GuidePedia

0
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
Ανήσυχος και απογοητευμένος εμφανίσθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οτην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη θεσσαλονίκη.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Βε­νιζέλος μίλησε για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρ­κία, λέγοντας ότι «πρέπει να είμα­στε προετοιμασμένοι για σημει­ακές κρίσεις οι οποίες αλλάζουν το διπλωματικό συσχετισμό δυνά­μεων σε πολύ μικρό χρόνο, φέρ­νοντας αλυσιδωτές εξελίξεις, κυ­ρίως στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών.
Αρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο του Διεθνούς Δικαίου». Ο υπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα -άσκηση δημόσιας διπλωματίας και πρόσθεσε: – Ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ζητήματα τα οποία συνιστούν απειλές Δεν δίστασε να κατηγορήσει την Ευρώπη ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων καθώς αρκείται μόνο στο να ακολουθεί το άρμα του ΝΑ-ΤΟ και να το συμπληρώνει.
Αποδεικνύεται αδύναμη, όπως είπε, να υπερασπιστεί τη νομισμα­τική της ένωση αλλά και τα σύνορα της. Συγκεκριμένα ο υπουργός εξήγησε ότι «στα θέματα της νο­μισματικής και οικονομικής ασφά­λειας, η σχέση Ευρωπαϊκής Ένω­σης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αντίστοιχη με τη σχέ­ση που έχει η Ευρώπη με το ΝΑΤΟ στα θέματα ασφάλειας·. Και δεν θεωρεί διαδικαστικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑ­ΤΟ μετέχει σε όλες τις συνεδριά­σεις του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστήριξε πως οι ασύμμετρες απειλές μπορούν να είναι οικονομικού και χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα». Και ότι «χωρίς παγ­κόσμια οικονομική διακυβέρνηση δεν μπορείς να διαχειριστείς όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητή­ματα». Κρίνοντας τη συμπερι­φορά των Βρυξελλών υπο­γράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζει τη θεσμική και την πολιτική της αδυναμία. Ένας οικονομικός γίγαντας, μια κολοσσιαία αγορά, με κα­ταναλωτές που έχουν τεράστια αγοραστική δύναμη, δεν έχει τα αναγκαία πολιτικά και θεσμικά χαρακτηριστικά. Η ζώνη του ευρώ αποδεικνύεται πρωθύστερη και προβληματι­κή, γιατί δε συνοδεύεται από ομοσπονδιακού χαρακτήρα θεσμούς, πολιτική υποστήρι­ξης του κοινού νομίσματος. Δεν αρκεί μόνο να έχεις κοινό νόμισμα, απαιτείται κοινή δημοσιονομική πολιτική, κοινοτικός προϋπολογισμός και πολι­τικές άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων». Για τον ΟΗΕ είπε: «Όλες οι μεγάλες δυνάμεις αποδέχονται μια έκπτωση του ρόλου του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πολλές φο­ρές λειτουργεί προσχηματικά ή ως Επιμηθεύς».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top