλει σαφή μηνύματα και αναμένει το ξεκαθάρισμα του όλου θέματος.

Σε ερώτηση, αν πρόκειται περί «τελεσιγράφου» από την κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «εμείς δεν μιλούμε με τελεσίγραφα, εμείς μιλούμε με θέσεις.

Είχε προκύψει ένα θέμα, το οποίο, εάν δεν διευθετηθεί, θα οδηγήσει σε μια κρίση, με την έννοια ότι θα έχουν πρόβλημα οι διαπραγματεύσεις. Στείλαμε τα δικά μας μηνύματα, ήταν σαφέστατα και περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουμε», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση πως οι συνομιλίες φαίνεται να βρίσκονται σε κίνδυνο κατάρρευσης, εάν δεν αλλάξει στάση ο κ. Έρογλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα ήταν σωστό εν μέσω των επαφών που διεξάγονται και αναμένοντας τις τελικές εξελίξεις, να αρχίσουμε να κάνουμε συνειρμούς, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν ικανοποιητική μια εποικοδομητικά ασαφής δήλωση, ο κ. Στεφάνου συνέστησε υπομονή, λέγοντας «να μην αρχίσουμε τα σενάρια και τους συνειρμούς».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top