GuidePedia

0
Οχι σε αναδιάρθρωση χρέους, ναι σε εξονυχιστικούς ελέγχους της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της χώρας προβλέπει η σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Ευρώπη.
Μεταξύ των όσων προβλέπονται στην σύμβαση, υπάρχουν 9 βασικές παράμετροι που αξίζουν να αναφερθούν:

1. Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι «η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποστέλλει τους υπαλλήλους της ή δεόντως εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους για τη διενέργεια οιωνδήποτε τεχνικών, οικονομικών ή λογιστικών ελέγχων που η Επιτροπή κρίνει αναγκαίους αναφορικά με τη διαχείριση του δανείου».

2. Οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δικών τους δανείων. Η σύμβαση προβλέπει «να μην χορηγήσει σε οποιονδήποτε άλλο πιστωτή ή κάτοχο του δημόσιου χρέους, προτεραιότητα σε σχέση με τους δανειστές» από την ευρωζώνη.

3. Αν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με οριστική του απόφαση κρίνει ότι αυτή η Σύμβαση ή η σύναψη των δανείων παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η παραβίαση αυτή δεν μπορεί να αποκατασταθεί, τότε η συμφωνία στο σύνολό της ακυρώνεται αμέσως και αμετάκλητα. Αυτό, όμως, δεν εγείρει αξίωση για την πρόωρη εξόφληση των υφισταμένων δανείων.

4. Αντιστοίχως, αν κάποιο από τα Συνταγματικά Δικαστήρια των χωρών της ευρωζώνης κρίνει με οριστική απόφαση ότι αυτή η σύμβαση ή ένα δάνειο παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και αυτή η παραβίαση δεν μπορεί να αποκατασταθεί, τότε ακυρώνεται αμέσως και αμετάκλητα το ποσό που είναι να δανείσει στην Ελλάδα αυτή η χώρα. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, δεν υπάρχει θέμα πρόωρης εξόφλησης των δανείων.

5. Ωστόσο, ορίζεται ότι στην περίπτωση που μία ή περισσότερες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στην σύμβαση καταστούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει άκυρες, δεν σημαίνει ότι η νομιμότητα και η εκτελεστότητα των υπολοίπων διατάξεων που περιλαμβάνονται στην παρούσα είναι επίσης άκυρες.

6. Η Ελλάδα ακόμα και αν το επιθυμεί, δεν θα μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση αναδιάρθρωσης του χρέους της, όσο διαρκεί ο δανεισμός από τον μηχανισμό της ευρωζώνης. Αυτό γιατί, στην σύμβαση προβλέπεται ότι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει στην ώρα του το οποιοδήποτε χρέος έχει, τότε οι χώρες της ευρωζώνης που μας δανείζουν, μπορούν να καταγγείλουν την σύμβαση.

7. Οπως αναφέρεται σε κάθε τέτοιου είδους συμφωνίες, έτσι και σε αυτήν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας κινδυνεύουν, αν δεν μπορέσει η χώρα να ξεπληρώσει τα χρέη της. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία».

8. Εάν μία χώρα της ευρωζώνης δανείζεται με υψηλότερο κόστος από ότι θα δανείσει την Ελλάδα, τότε με γραπτή ειδοποίηση και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα το αποδεικνύουν, μπορεί να αιτηθεί να μην συμμετάσχει στα δάνεια που πρόκειται να συναφθούν για την Ελλάδα. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό που θα έδινε η εν λόγω χώρα, καλύπτεται από τις υπόλοιπες.

9. Στην διαδικασία της αποπληρωμής των δανείων, δεν μπορεί να επέλθει κάποιος συμψηφισμός. Αν εντοπιστεί περίπτωση κατά την οποία μία ευρωπαϊκή χώρα έχει πληρωθεί από την Ελλάδα ποσό μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, τότε θα πρέπει εντός τριών ημερών να το δικαιολογήσει και να την επιστρέψει στην ΕΚΤ.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top